- Nabiał nasila alergie, powoduje problemy z cerą czy zatrzymywanie wody podskórnej, co z kolei nasila powstawanie i widoczność cellulitu. Kiszonki, nawet dobrej jakości, mogą u wielu osób wywoływać nieprzyjemne dolegliwości trawienne typu: bóle brzucha, wzdęcia czy silne rozwolnienia – mówiła Alicja Janowicz w nagraniu adresowanym do obserwujących.
Biorąc pod uwagę powszechne przekonanie o zbawiennym wpływie kiszonek na zdrowie, jej opinia wydaje niepopularna i, jak można się było spodziewać, wywołała dużo emocji wśród internautów. Szukając odpowiedzi na pytanie, czy kiszonki faktycznie są zdrowe i każdy powinien jej spożywać, warto sięgnąć po ekspercką wiedzę.
Dietetyczka kliniczna mgr Aleksandra Zackiewicz przypomina o dobroczynnym wpływie tych produktów na funkcjonowanie organizmu.
Kiszonki — czy dla każdego są zdrowe?
- Produkty fermentowane zyskują coraz większą popularność ze względu na wiele właściwości zdrowotnych. Jako dietetyk kliniczny stale podkreślam zasadność ich wprowadzenia do codziennej diety i regularnego spożywania dla poprawy zdrowia i wzmocnienia organizmu. Kiszonki stanowią źródło dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego (LAB) należących do rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium. Wspierają one florę bakteryjną, spełniając funkcję immunoprotekcyjną. Chronią przed patogenami i wzmacniającą odporność. Dodatkowo, zwiększają przyswajalność niektórych witamin oraz składników mineralnych, np. wapnia i żelaza. Jako że są źródłem błonnika, pozwalają uregulować pracę przewodu pokarmowego (np. kwestię wypróżnień) czy przemianę materii. Kiszonki są też bogate w witaminy A, C, E i K — mówi dietetyczka. - Produkty fermentowane mleczne z kolei, tj. kefiry, maślanki czy jogurty naturalne oprócz tego, że również zawierają prozdrowotne mikrooorganizmy, są źródłem wapnia, magnezu, witamin D i K oraz bioaktywnych peptydów, bioaktywnych lipidów, w tym fosfolipidów CLA, które obniżają ryzyko rozwoju chorób krążeniowo-sercowych, cukrzycy oraz korzystnie modelują stężenie cholesterolu. Wpływają także korzystnie na układ nerwowy, gdyż są źródłem witamin z grupy B tj. B2 i B12 – istotnych dla prawidłowego funkcjonowania mózgu. Biorąc pod uwagę wszystkie te właściwości produktów fermentowanych, zalecam, aby dostarczać je w codziennej diecie i nie ograniczać ich, jeśli nie ma przeciwwskazań zdrowotnych – tłumaczy specjalistka.
Czytaj więcej
Odkryto, że jedzenie jogurtu greckiego pomaga pozbyć się otyłości brzusznej. Ten produkt nie tylko poprawia zdrowie jelit, ale także przyśpiesza metabolizm. Jest jednak grupa osób, która powinna go unikać.