Jak wykazały badania opublikowane na łamach magazynu „Nature Communications”, już jeden kieliszek wina lub jedno piwo dziennie mogą przyczynić się do zmniejszenia rozmiaru mózgu, a proces pogłębia się w miarę spożywania kolejnych porcji. Poddając badaniu osoby w wieku około 50 lat, naukowcy odkryli, że konsumpcja dwóch jednostek alkoholu dziennie przez jeden miesiąc sprawiła, że mózgi badanych osób wskazywały na wiek o dwa lata starszy niż w przypadku pacjentów spożywających połowę tej porcji. Mózgi ludzi przyznających się do spożywania trzech jednostek alkoholu dziennie zostały oszacowane na ponad 3 lata starsze od faktycznego wieku badanych. Analizie poddano też abstynentów. Już po miesiącu regularnej konsumpcji alkoholu, ich mózgi postarzyły się o pół roku. Specjalnie dla kobieta.rp.pl, wpływ alkoholu na pracę, wiek i rozmiar mózgu pomagają przenalizować eksperci: dr hab. Katarzyna Zabłocka-Słowińska, doradczyni żywieniowa, specjalistka psychodietetyki oraz dr Przemysław Łukasiewicz, kierownik Poradni Uzależnień w Centrum Terapii Dialog, lekarz specjalista psychiatra, psychoterapeuta integracyjny.