Aktualizacja: 19.05.2025 07:48 Publikacja: 01.10.2024 12:26
Ksylitol
Ksylitol ma właściwości bakteriobójcze. Zwalcza patogeny odpowiedzialne za próchnicę, dlatego chętnie wykorzystywany jest produktach do higieny zębów, jamy ustnej a także w gumach do żucia.
Foto: Adobe Stock
Jeszcze niedawno ksylitol był zalecany diabetykom, osobom na niskokalorycznych dietach, stosowany jako dodatek do żywności. A ze względu na działanie antybakteryjne często stanowił składnik past do zębów i płynów do higieny jamy ustnej. Jednak opublikowane niedawno badania, przeprowadzone w Cleveland Clinic w USA rzucają nieco inne światło na jego właściwości.
Nie tylko mikroplastik może negatywnie oddziaływać na zdrowie. Dotyczy to też przedmiotów codziennego użytku, ta...
Indeks glikemiczny produktów spożywczych ma szczególne znaczenie dla osób chorych na cukrzycę i stosujących diet...
10 maja obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Tocznia. To jedna z chorób autoimmunologicznych, w przebiegu któryc...
Kolejne badania udowadniają różnoraki wpływ hormonalnych pigułek antykoncepcyjnych na zdrowie kobiet. Według naj...
Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda opublikowali niedawno wyniki wieloletnich obserwacji, które pokazują, że nie ty...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas