Samotne kobiety mają większy apetyt na słodycze. Ważne odkrycie

Badania przeprowadzone na kalifornijskim uniwersytecie UCLA wskazują, że poczucie samotności może stymulować obszary mózgu odpowiedzialne za łaknienie wysokokalorycznych, obfitujących w tłuszcze i cukier przekąsek.

Publikacja: 17.04.2024 18:52

Dietetyk Aleksandra Zackiewicz: Holistyczne podejście i panowanie nad poczuciem samotności mogą być

Dietetyk Aleksandra Zackiewicz: Holistyczne podejście i panowanie nad poczuciem samotności mogą być ważnym czynnikiem w kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych.

Foto: Adobe Stock

Jak informuje medyczny magazyn JAMA, zespół naukowców pod kierownictwem dr Arpany Gupty przeprowadził badanie na grupie 93 kobiet. Jego uczestniczki zostały podzielone na dwie grupy w zależności od stopnia nasilenia zadeklarowanego odczuwania samotności i wyizolowania. Następnie obu grupom pokazano zdjęcia przedstawiające m.in. słodycze i inne przekąski, jednocześnie monitorując pracę ich mózgów za pomocą rezonansu magnetycznego. Okazało się, że mózgi kobiet, które przyznawały się do szczególnie mocno odczuwanej samotności oraz problemów ze zdrowiem psychicznym, intensywniej reagowały na prezentowane obrazy. Pogłębiony wywiad wykazał, że osoby te wykazywały również ogólnie mniejszą dbałością o jakość swojej diety, a także skłonność do postrzegania jedzenia w kategoriach nagrody. Miały również zwyczaj „zajadania” stresu i innych trudnych emocji.

Samotność nie sprzyja utrzymaniu zdrowej diety

Dr Gupta poinformowała, że inspiracją do przeprowadzenia badań było poszukiwanie odpowiedzi na pytanie, jakie konkretnie negatywne implikacje wiążą się z poczuciem samotności. Jak podkreśliła, ta wiedza jest wyjątkowo potrzebna w czasach, gdy po pandemii bardzo wielu ludzi kontynuuje pracę w izolacji.

- Rezultaty badań potwierdziły to, czego do tej pory mogliśmy się jedynie domyślać. Kiedy ludzie czują się samotni, to ten fakt wpływa nie tylko na ich sferę emocjonalną, ale również na ich wybory i zachowania, także te w kontekście codziennej diety – tłumaczy naukowczyni w rozmowie z JAMA.

Czytaj więcej

Zbadano, jak i dlaczego odchudzają się dziś Polacy. Dietetyczka komentuje

Badacze upominają, że funkcjonowanie w ten sposób i uleganie pokusom żywieniowym może doprowadzić do powstania błędnego koła. Jeżeli bowiem nie przestrzega się zasad zdrowego żywienia i spożywa nadmierne ilości kalorii, cukru, tłuszczu lub innych szkodliwych substancji, to z dużym prawdopodobieństwem negatywnie odbije się to zarówno na zdrowiu fizycznym, jak i psychicznym. Z kolei nasilające się problemy na tle psychicznym będą skłaniały do ponownego spożywania niezdrowych produktów.

Dietetyk kliniczny Aleksandra Zackiewicz ostrzega, że takie zachowanie może przyczynić się do przyrostu masy ciała i wielu problemów zdrowotnych. Konsekwencją takiego sposobu odżywiania  przez dłuższy czasu mogą być choroby metaboliczne tj. nadciśnienie tętnicze, otyłość, cukrzyca typu 2 czy różnego rodzaju nowotwory.

Wyjściem z sytuacji,  której mowa, może być przestrzeganie zasad holistycznego spojrzenia na ciało. Zgodnie z nim cały organizm człowieka — sfera fizyczna i psychiczna — powinny być traktowane jako całość, której elementy są ze sobą ściśle powiązane i zależne od siebie.

- Wyjście z błędnego koła jest możliwe. Gdy odczuwamy pragnienie nadmiernego jedzenia bezwartościowych, uzależniających i wysokokalorycznych produktów, to niekoniecznie odcinajmy się od razu od tej potrzeby. Spróbujmy za to znaleźć godny substytut i zjedzmy w to miejsce np. zdrowy posiłek – podpowiada dr Gupta.

Holistyczne spojrzenie organizm kluczem do sukcesu

Aleksandra Zackiewicz doprecyzowuje, w jaki sposób można zadbać o dobrą kondycję psychiczną i fizyczną.

Czytaj więcej

Kiszonki nie każdemu wyjdą na zdrowie. Kto powinien na nie uważać?

