Jak post przerywany wpływa na organizm? Nowe wyniki badań

Post przerywany jest popularnym rodzajem diety. Polega na stosowaniu postu w określonym godzinach dnia. W pozostałym czasie można jeść bez ograniczeń. Jak wpływa to na nasze zdrowie? Czy metoda jest skuteczna? Są najnowsze wyniki badań naukowców.

Publikacja: 21.01.2025 12:03

Post przerywany jest skuteczną metodą odchudzania i poprawia zdrowie układu sercowo-naczyniowego u o

Post przerywany jest skuteczną metodą odchudzania i poprawia zdrowie układu sercowo-naczyniowego u osób z otyłością.

Foto: Adobe Stock

Stosowanie postu przerywanego wymaga determinacji i wytrwałości. Powstrzymanie się od jedzenia poza kilkugodzinnym tzw. okienkiem żywieniowym nie jest łatwym wyzwaniem. Czy taka dieta jest zdrowa dla naszego organizmu? Co o tej metodzie mówią badania naukowe?

Post przerywany. Najnowsze wyniki badań

Najnowsze badania dotyczące stosowania postu przerywanego przeprowadził zespół badawczy z Uniwersytetu w Granadzie, Publicznego Uniwersytetu Nawarry i Centrum Sieci Badań Biomedycznych w Madrycie. Wyniki opublikowano w czasopiśmie medycznym Nature Medicine. Jakie są wnioski? Post przerywany jest skuteczną metodą odchudzania i poprawia zdrowie układu sercowo-naczyniowego u osób z otyłością – stwierdzili hiszpańscy naukowcy.

Udało im się wykazać, że zakończenie ostatniego posiłku przed godziną 17 i pominięcie kolacji jest bezpiecznym i skutecznym podejściem do redukcji tkanki tłuszczowej w jamie brzusznej. Metoda jest szczególnie korzystna po okresach przejadania się, np. w okresie świątecznym.

Czytaj więcej

Diagnozowanie otyłości na podstawie BMI to błąd? Lekarze proponują nowe metody

Nadwaga i otyłość dotyczą coraz większej liczby osób. W Hiszpanii z tym problemem zmaga się 70 proc. mężczyzn i 50 proc. kobiet. Przekłada się to na rosnącą liczbę przypadków cukrzycy, zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, nadciśnienia, a także niektórych nowotworów. Powoduje tym samym większe obciążenie dla publicznego systemu opieki zdrowotnej. Stąd też konieczność prowadzenia badań naukowych, które mają pomóc w opracowaniu skutecznych i bezpiecznych metod, by tę sytuację poprawić.

Jak przeprowadzono badanie?

Diety polegające na ograniczeniu liczby spożywanych kalorii, choć pomagają w utracie wagi i korzystnie wpływają na zdrowie, nie są łatwe do utrzymania w dłuższej perspektywie. Dlatego tym razem naukowcy pochylili się nad metodą postu przerywanego, w której podczas okna żywieniowego można spożywać dowolną ilość jedzenia.

W Hiszpanii, podobnie jak w Polsce, ludzie zwykle jedzą śniadanie około godz. 7-8 rano, a ostatni posiłek o godz. 21-22. Okno żywieniowe trwa więc od 12 do 14 godzin. W przypadku postu przerywanego skraca się je do 6-8 godzin. Zespół hiszpańskich naukowców zbadał efekty 12-tygodniowej diety z trzema różnymi porami postu – wczesnym (okno żywieniowe od godz. 9 do 17), późnym (jedzenie od godz. 14 do 22), a także o wybranej przez uczestników porze - zwykle wybierano tu godziny między 12 a 20.

Czytaj więcej

Odkryto nowe czynniki ryzyka depresji. Co to takiego?

W badaniu wzieło udział 197 osób w wieku 30-60 lat, połowę stanowiły kobiety, połowę mężczyźni. Podzielono je na 4 grupy, jedna z nich jadła tak jak zwykle, a pozostałe wdrożyły post o trzech różnych porach. Badanie połączono z edukacją żywieniową na temat diety śródziemnomorskiej i zdrowego stylu życia.

Efekty postu przerywanego. Jak wpływa na organizm?

Badanie wykazało, że niezależnie od zastosowanej pory okna żywieniowego u uczestników odnotowano większą utratę wagi o 3-4 kg, w porównaniu do grupy, która nie stosowała postu przerywanego. Osoby, których okno żywieniowe wypadało między 9 a 17, w większym stopniu od pozostałych zredukowały tkankę tłuszczową w okolicach brzucha.

Podczas obserwacji badano również poziom glukozy uczestników. Wyniki w grupie stosującej wczesny post znacznie się poprawiły. Odkrycie sugeruje, że ograniczenie jedzenia wieczorem i w nocy może być szczególnie korzystne w celu regulowania poziomu glukozy, co może zapobiegać cukrzycy i zaburzeniom metabolicznym.

„Dzięki temu, że nie jesz o późnej porze, organizm ma więcej czasu na trawienie i przetwarzanie składników odżywczych, regulowanie poziomu glukozy we krwi jest ułatwione, zmniejszając w ten sposób ryzyko wystąpienia problemów z cukrzycą i innych zaburzeń metabolicznych” - mówi dr Idoia Labayen, główna współautorka badania.

Naukowcy podkreślają, że wszystkie grupy stosujące post przestrzegały zaleceń lekarskich i nie odnotowano żadnych poważnych zdarzeń niepożądanych. W związku z tym post przerywany uznano za bezpieczną i obiecującą metodę kontrolowania masy ciała i poprawy zdrowia układu sercowo-naczyniowego u osób z nadwagą lub otyłością.

Źródło:

www.nature.com/nm/

scitechdaily.com

Stosowanie postu przerywanego wymaga determinacji i wytrwałości. Powstrzymanie się od jedzenia poza kilkugodzinnym tzw. okienkiem żywieniowym nie jest łatwym wyzwaniem. Czy taka dieta jest zdrowa dla naszego organizmu? Co o tej metodzie mówią badania naukowe?

Post przerywany. Najnowsze wyniki badań

Pozostało jeszcze 94% artykułu
Nauka
Brak odpowiedniej ilości głębokiego snu zwiększa ryzyko poważnej choroby. Wyniki badania
Materiał Promocyjny
Jak wygląda nowoczesny leasing
Nauka
Oto dieta, która najbardziej sprzyja zdrowemu starzeniu. Nowe wyniki badań
Nauka
Mózg „zjada” sam siebie podczas ekstremalnego wysiłku. Nowe wyniki badań
Nauka
Kobieta jednak nie poleci na Księżyc w 2027 roku? NASA zmieniła komunikaty
Materiał Partnera
Kroki praktycznego wdrożenia i operowania projektem OZE w wymiarze lokalnym
Nauka
Zbadano sekret długowieczności „superstulatki”. Jak udało jej się dożyć 117 lat?
Materiał Promocyjny
Suzuki Moto Road Show już trwa. Znajdź termin w swoim mieście