Reklama
Rozwiń
Reklama

Odkryto nowy powód, dla którego warto odstawić wysoko przetworzoną żywność

Po produkty wysoko przetworzone sięgamy często z braku czasu, a także po to, aby szybko i stosunkowo niskim kosztem poprawić sobie nastrój. Tymczasem z najnowszego badania wynika, że odstawienie tego rodzaju jedzenia zbawiennie wpływa na kondycję naszej psychiki.

Publikacja: 26.02.2025 17:19

Naukowcy są zgodni co do tego, że wysoko przetworzona żywność sprawia, że przybieramy na wadze i jes

Naukowcy są zgodni co do tego, że wysoko przetworzona żywność sprawia, że przybieramy na wadze i jesteśmy w większym stopniu narażone i narażeni między innymi na choroby serca, nowotwory, a co za tym idzie – na przedwczesną śmierć.

Foto: Adobe Stock

Produkty wysoko przetworzone błyskawicznie (choć na krótko) zaspokajają głód, a ich smak (intensywnie słodki, słony, pikantny czy umami) natychmiast poprawia nastrój. Nic dziwnego – receptury tych produktów opracowano tak, aby nam smakowały i przynosiły natychmiastową satysfakcję, a w przypadku znakomitej większości z nich – również uzależniały.

Na rezygnacji z wysoko przetworzonego jedzenia korzysta zarówno ciało, jak i umysł

Pozostało jeszcze 86% artykułu

RP.PL i The New York Times w pakiecie za 199zł!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do- News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL- twoje rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów, wnikliwych analiz i inspirujących rozmów w ramach magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Zdrowie
To ćwiczenie lepiej niż inne chroni przed cukrzycą i otyłością. Nowe wyniki badań
Materiał Promocyjny
Czy polskie banki zbudują wspólne AI? Eksperci widzą potencjał, ale też bariery
Zdrowie
Kobiety w średnim wieku potrzebują innych dawek ćwiczeń niż mężczyźni. Ważne ustalenia
Zdrowie
Neuroatypowość w gabinecie ginekologicznym. „Nie można naruszać praw pacjentki”
Zdrowie
Psychoonkolog Adrianna Sobol: Przestańmy straszyć rakiem
Materiał Promocyjny
Urząd Patentowy teraz bardziej internetowy
Zdrowie
Charlotte Chopin: recepta na wyśmienitą formę 102-letniej nauczycielki jogi
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama