Według danych WHO każdego roku 1,9 miliona zgonów na świecie ma związek z wysokim spożyciem sodu, czyli pierwiastka występującego w soli kuchennej. Jego nadmiar skutkuje zwiększonym ryzykiem wystąpienia nadciśnienia tętniczego oraz chorób sercowo-naczyniowych. Choć WHO rekomenduje ograniczenie spożycia sodu do poniżej 2 g na dzień (2 g sodu to w przeliczeniu 5 g soli) i państwa członkowskie podejmują wysiłki w tym kierunku, postęp jest bardzo powolny, a średnie globalne spożycie pozostaje wysokie. Szacuje się, że w 2019 r. wyniosło 4,3 g na dzień, czyli dwa razy więcej niż zalecana ilość.
Czym zastąpić sól kuchenną?
WHO zaleca, aby zastąpić sól kuchenną substytutami o niższej zawartości sodu, które zamiast tego zawierają potas. Mają one podobny smak do popularnej przyprawy, dzięki czemu nie wymagają od użytkownika dużych zmian podczas przygotowywania posiłków. Eksperci uważają, że zastąpienie części chlorku sodu chlorkiem potasu może zapewnić znaczne korzyści. Potas jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania komórek i jest obecny we wszystkich tkankach ciała. Zwiększenie jego spożycia w dużym stopniu obniża ciśnienie krwi u dorosłych, co przekłada się na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia, udaru mózgu i choroby wieńcowej. WHO zaleca osobom dorosłym spożycie potasu na poziomie co najmniej 3,51 g na dobę (rekomendacje z 2023 r.).
Czytaj więcej
Najnowsze wyniki badań pokazały pozytywny związek pomiędzy suplementacją kwasami omega-3 a „wiekiem biologicznym”. Ciekawy rezultat uzyskano m.in. łącząc suplementację omega-3 z witaminą D i regularnymi ćwiczeniami fizycznymi. Co odkryto?
Z informacji przedstawionych w najnowszych rekomendacjach wynika, że krajowe organy odpowiedzialne za ochronę zdrowia i organizacje zdrowia publicznego coraz częściej rozważają wykorzystanie substytutów jako jednego z potencjalnych elementów strategii, mającej na celu redukcję spożycia sodu. Można również zauważyć, że rośnie ogólne spożycie tego typu produktów.
Kto nie powinien stosować substytutów soli?
Ograniczenie spożycia sodu do mniej niż 2 g dziennie to tzw. silna rekomendacja. Oznacza to, że grupa opracowująca wytyczne jest przekonana, że pozytywne konsekwencje wdrożenia zalecenia przeważają nad niepożądanymi i może być ono przyjęte jako praktyka w większości sytuacji. Zalecenia dotyczące zastąpienia zwykłej soli kuchennej substytutami o niższej zawartości sodu, które zawierają potas, mają z kolei charakter warunkowy. W ten sposób określa się zalecenia, co do których istnieje mniejsza pewność, że pozytywne konsekwencje przeważają nad niepożądanymi. Oznacza to również, że zanim warunkowa rekomendacja będzie mogła zostać przyjęta jako praktyka, trzeba będzie przedyskutować jeszcze tę sprawę.