Odkryto nowy powód, dla którego warto odstawić wysoko przetworzoną żywność

Po produkty wysoko przetworzone sięgamy często z braku czasu, a także po to, aby szybko i stosunkowo niskim kosztem poprawić sobie nastrój. Tymczasem z najnowszego badania wynika, że odstawienie tego rodzaju jedzenia zbawiennie wpływa na kondycję naszej psychiki.

Publikacja: 26.02.2025 17:19

Naukowcy są zgodni co do tego, że wysoko przetworzona żywność sprawia, że przybieramy na wadze i jes

Naukowcy są zgodni co do tego, że wysoko przetworzona żywność sprawia, że przybieramy na wadze i jesteśmy w większym stopniu narażone i narażeni między innymi na choroby serca, nowotwory, a co za tym idzie – na przedwczesną śmierć.

Foto: Adobe Stock

Produkty wysoko przetworzone błyskawicznie (choć na krótko) zaspokajają głód, a ich smak (intensywnie słodki, słony, pikantny czy umami) natychmiast poprawia nastrój. Nic dziwnego – receptury tych produktów opracowano tak, aby nam smakowały i przynosiły natychmiastową satysfakcję, a w przypadku znakomitej większości z nich – również uzależniały.

Na rezygnacji z wysoko przetworzonego jedzenia korzysta zarówno ciało, jak i umysł

Mowa o gotowych daniach, chipsach, cukierkach, czekoladkach i innych smakołykach, pod którymi uginają się półki supermarketów. To masowo produkowane wyroby w atrakcyjnych, apetycznie wyglądających opakowaniach, które dodatkowo zachęcają nas niskimi cenami.

Niestety, zwykle produkty te nie zawierają żadnych naturalnych składników lub – w najlepszym wypadku – ich znikomą ilość. Naukowcy są zgodni co do tego, że wysoko przetworzona żywność sprawia, że przybieramy na wadze i jesteśmy w większym stopniu narażone i narażeni między innymi na choroby serca, nowotwory, a co za tym idzie – na przedwczesną śmierć.

Na dłuższą metę problem dotyczy też negatywnego wpływu śmieciowego jedzenia na naszą psychikę, czego dowiedli naukowcy z Uniwersytetu Drexela w Filadelfii. Raport z ich pilotażowego badania opublikowano na łamach czasopisma medycznego pod tytułem „Obesity and Science Practice”.

Czytaj więcej

Czy cukier żywi raka? Specjalistka tłumaczy

Uczestnikami trwającego dwa miesiące eksperymentu było 14 dorosłych osób cierpiących na nadwagę lub otyłość, które regularnie sięgały po wysoko przetworzoną przyszłość (dwa razy dziennie). Ponad 85 procent badanych stanowiły kobiety, średnia wieku wynosiła prawie 50 lat.

Ci, którzy odstawili śmieciowe jedzenie, mają znacznie lepsze samopoczucie

W trakcie badania uczestnicy współpracowali z dietetykami w ramach zajęć grupowych i indywidualnych. Otrzymali też szkolenie na temat tego, w jaki sposób odróżnić niezdrowe, wysoko przetworzone produkty od zdrowej żywności, a także na temat niekorzystnego wpływu tych pierwszych na zdrowie. Każdy badany dostał też pieniądze na zakupy spożywcze.

Uczestnicy codziennie zdawali szczegółowy raport z tego, co zjedli w danym dniu. O to samo poproszono ich krótko przed rozpoczęciem eksperymentu, a także po jego zakończeniu.

Zdaniem autorów badania jego wyniki są bardzo obiecujące – mimo że próba badawcza była niewielka. Pod koniec eksperymentu jego badani zredukowali spożycie wysoko przetworzonych produktów o prawie połowę, a ponadto spożywali też w ciągu dnia aż o ponad 600 kalorii mniej.

Także o połowę spadło spożycie cukru. Jeżeli chodzi o tłuszcze nasycone i sód, to spadki wyniosły odpowiednio 37 i 28 procent. W trakcie wywiadów wielu badanych przyznało też, że kiedy zredukowali spożycie śmieciowego jedzenia, zaczęli mieć więcej energii, a ich samopoczucie uległo wyraźnej poprawie.

Nie jest również zaskoczeniem, że uczestnicy badania schudli po odstawieniu wysoko przetworzonej żywności. W ciągu dwóch miesięcy udało im się zrzucić średnio około trzech i pół kilograma.

Produkty wysoko przetworzone błyskawicznie (choć na krótko) zaspokajają głód, a ich smak (intensywnie słodki, słony, pikantny czy umami) natychmiast poprawia nastrój. Nic dziwnego – receptury tych produktów opracowano tak, aby nam smakowały i przynosiły natychmiastową satysfakcję, a w przypadku znakomitej większości z nich – również uzależniały.

Na rezygnacji z wysoko przetworzonego jedzenia korzysta zarówno ciało, jak i umysł

Pozostało jeszcze 87% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Zdrowie
Ustalono, że czekolada pomaga kobietom w pewnym wieku spalać tłuszcz. Jak trzeba ją jeść?
Zdrowie
Popularny produkt może zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego. Nowe wyniki badań
Zdrowie
"Dyspepsja to jeden z najczęściej bagatelizowanych objawów chorób jelit". Co to takiego?
Zdrowie
Zimne kąpiele nie dla każdego. Zbadano, co dokładnie dzieje się w ciele po morsowaniu
Zdrowie
„Kortyzolowa twarz" to sposób na biznes. Niewygodna prawda o modnej „chorobie"
Materiał Promocyjny
Zrozumieć elektromobilność, czyli nie „czy” tylko „jak”