Produkty wysoko przetworzone błyskawicznie (choć na krótko) zaspokajają głód, a ich smak (intensywnie słodki, słony, pikantny czy umami) natychmiast poprawia nastrój. Nic dziwnego – receptury tych produktów opracowano tak, aby nam smakowały i przynosiły natychmiastową satysfakcję, a w przypadku znakomitej większości z nich – również uzależniały.
Na rezygnacji z wysoko przetworzonego jedzenia korzysta zarówno ciało, jak i umysł
Mowa o gotowych daniach, chipsach, cukierkach, czekoladkach i innych smakołykach, pod którymi uginają się półki supermarketów. To masowo produkowane wyroby w atrakcyjnych, apetycznie wyglądających opakowaniach, które dodatkowo zachęcają nas niskimi cenami.
Niestety, zwykle produkty te nie zawierają żadnych naturalnych składników lub – w najlepszym wypadku – ich znikomą ilość. Naukowcy są zgodni co do tego, że wysoko przetworzona żywność sprawia, że przybieramy na wadze i jesteśmy w większym stopniu narażone i narażeni między innymi na choroby serca, nowotwory, a co za tym idzie – na przedwczesną śmierć.
Na dłuższą metę problem dotyczy też negatywnego wpływu śmieciowego jedzenia na naszą psychikę, czego dowiedli naukowcy z Uniwersytetu Drexela w Filadelfii. Raport z ich pilotażowego badania opublikowano na łamach czasopisma medycznego pod tytułem „Obesity and Science Practice”.
Czytaj więcej
Czy cukier przyczynia się do zwiększenia prawdopodobieństwa zachorowania na raka? Jaką dietę stos...