Popularny słodzik może sprzyjać chorobom sercowo-naczyniowym. Wyniki badania

Do niedawna ksylitol uważany był za jeden z najzdrowszych zamienników cukru. Jednak opublikowane niedawno badania, przeprowadzone w Cleveland Clinic w USA podają w wątpliwość bezpieczeństwo jego spożywania. Czy jest się czego obawiać?

Publikacja: 01.10.2024 12:26

Ksylitol ma właściwości bakteriobójcze. Zwalcza patogeny odpowiedzialne za próchnicę, dlatego chętni

Ksylitol

Ksylitol ma właściwości bakteriobójcze. Zwalcza patogeny odpowiedzialne za próchnicę, dlatego chętnie wykorzystywany jest produktach do higieny zębów, jamy ustnej a także w gumach do żucia.

Foto: Adobe Stock

Jeszcze niedawno ksylitol był zalecany diabetykom, osobom na niskokalorycznych dietach, stosowany jako dodatek do żywności. A ze względu na działanie antybakteryjne często stanowił składnik past do zębów i płynów do higieny jamy ustnej. Jednak opublikowane niedawno badania, przeprowadzone w Cleveland Clinic w USA rzucają nieco inne światło na jego właściwości.

Czym jest ksylitol i w jaki sposób się go pozyskuje?

Pozostało jeszcze 93% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
SPOŁECZEŃSTWO
USA: Trump ucina finansowanie największemu instytutowi w kraju, który bada zdrowie kobiet
Zdrowie
Świąteczny stół nie sprzyja asertywności. "Nieświadomie odtwarzamy wzorce"
Zdrowie
Korzystanie ze smartfona po 50 zmniejsza ryzyko przykrej choroby? Zaskakujące ustalenia
Zdrowie
Słaba higiena jamy ustnej ma związek z pewnymi dokuczliwym bólami. Pionierskie badanie
Zdrowie
Odkryto nowy zaskakujący czynnik, od którego może zależeć masa ciała