Badanie opublikowane 3 lutego w czasopiśmie „Nature” zrealizowała grupa naukowców pod kierownictwem Heike Bischoff-Ferrari – profesor medycyny geriatrycznej z Uniwersytetu w Zurychu. Autorzy badania postanowili przyjrzeć się bliżej potencjalnym, prozdrowotnym właściwościom kwasów tłuszczowych omega-3. Substancje te należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które są dostarczane z dietą.
Wiek biologiczny. Jak spowolnić proces starzenia?
Dotychczasowe badania pokazały pozytywny związek pomiędzy kwasami omega-3 – zawartymi m.in. w tłustych rybach (makrela, łosoś, śledź), orzechach, nasionach, wybranych olejach roślinnych (olej lniany, olej z wiesiołka) - a zmniejszeniem ryzyka chorób serca. Tym razem grupa badaczy zdecydowała się przeanalizować możliwy związek pomiędzy suplementacją kwasami omega-3 a procesem starzenia.
W badaniu wzięło udział 777 osób w wieku od 70 do 91 lat, podzielonych na 8 grup. Na początku projektu oceniono wiek biologiczny uczestników badania. Do tego celu wykorzystano tzw. zegary epigenetyczne. Od każdego uczestnika badania pobrano próbkę krwi, a następnie oceniono markery DNA zwane grupami metylowymi. Markery te ulegają zmianom wraz z wiekiem. Każda z badanych grup otrzymała inne zalecenia dotyczące suplementacji i/lub określonych ćwiczeń fizycznych. Poszczególne grupy przyjmowały różne kombinacje dziennych dawek kwasów omega-3, tabletek placebo i witaminy D. Niektórym grupom zalecono także wykonywanie 30-minutowego treningu siłowego trzy razy w tygodniu.
Czytaj więcej
Aktywność społeczna może wpływać na funkcje poznawcze u osób starszych, a także opóźniać rozwój demencji o pięć lat - wynika z najnowszych badań. Zdaniem ich autorów, odkrycie może pomóc w walce z chorobą, a nawet obniżyć koszty jej leczenia.
Jakie rezultaty uzyskano po trzech latach projektu?
W ciągu trzech lat badane 8 grup seniorów wykonywało regularnie zalecenia dotyczące suplementacji i/lub ćwiczeń. Po trzech latach zbadano ponownie wiek biologiczny uczestników projektu. Jak się okazało, grupa przyjmująca regularnie wyłącznie kwasy omega-3 „postarzała się” średnio o ok. 3 miesiące mniej niż grupa, której podawano wyłącznie placebo.