Popularny słodzik może sprzyjać chorobom sercowo-naczyniowym. Wyniki badania

Do niedawna ksylitol uważany był za jeden z najzdrowszych zamienników cukru. Jednak opublikowane niedawno badania, przeprowadzone w Cleveland Clinic w USA podają w wątpliwość bezpieczeństwo jego spożywania. Czy jest się czego obawiać?

Publikacja: 01.10.2024 12:26

Ksylitol ma właściwości bakteriobójcze. Zwalcza patogeny odpowiedzialne za próchnicę, dlatego chętni

Ksylitol ma właściwości bakteriobójcze. Zwalcza patogeny odpowiedzialne za próchnicę, dlatego chętnie wykorzystywany jest produktach do higieny zębów, jamy ustnej a także w gumach do żucia.

Foto: Adobe Stock

Jeszcze niedawno ksylitol był zalecany diabetykom, osobom na niskokalorycznych dietach, stosowany jako dodatek do żywności. A ze względu na działanie antybakteryjne często stanowił składnik past do zębów i płynów do higieny jamy ustnej. Jednak opublikowane niedawno badania, przeprowadzone w Cleveland Clinic w USA rzucają nieco inne światło na jego właściwości.

Czym jest ksylitol i w jaki sposób się go pozyskuje?

Pozostało 94% artykułu

BLACK WEEKS -75%

Czytaj dalej RP.PL. Nie przegap oferty roku!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Zdrowie
Przy siedzącym trybie życia regularne ćwiczenia nie zapewnią zdrowia. Nowe wyniki badań
Zdrowie
Wystarczy już 5 minut. Prosta zmiana w rutynie dnia pomoże obniżyć ciśnienie krwi
Zdrowie
Mniej cukru w dzieciństwie ogranicza ryzyko poważnych chorób w dorosłości. Nowe wyniki badań
Zdrowie
Trening o właściwej porze może zmniejszać ryzyko nowotworu. O której najlepiej ćwiczyć?
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Zdrowie
Tłuszcz pod skórą jest w porządku - pod jednym warunkiem. Naukowcy zbadali temat