Badanie przeprowadzone przez naukowców z King's College London na dużej grupie uczestników potwierdziło, że osoby stosujące dietę bogatą w polifenole miały niższe przewidywane ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie medycznym BMC Medicine.
Dieta zdrowa dla serca. Co wykazały badania?
Zespół naukowców z King's College London prowadził badania nad wpływem diety na zdrowie serca przez ponad 10 lat. Wzięło w nich udział 3100 dorosłych kobiet i mężczyzn. Badania wykazały, że osoby, które często spożywały produkty i napoje bogate w polifenole, takie jak:
- herbata,
- kawa,
- jagody,
- kakao,
- orzechy,
- pełne ziarna
- oliwa z oliwek,
miały niższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Zdaniem naukowców związki naturalnie występujące w tych produktach mogą długoterminowo wspierać zdrowie serca.
Czytaj więcej
Regularna aktywność fizyczna w średnim i późnym okresie dorosłości może zmniejszać ryzyko demencj...