Zielona herbata, bo o niej mowa, jest sposobem na zwiększenie poziomu energii, ale nie tylko. Japońscy naukowcy przeprowadzili niedawno badanie, które wykazało, że regularne picie napoju może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka demencji u starszych osób. Okazuje się, że większe spożycie zielonej herbaty ma „istotny związek” z mniejszą liczbą zmian w istocie białej mózgu.
Przyczyny i czynniki ryzyka demencji
Istota biała to część mózgu zbudowana z włókien nerwowych, która odpowiada za komunikację między poszczególnymi obszarami tego narządu i za prawidłowe przekazywanie impulsów nerwowych. Uszkodzenia istoty białej skutkują różnymi problemami neurologicznymi, m.in. pogorszeniem koordynacji ruchowej, zaburzeniem funkcji poznawczych oraz problemami z mową i widzeniem. Zmiany w tym obszarze wskazujące na chorobę małych naczyń mózgowych są też związane z otępieniem naczyniopochodnym oraz chorobą Alzheimera. Głównym czynnikiem rozwoju demencji jest proces starzenia. W jego wyniku dochodzi do zmian zanikowych w mózgu, zaniku hipokampa oraz wzrost uszkodzeń istoty białej mózgu.
Zespół japońskich naukowców m.in. z Kanazawa University Graduate School of Medical Sciences i Kumamoto University zbadał związek między spożyciem zielonej herbaty lub kawy a zmianami w istocie białej mózgu oraz objętością hipokampa i całkowitą objętością mózgu. Badanie objęło 8766 starszych mieszkańców Japonii z prawidłowymi funkcjami poznawczymi. Uczestnicy zostali zrekrutowani z Japan Prospective Studies Collaboration for Aging and Dementia – badania obserwacyjnego demencji, prowadzonego w ośmiu ośrodkach badawczych w Japonii. Wyniki zostały opublikowane w NPJ Science of Food.
Czytaj więcej
Światowa Organizacja Zdrowia opublikowała nowe wytyczne dotyczące stosowania zamienników soli. Su...
W jaki sposób zielona herbata wpływa na mózg człowieka? Wyniki badań
Wśród uczestników badania 91,6 proc. miało zwyczaj spożywania zielonej herbaty, a 82 proc. spożywania kawy. Mediana spożycia wynosiła odpowiednio 450 ml i 150 ml. Informacje na temat częstotliwości spożycia kawy i herbaty pochodziły z kwestionariuszy. Do oceny zmian w mózgu wykorzystano z kolei obrazowanie metodą rezonansu magnetycznego.