Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 05.07.2025 20:26 Publikacja: 23.05.2024 15:10
Żaneta Geltz
Żaneta Geltz: Ciało cały czas toczy walkę z toksynami i wolnymi rodnikami, powinniśmy więc dbać o nieustanną podaż amunicji, a więc antyoksydantów.
Foto: Ewa Piotrowska
Jakie składniki spożywcze są głównymi wrogami długowieczności?
Żaneta Geltz: Biorąc pod uwagę świadomość, jaka panuje w społeczeństwie, w pierwszej kolejności przychodzą do głowy cukier, alkohol i przetworzona żywność. To potrafi wymienić każdy. Jak się jednak okazuje, odpowiedź jest bardziej złożona. Otóż nauka, która nie zagościła jeszcze na szeroką skalę w naszych domach, pokazuje, że telomery i mitochondria cierpią z powodu tej nieświadomości oraz nieznajomości procesów zachodzących w ciele. Spożywając żywność pochodzącą z rolnictwa konwencjonalnego, przyswajamy w sposób nieświadomy ogromną dawkę dodatków chemicznych oraz pozostałości — metabolity chemii rolnej, którą stosują rolnicy i przetwórcy żywności. To naraża na przedwczesne skracanie telomerów oraz niszczenie centrów energetycznych komórek, czyli mitochondriów. Dlatego decyzje o tym, co jeść, powinny uwzględniać nie tylko redukcję całych grup pokarmowych, które w sposób oczywisty zabierają elastyczność skóry, naczyń krwionośnych, solidny kościec czy piękne włosy i cerę, które powodują powstawanie przewlekłych chorób wynikających ze stanów zapalnych (przez nadużywanie w diecie tłuszczów TRANS, mięsa wieprzowego, używek), ale również zamianę żywności pochodzącej z hipermarketów na żywność ze sprawdzonych źródeł. Wówczas zapewnimy sobie nie tylko żywienie bez toksyn, ale też rewitalizującą dawkę witamin, minerałów i polifenoli, które sprzyjają regeneracji i przywracają młodość w dość krótkim czasie.
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
W najnowszym odcinku podcastu „Powiedz to kobiecie” Anna Zejdler rozmawia z dr n. med. Agnes Frankel, specjalist...
Wysoki poziom cholesterolu może prowadzić do udarów mózgu i zawałów serca. Badanie poziomu cholesterolu jest jed...
Dodatkowe kilogramy, które pojawiają się u kobiet w średnim wieku, to całkowicie naturalne zjawisko, które jedna...
Dlaczego dochodzi do poronień, nawet jeżeli płód jest całkowicie zdrowy? Zespołowi brytyjskich naukowców udało s...
Nowe badanie pod kierownictwem polskiej anestezjolog udowadnia, że zarówno psychoterapia, jak i trening uważnośc...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas