Z tego artykułu dowiesz się:
- Jakie nowe odkrycie może zmienić sposób leczenia cukrzycy?
- W jaki sposób bakterie jelitowe i dieta wpływają na cukrzycę typu 2?
- Czym jest trimetyloamina (TMA) i jak może przeciwdziałać stanom zapalnym?
Zdaniem naukowców, cząsteczka zwana trimetyloaminą (TMA), wytwarzana przez bakterie jelitowe, może stanowić klucz do opanowania stanu zapalnego związanego z cukrzycą. Może to otwierać drogę do opracowania nowych metod leczenia oraz diety.
Przełomowe odkrycie naukowców. Nowa broń w walce z cukrzycą?
Z cukrzycą zmaga się ponad 500 mln ludzi na świecie. Naukowcy zajmujący się poszukiwaniem metod walki z tą chorobą koncentrują się głównie na odpowiedniej diecie, aktywności fizycznej i wrażliwości organizmu na insulinę. Okazuje się jednak, że bardzo ważną rolę mogą w tej kwestii odgrywać jelita, a konkretnie zawarte w nich bakterie.
Punktem wyjścia do najnowszego odkrycia były wcześniejsze badania naukowe, które potwierdziły, że diety wysokotłuszczowe umożliwiają przenikanie bakterii do organizmu. Prowadzi to do aktywacji układu odpornościowego i wywołania stanu zapalnego. Taka odpowiedź immunologiczna odgrywa bezpośrednią rolę w insulinooporności u osób z cukrzycą. Teraz naukowcy wyjaśnili, w jaki sposób można przeciwdziałać tej reakcji.
Nowe badania opublikowane w czasopiśmie naukowym „Nature Metabolism” wykazały, że cząsteczka zwana trimetyloaminą (TMA), wytwarzana przez drobnoustroje jelitowe z choliny zawartej w określonych produktach żywnościowych, może łagodzić metaboliczny stan zapalny wywołany wysokotłuszczową dietą, który napędza cukrzycę. Badania przeprowadził międzynarodowy zespół naukowców z Imperial College London oraz Uniwersytetu w Leuven.