Reklama

Jedzenie na pocieszenie. Kiedy comfort food zaczyna być niebezpieczne?

Jedzenie oprócz tego, że jest nośnikiem wspomnień, pozwala także poczuć przynależność do kultury, w której zostało się wychowanym. Dlatego, gdy przeprowadzamy się za granicę, tęsknimy za tradycyjnymi, prostymi potrawami z naszego kraju. Ale działa to także w drugą stronę – raczej nie jemy rzeczy, z którymi mamy złe skojarzenia.

Publikacja: 24.03.2025 12:49

Ogromną rolę w tym, jakie jedzenie poprawia humor, odgrywają miłe skojarzenia.

Ogromną rolę w tym, jakie jedzenie poprawia humor, odgrywają miłe skojarzenia.

Foto: Adobe Stock

Zapach świeżego, jeszcze ciepłego chleba, racuchy robione przez babcię, niedzielny rosół w rodzinnym domu. Dla każdego comfort food, czyli jedzenie poprawiające samopoczucie, jest czymś innym. Związane jest z indywidualnymi przeżyciami, doświadczeniami, wspomnieniami, które uruchamia smak, tekstura, miejsce posiłku i towarzystwo, z którym siedzimy przy stole. Część potraw jest jak podróż w czasie – do dzieciństwa lub radosnych chwil z przeszłości. Dlatego tak chętnie sięgamy po nie, gdy czujemy się zmęczeni, zestresowani, pełni niepokoju. W ten sposób przywołujemy poczucie komfortu, przytulności, odnajdujemy ukojenie. Podobnie działają ulubione seriale, miejsca czy ubrania, które dają poczucie stabilności w chaosie życia codziennego.

Pozostało jeszcze 93% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Styl życia
Jakie ćwiczenia wybrać w zależności od osobowości? Nowe wyniki badań
Styl życia
Koniec terroru urody? Badanie pokazało, jak Polki definiują dziś ideał kobiety
Styl życia
Obowiązkowa służba wojskowa dla kobiet w Danii. Jakie kraje zdecydowały się na podobny krok?
Styl życia
Bumerangowanie ciągle żywe. Pokolenie Z powiela doświadczenia rodziców
Materiał Promocyjny
Sprzedaż motocykli mocno się rozpędza
Styl życia
Kim jest dziś ojciec dla Polaków? „Widać trend do budowania bliskich i otwartych więzi”
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama