Reklama

Weganizm opanowuje świat? Billie Eilish wysoko podnosi poprzeczkę swoimi inicjatywami

Uczestnicy koncertów Billie Eilish w O2 Arenie mogli posilić się wyłącznie wegańskimi przekąskami serwowanymi w tamtejszych punktach gastronomicznych. Inicjatyw promujących dietę roślinną nie brakuje, a zmiany dotyczą nie tylko branży muzycznej.

Publikacja: 29.07.2025 16:53

Billie Eilish już jako dwunastolatka podjęła decyzję dotyczącą stosowania diety wegańskiej.

Billie Eilish już jako dwunastolatka podjęła decyzję dotyczącą stosowania diety wegańskiej.

Foto: PAP/Newscom

Obowiązujące od 1 lipca 2025 roku w Szwajcarii przepisy nakładają na producentów żywności nakaz informowania konsumentów o tym, w jaki sposób przebiegał proces produkcji mięsa, jaj i mleka, a także czy został on przeprowadzony po uprzednim znieczuleniu zwierząt. Są też zobligowani do szczegółowego objaśnienia procedur, jakim poddawano te zwierzęta, od których pozyskano żywność bez zastosowania technik znieczulających, narażając je tym samym na cierpienie. Zaostrzono też przepisy dotyczące importu futer pozyskanych w wyniku okrutnych praktyk, takich jak przechwytywanie zwierząt w pułapki czy hodowla w niewłaściwych warunkach. Dla sieci sklepów odzieżowych oraz projektantów mody zainteresowanych sprzedażą produktów futrzarskich w Szwajcarii oznacza to konieczność udowodnienia, że sprowadzane do kraju towary spełniają ściśle określone kryteria dotyczące ochrony zwierząt przed opisanymi metodami działania.

Wrażliwością w kwestii eksploatacji zwierząt na potrzeby pozyskiwania pożywienia wykazują się też reprezentanci świata muzyki, kina czy mody. W jednym z przemówień podczas konferencji Change NOW 2025 w maju bieżącego roku, Natalie Portman apelowała o rozwagę w podejmowaniu decyzji żywieniowych, używając przy tym obrazowego porównania drastycznych procesów zdobywania mięsa, mleka czy jaj do eksploatacji kobiecego ciała. – Produkty mleczne i jaja pochodzą od krów i kur płci żeńskiej. Organizmy tych zwierząt są wykorzystywane w celu pozyskania pożywienia dla ludzi. Gdy myślimy o kobietach jako o obiektach, które możemy eksploatować i zabierać z ich ciał, co tylko zechcemy, to czym innym jest traktowanie organizmów zwierząt? – pytała retorycznie podczas cytowanej przemowy.

Wśród gwiazd od lat stosujących dietę wegańską znajdują się między innymi Demi Moore, Alicia Silverstone, Mayim Bialik, Pamela Anderson czy Ariana Grande. – Kocham zwierzęta bardziej niż niektórych ludzi – deklarowała ta ostatnia w wywiadzie dla „The Mirror” w 2014 roku. – Wierzę, że dieta oparta na produktach roślinnych służy zdrowiu i uszczęśliwia – mówiła wówczas.

Billie Eilish: wyłącznie wegańskie menu na koncertach w Londynie

Do grona przeciwników spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego należy też Billie Eilish. Autorka hitów „Happier Than Ever”, „Ocean Eyes” czy „What Was I Made For?” już jako dwunastolatka podjęła decyzję dotyczącą stosowania diety wegańskiej. Dowiedziała się wówczas, jakim okrutnym praktykom poddawane są zwierzęta w hodowlach, a szokującym nagraniem dokumentującym niektóre z nich podzieliła się ze swoimi obserwatorami. – Jestem weganką od wielu lat. Po obejrzeniu tak drastycznych nagrań nie wyobrażam sobie powrotu do diety, którą stosowałam wcześniej – deklarowała w wywiadzie dla „Vogue” w 2021 roku.

Reklama
Reklama

Wierność swoim przekonaniom znajduje odzwierciedlenie w wymogach, nakładanych na dostawców żywności w punktach gastronomicznych obiektów, w których organizowane są koncerty młodej artystki. Podczas trasy koncertowej „Hit Me Hard and Soft” fanom Billie Eilish przybyłym na występy w londyńskiej O2 Arenie oferowano wyłącznie wegańskie przekąski, a w skomponowanym w ramach inicjatywy wokalistki menu znalazły się takie przysmaki, jak: tacos z salsą chipotle, pizze, naleśniki, burgery, tortille peri-peri z halloumi czy lody brytyjskiej marki Jude powstałe na bazie składników roślinnych.

Czytaj więcej

Każdy konsument dostanie informacje o cierpieniu zwierząt. Nowe przepisy w Szwajcarii

Billie Eilish: inicjatywa „Eco Village” podczas koncertów

Oprócz wegańskich potraw dostępnych w punktach gastronomicznych podczas każdego z sześciu lipcowych koncertów artystki we wspomnianym obiekcie zorganizowano też inicjatywy o nazwie „Eco Village”, w ramach których uczestnicy show mogli uzyskać szczegółowe informacje na temat przyczyn i sposobów zapobiegania zmianom klimatycznym. Billie Eilish zachęcała fanów do korzystania z komunikacji miejskiej, by dostać się na miejsce wydarzenia, a także zadbała o to, by zainteresowani otrzymali mapy z wyszczególnionymi restauracjami i barami na terenie Londynu, w których serwowane są wyłącznie potrawy wegańskie.

