Reklama

Odkryto nowy powód, dla którego warto odstawić wysoko przetworzoną żywność

Po produkty wysoko przetworzone sięgamy często z braku czasu, a także po to, aby szybko i stosunkowo niskim kosztem poprawić sobie nastrój. Tymczasem z najnowszego badania wynika, że odstawienie tego rodzaju jedzenia zbawiennie wpływa na kondycję naszej psychiki.

Publikacja: 26.02.2025 17:19

Naukowcy są zgodni co do tego, że wysoko przetworzona żywność sprawia, że przybieramy na wadze i jes

Naukowcy są zgodni co do tego, że wysoko przetworzona żywność sprawia, że przybieramy na wadze i jesteśmy w większym stopniu narażone i narażeni między innymi na choroby serca, nowotwory, a co za tym idzie – na przedwczesną śmierć.

Foto: Adobe Stock

Produkty wysoko przetworzone błyskawicznie (choć na krótko) zaspokajają głód, a ich smak (intensywnie słodki, słony, pikantny czy umami) natychmiast poprawia nastrój. Nic dziwnego – receptury tych produktów opracowano tak, aby nam smakowały i przynosiły natychmiastową satysfakcję, a w przypadku znakomitej większości z nich – również uzależniały.

Na rezygnacji z wysoko przetworzonego jedzenia korzysta zarówno ciało, jak i umysł

Pozostało jeszcze 86% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Zdrowie
Założycielka fundacji Pokonać Endometriozę: Brakuje lekarzy, którzy potrafią rozpoznać tę chorobę
Zdrowie
Dlaczego na Alzheimera choruje dwa razy więcej kobiet niż mężczyzn? Eksperci wskazują powód
Zdrowie
Odkryto nowe zależności pomiędzy ograniczeniem otyłości a szansą na zajście w ciążę
Zdrowie
Miliarderka założyła szkołę medyczną. Doskonały program nauczania?
Zdrowie
Stalking odciska piętno nie tylko na psychice ofiary. Lekarze ostrzegają
Reklama
Reklama