Kawa czy zielona herbata? Naukowcy sprawdzili, jak wpływają na mózg

Kawa to napój, od którego wiele osób zaczyna swój dzień. Okazuje się jednak, że znacznie więcej korzyści zdrowotnych może zapewnić nam jego alternatywa, która również zawiera kofeinę.

Publikacja: 07.02.2025 17:32

Japońscy naukowcy przeprowadzili niedawno badanie, które wykazało, że regularne picie napoju może pr

Japońscy naukowcy przeprowadzili niedawno badanie, które wykazało, że regularne picie napoju może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka demencji u starszych osób.

Foto: Adobe Stock

Zielona herbata, bo o niej mowa, jest sposobem na zwiększenie poziomu energii, ale nie tylko. Japońscy naukowcy przeprowadzili niedawno badanie, które wykazało, że regularne picie napoju może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka demencji u starszych osób. Okazuje się, że większe spożycie zielonej herbaty ma „istotny związek” z mniejszą liczbą zmian w istocie białej mózgu.

Przyczyny i czynniki ryzyka demencji

Istota biała to część mózgu zbudowana z włókien nerwowych, która odpowiada za komunikację między poszczególnymi obszarami tego narządu i za prawidłowe przekazywanie impulsów nerwowych. Uszkodzenia istoty białej skutkują różnymi problemami neurologicznymi, m.in. pogorszeniem koordynacji ruchowej, zaburzeniem funkcji poznawczych oraz problemami z mową i widzeniem. Zmiany w tym obszarze wskazujące na chorobę małych naczyń mózgowych są też związane z otępieniem naczyniopochodnym oraz chorobą Alzheimera. Głównym czynnikiem rozwoju demencji jest proces starzenia. W jego wyniku dochodzi do zmian zanikowych w mózgu, zaniku hipokampa oraz wzrost uszkodzeń istoty białej mózgu.

Zespół japońskich naukowców m.in. z Kanazawa University Graduate School of Medical Sciences i Kumamoto University zbadał związek między spożyciem zielonej herbaty lub kawy a zmianami w istocie białej mózgu oraz objętością hipokampa i całkowitą objętością mózgu. Badanie objęło 8766 starszych mieszkańców Japonii z prawidłowymi funkcjami poznawczymi. Uczestnicy zostali zrekrutowani z Japan Prospective Studies Collaboration for Aging and Dementia – badania obserwacyjnego demencji, prowadzonego w ośmiu ośrodkach badawczych w Japonii. Wyniki zostały opublikowane w NPJ Science of Food.

Czytaj więcej

Nowe zalecenia WHO dotyczące soli. Oto wszystko, co trzeba wiedzieć

W jaki sposób zielona herbata wpływa na mózg człowieka? Wyniki badań

Wśród uczestników badania 91,6 proc. miało zwyczaj spożywania zielonej herbaty, a 82 proc. spożywania kawy. Mediana spożycia wynosiła odpowiednio 450 ml i 150 ml. Informacje na temat częstotliwości spożycia kawy i herbaty pochodziły z kwestionariuszy. Do oceny zmian w mózgu wykorzystano z kolei obrazowanie metodą rezonansu magnetycznego.

Okazało się, że u osób, które spożywały większe ilości zielonej herbaty, zaobserwowano mniejszą liczbę zmian w istocie białej. Napój nie miał jednak wpływu na objętość hipokampa i całkowitą objętość mózgu. Jeśli chodzi o spożycie kawy, nie zaobserwowano istotnych różnic w odniesieniu do żadnej z badanych części mózgu. Na podstawie tych wyników zespół doszedł do wniosku, że picie zielonej herbaty może okazać się sposobem na zapobieganie demencji. Największe korzyści zaobserwowano w przypadku spożycia co najmniej trzech szklanek dziennie (trzy szklanki to w badaniu około 600 ml).

Czytaj więcej

Kwasy omega-3 a procesy starzenia. Optymistyczne wyniki badania

Z czego wynikają właściwości zielonej herbaty?

Na podstawie wyników innych badań i metaanaliz, japoński zespół stwierdził, że ten efekt działania zielonej herbaty ma związek z jej zdolnością do obniżania ciśnienia krwi. Nadciśnienie tętnicze jest z kolei uważane za najważniejszy czynnik ryzyka zmian w istocie białej. Regularne spożywanie zielonej herbaty (powyżej 3 miesięcy) może obniżyć zarówno skurczowe, jak i rozkurczowe ciśnienie krwi. Poza tym napój zawiera mniej kofeiny niż kawa, co również ma pozytywny wpływ na ciśnienie. Zielona herbata dzięki obecności katechin ma także działanie antyoksydacyjne. Oprócz tego wykazuje działanie przeciwzapalne i  przeciwagregacyjne w odniesieniu do płytek krwi. Galusan epigallokatechiny, czyli jeden z polifenoli znajdujących się w zielonej herbacie, ma działanie neuroprotekcyjne.

Mimo pozytywnych wyników naukowcy zaznaczyli, że badanie miało pewne ograniczenia. Przede wszystkim zostało przeprowadzone wyłącznie na grupie Japończyków, dlatego konieczne byłoby sprawdzenie, czy związek między spożyciem zielonej herbaty a zmianami w istocie białej mózgu występuje też u osób o innym pochodzeniu etnicznym, genetyce i stylu życia. Poza tym zespół zbadał spożycie kawy i herbaty tylko w formie napojów i nie uwzględnił spożycia w innej formie. Naukowcy nie mają również informacji o tym, w jaki sposób uczestnicy parzyli herbatę, a to mogło mieć wpływ na różnicę w zawartości substancji bioaktywnych. Ze względu na przekrojowy charakter badania, nie udało się ustalić związku przyczynowo-skutkowego między spożyciem zielonej herbaty a uszkodzeniem istoty białej.

Źródła:

www.nature.com

Zielona herbata, bo o niej mowa, jest sposobem na zwiększenie poziomu energii, ale nie tylko. Japońscy naukowcy przeprowadzili niedawno badanie, które wykazało, że regularne picie napoju może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka demencji u starszych osób. Okazuje się, że większe spożycie zielonej herbaty ma „istotny związek” z mniejszą liczbą zmian w istocie białej mózgu.

Przyczyny i czynniki ryzyka demencji

Pozostało jeszcze 92% artykułu
Nauka
Kiedy czujemy się najbardziej szczęśliwi? Naukowcy wskazali konkretną porę dnia
Nauka
Kwasy omega-3 a procesy starzenia. Optymistyczne wyniki badania
Nauka
Te aktywności opóźniają rozwój demencji o pięć lat. Najnowsze odkrycie naukowców
Nauka
Czy picie wody gazowanej wpływa na odchudzanie? Nowe wyniki badań
Nauka
Jak post przerywany wpływa na organizm? Nowe wyniki badań