Popularny słodzik może sprzyjać chorobom sercowo-naczyniowym. Wyniki badania

Do niedawna ksylitol uważany był za jeden z najzdrowszych zamienników cukru. Jednak opublikowane niedawno badania, przeprowadzone w Cleveland Clinic w USA podają w wątpliwość bezpieczeństwo jego spożywania. Czy jest się czego obawiać?

Publikacja: 01.10.2024 12:26

Ksylitol ma właściwości bakteriobójcze. Zwalcza patogeny odpowiedzialne za próchnicę, dlatego chętni

Ksylitol

Ksylitol ma właściwości bakteriobójcze. Zwalcza patogeny odpowiedzialne za próchnicę, dlatego chętnie wykorzystywany jest produktach do higieny zębów, jamy ustnej a także w gumach do żucia.

Foto: Adobe Stock

Jeszcze niedawno ksylitol był zalecany diabetykom, osobom na niskokalorycznych dietach, stosowany jako dodatek do żywności. A ze względu na działanie antybakteryjne często stanowił składnik past do zębów i płynów do higieny jamy ustnej. Jednak opublikowane niedawno badania, przeprowadzone w Cleveland Clinic w USA rzucają nieco inne światło na jego właściwości.

Czym jest ksylitol i w jaki sposób się go pozyskuje?

Pozostało jeszcze 93% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Zdrowie
Ewa Chodakowska tłumaczy współpracę z laboratoriami medycznymi: To mój największy kryzys
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Zdrowie
L4-shaming – nowe zjawisko dotyczące chorowania daje o sobie znać w młodym pokoleniu
Zdrowie
Dr n. med. Agnes Frankel: Skóra to taka sukienka na całe życie
Zdrowie
Jakie są normy cholesterolu we krwi? Aktualne wytyczne
Zdrowie
Naukowcy rzucają nowe światło na przybieranie na wadze kobiet w średnim wieku
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama