Tylko 9 zł z Płatnościami powtarzalnymi
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 03.06.2025 15:57 Publikacja: 13.02.2025 11:12
Dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska: Podjadanie między posiłkami zaburza perystaltykę jelit i rozregulowuje proces przesuwania się pokarmu przez przewód pokarmowy.
Foto: Archiwum prywatne
Po przyjrzeniu się pani książce mam wrażenie, że nie byłoby dużą przesadą powiedzenie, że niemal każda choroba zaczyna się w jelitach lub ma z jakiś związek z ich nieprawidłowym funkcjonowaniem. Zgadza się pani z tym?
Dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska: Już Hipokrates twierdził, że jesteśmy tym, co jemy. Współczesna nauka rozwija tę myśl, podkreślając, że jesteśmy tym, co potrafimy strawić i przyswoić. Niestety, nie zawsze udaje nam się trawić i przyswajać substancje korzystne dla organizmu. Coraz częściej mówi się, że chore jelita mają negatywny wpływ na funkcjonowanie mózgu i innych narządów. Wiadomo już, że zapalenie jelit oddziałuje na cały organizm, aktywując procesy autoimmunologiczne. Przez uszkodzoną barierę jelitową do organizmu przedostają się toksyczne metabolity – zarówno te wewnętrzne, produkowane przez mikroorganizmy jelitowe, zwane mikrobiotą, jak i te zewnętrzne, pochodzące ze środowiska i żywności, takie jak pestycydy, środki konserwujące stosowane w przemyśle spożywczym, mikroplastiki i inne substancje szkodliwe. Nieprawidłowa mikrobiota "kradnie" składniki odżywcze z naszej diety, co często prowadzi do awitaminoz. Te niedobory mogą sprzyjać rozwojowi chorób układu nerwowego, w tym choroby Alzheimera i Parkinsona, schorzeń tarczycy, a nawet chorób sercowo-naczyniowych. Przykładem jest bakteria Helicobacter pylori, która, zaburzając wchłanianie witaminy B12, może przyczyniać się do rozwoju miażdżycy oraz zwiększać ryzyko udarów.
Rządowy program in vitro w Polsce został uruchomiony 1 czerwca 2024 roku. Zastąpił on wcześniejsze, lokalne inic...
Gdy mimo zmęczenia po intensywnym dniu trudno odłożyć telefon czy odmówić sobie obejrzenia kolejnego odcinka ser...
Utarło się przekonanie, że to dwudziestokilkulatkowie prowadzą najbardziej imprezowy, a więc najmniej zdrowy try...
Dwoje studentów projektowania z Niemiec otrzymało główną nagrodę w konkursie Rimowa Design Prize 2025 za projekt...
Na Wyspie Spichrzów, czyli najgorętszym turystycznie rejonie Gdańska, powstaje nowa inwestycja hotelowa
Najnowsze badania szwedzkich naukowców wykazały, że otyłość we wczesnej dorosłości w największym stopniu zwiększ...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas