Choć nowości w świecie dietetycznym nie brakuje, a pojawiające się cyklicznie informacje o nowych sposobach żywienia niejednokrotnie budzą wątpliwość co do ich skuteczności i wpływu na ludzkie zdrowie, to w przypadku diety planetarnej, dowody na jej zbawienne działanie wydają się być wiarygodne i rzetelnie uargumentowane. Powstały w 2019 roku zespół 37 naukowców z 16 krajów, w ramach utworzonej wspólnie EAT-Lancet Commission, opracował taki plan żywienia, który nie tylko wykazuje korzyści zdrowotne, ale i pozytywnie wpływa na środowisko naturalne.
Oparte o te wskazówki badania, prowadzone przez naukowców z Harvard T.H. Chan School of Public Health i opublikowane na łamach „The American Journal of Clinical Nutrition”, pozwoliły ustalić, że dieta bogata w wyszczególnione przez komisję składniki pozwala na zachowanie zdrowia i zminimalizowanie ryzyka wielu chorób cywilizacyjnych. Jakie są główne założenia diety planetarnej i czym różni się ona od innych, poznanych już wcześniej, modeli żywieniowych opowiada dr n. o zdr. Matylda Kręgielska-Narożna, dietetyczka, promotorka zdrowia i badaczka z Katedry i Zakładu Leczenia Otyłości, Zaburzeń Metabolicznych oraz Dietetyki Klinicznej Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.
Przyjazna zdrowiu i planecie
Jak wyjaśnia dr Kręgielska-Narożna, dieta przyjazna planecie, dieta planetarna czy dieta oparta na zrównoważonej konsumpcji żywności to modele żywienia, których stosowanie pozytywnie wpływa na stan zdrowia człowieka. – Zmniejsza skłonność do występowania wielu chorób cywilizacyjnych jak np. otyłość, cukrzyca 2, nadciśnienie tętnicze czy choroby nowotworowe oraz istotnie ogranicza niekorzystny aspekt środowiskowy związany z żywieniem – dodaje.
Dieta przyjazna planecie ma zapobiec wielu zjawiskom związanym z produkcją żywności i niekorzystnie wpływającym na środowisko naturalne. – Badania i raporty naukowe m. in Raport Eat Lancet Comission (źródło: https://eatforum.org/) dowodzą, że współczesny system żywnościowy odpowiada za szkodliwe środowiskowo zjawiska takie jak: nadmierna emisja gazów cieplarnianych, zanieczyszczenie wód i gleby, gigantyczne zużycie wody pitnej, wylesianie czy zanik bioróżnorodności, które prowadzą nas do katastrofy ekologicznej. Jednocześnie obecny model konsumpcji i produkcji żywności przyczynia się do powstawania pandemii choroby otyłości w Europie, Ameryce Północnej i w wielu innych krajach oraz niedożywienia w krajach o niższym statusie ekonomicznym i niekorzystnym położeniu geograficznym. Szczęśliwie, badania naukowe wskazują, że systemowe modyfikacje i stosowanie planetarnego modelu żywienia mogą zapobiec zarówno wielu chorobom, jak i wpłynąć pozytywnie na środowisko i klimat na naszej planecie – zauważa dr Kręgielska-Narożna.
Czytaj więcej
Badanie wykazało, że dieta śródziemnomorska pozwala kobietom zachować szczupłą sylwetkę przez całe życie. Jakim chorobom zapobiega i na czym polega? Dietetyk wyjaśnia.