Kiszonki nie każdemu wyjdą na zdrowie. Kto powinien na nie uważać?

Influencerka Alicja Janowicz zamieściła ostatnio na Instagramie post, w którym poruszyła ważną jej zdaniem kwestię. Uważa, że wbrew upowszechnianemu od dawna przekonaniu kiszonki (a przy okazji także nabiał) to produkt, który nie każdemu służy. Czy ma rację?

Publikacja: 06.03.2024 16:43

O produkty fermentowanych mówi się, że mają wiele właściwości zdrowotnych.

O produkty fermentowanych mówi się, że mają wiele właściwości zdrowotnych.

Foto: Adobe Stock

- Nabiał nasila alergie, powoduje problemy z cerą czy zatrzymywanie wody podskórnej, co z kolei nasila powstawanie i widoczność cellulitu. Kiszonki, nawet dobrej jakości, mogą u wielu osób wywoływać nieprzyjemne dolegliwości trawienne typu: bóle brzucha, wzdęcia czy silne rozwolnienia – mówiła Alicja Janowicz w nagraniu adresowanym do obserwujących.

Biorąc pod uwagę powszechne przekonanie o zbawiennym wpływie kiszonek na zdrowie, jej opinia wydaje niepopularna i, jak można się było spodziewać, wywołała dużo emocji wśród internautów. Szukając odpowiedzi na pytanie, czy kiszonki faktycznie są zdrowe i każdy powinien jej spożywać, warto sięgnąć po ekspercką wiedzę. 

Pozostało jeszcze 85% artykułu

Tylko 69 zł za pół roku czytania.

O tym, jak szybko zmienia się świat. Czy będzie pokój na Ukrainie. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, tłumaczymy, inspirujemy.

Zdrowie
Dieta Portfolio. Na czym polega model żywienia inspirowany światem finansów?
Zdrowie
Naukowcy alarmują: Ludzkość przegrywa z marginalizowanym problemem zdrowotnym
Zdrowie
Nadchodząca menopauza daje o sobie znać wcześniej niż sądzono. Wyniki badania
PODCAST "POWIEDZ TO KOBIECIE"
Dziś chirurg onkologiczny piersi to nie wycinacz tkankowy, ale filozof
Materiał Promocyjny
Warunki rozwoju OZE w samorządach i korzyści z tego płynące
Zdrowie
Odkryto nowy powód, dla którego warto odstawić wysoko przetworzoną żywność
Materiał Promocyjny
Sezon motocyklowy wkrótce się rozpocznie, a Suzuki rusza z 19. edycją szkoleń