- Holistyczne podejście i panowanie nad poczuciem samotności mogą być ważnym czynnikiem w kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych. Chciałabym wymienić kilka z nich, moim zdaniem szczególnie ważnych. Przede wszystkim: ograniczenie spożycia produktów wysoko przetworzonych, zawierających sztuczne dodatki i konserwanty na rzecz komponowania posiłków z najprostszych, naturalnie dostępnych składników to podstawa, ale ważna jest również koncentracja na posiłku podczas jego spożywania. Skupienie się na tym, co właściwie jemy, w jakiej ilości i w jaki sposób. Codzienna dieta powinna zawierać odpowiednią ilość makroskładników – białka, węglowodanów, tłuszczów. Ich indywidualne zapotrzebowanie wylicza się na podstawie stanu zdrowia, wieku, płci, masy ciała, rodzaju diety itp. Ważne, aby wraz z dostarczanym pokarmem każdego dnia — odpowiednio je zrównoważyć. Dzięki temu stężenie glukozy we krwi jest na równym poziomie, a tym samym zapobiega to spadkom energetycznym i sięganiu po słodycze. Spożywanie w każdym posiłku warzyw i bogatych w witaminy, minerały i przeciwutleniacze jest niezwykle ważne dla organizmu i jego prawidłowego funkcjonowania. Działają jako biokatalizatory procesów metabolicznych zachodzących w komórkach. Wpływają m.in. na odporność oraz stan psychiczny i samopoczucie. Godne polecenia jest też spożywanie produktów pełnoziarnistych zamiast tych na bazie przetworzonej mąki i białego cukru. Zalecam unikanie nadmiernego spożycia soli i tłuszczów trans oraz spożywanie zdrowych tłuszczów roślinnych, takich jak oliwa z oliwek, awokado czy orzechy. Warto pamiętać również o regularnym spożywaniu ryb bogatych w kwasy omega-3. Badania dowodzą ich kluczowej roli w rozwoju i pracy układu nerwowego, a tym samym np. przeciwdziałaniu depresji. Przypominam o regularnej aktywności fizycznej, stanowiącej w dużej mierze naturalną ,,obronę” i ,,lekarstwo” na różnego rodzaju problemy zdrowotne. I zawsze zachęcam do współpracy z psychologiem i dietetykiem w ramach wsparcia psychicznego i edukacji żywieniowej — podsumowuje.

Kalifornijski zespół badaczy nie powiedział w tym temacie jeszcze ostatniego słowa. Jak zapowiada dr Gupta, przymierza się on obecnie do przeprowadzenia analogicznego badania, tym razem z udziałem mężczyzn.

Źródła:

https://neurosciencenews.com

https://www.uclahealth.org

https://www.downtoearth.org.in

https://www.forbes.com

https://www.thetimes.co.uk

https://www.sciencedaily.com

Jak informuje medyczny magazyn JAMA, zespół naukowców pod kierownictwem dr Arpany Gupty przeprowadził badanie na grupie 93 kobiet. Jego uczestniczki zostały podzielone na dwie grupy w zależności od stopnia nasilenia zadeklarowanego odczuwania samotności i wyizolowania. Następnie obu grupom pokazano zdjęcia przedstawiające m.in. słodycze i inne przekąski, jednocześnie monitorując pracę ich mózgów za pomocą rezonansu magnetycznego. Okazało się, że mózgi kobiet, które przyznawały się do szczególnie mocno odczuwanej samotności oraz problemów ze zdrowiem psychicznym, intensywniej reagowały na prezentowane obrazy. Pogłębiony wywiad wykazał, że osoby te wykazywały również ogólnie mniejszą dbałością o jakość swojej diety, a także skłonność do postrzegania jedzenia w kategoriach nagrody. Miały również zwyczaj „zajadania” stresu i innych trudnych emocji.

Pozostało 86% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Styl życia
Karygodne błędy odpoczywania. Jak nie powinien wyglądać relaks?
Styl życia
Kontrowersyjna reklama w Librusie. Czy słusznie podniesiono alarm?
Styl życia
Pierwszy kontrakt zawodowy księżnej Diany idzie pod młotek. Praca marzeń?
Styl życia
Fani Taylor Swift szturmują pewien pub. Niespodziewane echa nowej płyty gwiazdy
Psychologia
Breadcrumbing, czyli okruchy związku. Co to za manipulacja i jak się z niej uwolnić?
Materiał Promocyjny
Wsparcie dla beneficjentów dotacji unijnych, w tym środków z KPO