Zielona herbata, bo o niej mowa, jest sposobem na zwiększenie poziomu energii, ale nie tylko. Japońscy naukowcy przeprowadzili niedawno badanie, które wykazało, że regularne picie napoju może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka demencji u starszych osób. Okazuje się, że większe spożycie zielonej herbaty ma „istotny związek” z mniejszą liczbą zmian w istocie białej mózgu.
Przyczyny i czynniki ryzyka demencji
Istota biała to część mózgu zbudowana z włókien nerwowych, która odpowiada za komunikację między poszczególnymi obszarami tego narządu i za prawidłowe przekazywanie impulsów nerwowych. Uszkodzenia istoty białej skutkują różnymi problemami neurologicznymi, m.in. pogorszeniem koordynacji ruchowej, zaburzeniem funkcji poznawczych oraz problemami z mową i widzeniem. Zmiany w tym obszarze wskazujące na chorobę małych naczyń mózgowych są też związane z otępieniem naczyniopochodnym oraz chorobą Alzheimera. Głównym czynnikiem rozwoju demencji jest proces starzenia. W jego wyniku dochodzi do zmian zanikowych w mózgu, zaniku hipokampa oraz wzrost uszkodzeń istoty białej mózgu.
Zespół japońskich naukowców m.in. z Kanazawa University Graduate School of Medical Sciences i Kumamoto University zbadał związek między spożyciem zielonej herbaty lub kawy a zmianami w istocie białej mózgu oraz objętością hipokampa i całkowitą objętością mózgu. Badanie objęło 8766 starszych mieszkańców Japonii z prawidłowymi funkcjami poznawczymi. Uczestnicy zostali zrekrutowani z Japan Prospective Studies Collaboration for Aging and Dementia – badania obserwacyjnego demencji, prowadzonego w ośmiu ośrodkach badawczych w Japonii. Wyniki zostały opublikowane w NPJ Science of Food.
Czytaj więcej
Światowa Organizacja Zdrowia opublikowała nowe wytyczne dotyczące stosowania zamienników soli. Substytuty zawierają znacznie mniej sodu, którego wysokie spożycie jest niekorzystne dla zdrowia. Jakie są najnowsze zalecenia?
W jaki sposób zielona herbata wpływa na mózg człowieka? Wyniki badań
Wśród uczestników badania 91,6 proc. miało zwyczaj spożywania zielonej herbaty, a 82 proc. spożywania kawy. Mediana spożycia wynosiła odpowiednio 450 ml i 150 ml. Informacje na temat częstotliwości spożycia kawy i herbaty pochodziły z kwestionariuszy. Do oceny zmian w mózgu wykorzystano z kolei obrazowanie metodą rezonansu magnetycznego.