Na czas występów Billie Eilish, zorganizowanych w O2 Arenie kolejno 10, 11, 13, 14, 16 i 17 lipca bieżącego roku, w obiekcie zamieszczono też liczne plakaty i billboardy, które miały informować uczestników o zaletach diety wegańskiej i zachęcać do jej stosowania. – Już jeden posiłek oparty na składnikach roślinnych przyczynia się do poprawy zdrowia i środowiska naturalnego. Wyprodukowanie go wiąże się z wygenerowaniem o połowę niższego poziomu dwutlenku węgla niż w przypadku posiłku mięsnego – można przeczytać na jednym z nich.

Czytaj więcej

Natalie Portman przeciwko czerpaniu pożywienia od zwierząt. „To jak eksploatacja kobiecych ciał”

Szef restauracji wegańskiej: najlepszą książkę kucharską stworzyła Matka Natura

Do zalet wynikających ze stosowania diety wegańskiej nie trzeba przekonywać niektórych szefów kuchni, wprowadzających w swoich restauracjach menu oparte wyłącznie na składnikach pochodzenia roślinnego. Taki krok podjął między innymi Alain Passard, reprezentujący wyróżnioną trzema gwiazdkami Michelin paryską restaurację L’Arpège. – Najlepszą książkę kucharską stworzyła sama Matka Natura. Od 2001 roku w kuchni L’Arpège królują warzywa, a od niedawna wykluczyliśmy z niej mięso, ryby i nabiał. Owoce, warzywa i zioła stanowiące podstawę naszych dań pochodzą z trzech ogrodów w Fillé-sur-Sarthe, Le Bois-Giroult i Mont Saint Michel Bay – taką wypowiedź pomysłodawcy wegańskiego menu w prestiżowej restauracji można znaleźć na stronie internetowej Przewodnika Michelin. Oparte na składnikach roślinnych menu wprowadzono też w innych renomowanych restauracjach nagrodzonych gwiazdkami Michelin: Eleven Madison Park w Nowym Jorku, Plates London, Seven Swans we Frankfurcie czy Joia w Mediolanie.

Reklama
Reklama

Wśród podobnych inicjatyw mających na celu zmianę dotychczasowych standardów wykorzystywania zwierząt w celach konsumpcyjnych lub w przemyśle kosmetycznym, warto zwrócić też uwagę na nowe przepisy wprowadzone przez parlament Brazylii. Tamtejsza izba deputowanych zatwierdziła projekt ustawy senatu zakazujący testowania kosmetyków, środków higieny osobistej i perfum na zwierzętach, takich jak między innymi króliki, świnki morskie czy myszy. Pomysłodawcy zmian – członkowie organizacji Te Protejo i Humane World for Animals zajmujących się ochroną praw zwierząt – wyprodukowali krótkometrażowy film animowany „Save Ralph” przedstawiający cierpienia, na jakie skazywane są króliki wykorzystywane na potrzeby testów produktów kosmetycznych. Utrata słuchu i wzroku to najłagodniejsze z nich. Film został wyświetlony ponad 150 milionów razy, co pomogło wspomnianym organizacjom zebrać ponad 1,6 mln podpisów pod petycją na rzecz zakazania testów na zwierzętach. Ustawa, po zatwierdzeniu ze strony prezydenta kraju, zostanie dodana do oficjalnego dziennika „Diário Oficial da União” i zacznie obowiązywać po upływie wskazanego terminu. Stanowi ona istotny krok w kierunku zaprzestania stosowanych w Brazylii praktyk, skazujących zwierzęta na cierpienie na rzecz wprowadzenia na rynek nowych produktów kosmetycznych.

Liczne inicjatywy mające na celu zmianę obowiązujących dotychczas standardów pozyskiwania żywności czy sprawdzania przydatności nowych kosmetyków łączy jedno: troska o los zwierząt narażanych na tortury w trakcie wskazanych procedur. Jak widać, pomysłów na zachęcanie konsumentów do podejmowania świadomych decyzji żywieniowych czy rezygnacji z testowanych na zwierzętach kosmetyków nie brakuje. Aby jednak przyniosły one pożądany efekt, niezbędne jest zaangażowanie nie tylko ze strony pomysłodawców, ale i tych osób, które ostatecznie dokonują wyboru restauracji, którą odwiedzą, dania nałożonego na talerz czy kremu do twarzy, po jaki sięgną, stając każdego dnia przed lustrem.

Źródła:
https://www.vogue.co.uk/
https://plantbasednews.org/
https://vegconomist.com/
https://www.tierimrecht.org/

Obowiązujące od 1 lipca 2025 roku w Szwajcarii przepisy nakładają na producentów żywności nakaz informowania konsumentów o tym, w jaki sposób przebiegał proces produkcji mięsa, jaj i mleka, a także czy został on przeprowadzony po uprzednim znieczuleniu zwierząt. Są też zobligowani do szczegółowego objaśnienia procedur, jakim poddawano te zwierzęta, od których pozyskano żywność bez zastosowania technik znieczulających, narażając je tym samym na cierpienie. Zaostrzono też przepisy dotyczące importu futer pozyskanych w wyniku okrutnych praktyk, takich jak przechwytywanie zwierząt w pułapki czy hodowla w niewłaściwych warunkach. Dla sieci sklepów odzieżowych oraz projektantów mody zainteresowanych sprzedażą produktów futrzarskich w Szwajcarii oznacza to konieczność udowodnienia, że sprowadzane do kraju towary spełniają ściśle określone kryteria dotyczące ochrony zwierząt przed opisanymi metodami działania.

Pozostało jeszcze 89% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Reklama
Styl życia
Jakiej próbie był poddawany harcerz, który utonął? Harcmistrz ZHR odpowiada
Styl życia
W czasie, który spędzają razem polskie rodziny, brakuje czegoś ważnego. Wyniki badania
Styl życia
Przyjaźń międzypokoleniowa – to się bardzo opłaca. Kto i co na niej zyskuje?
Styl życia
„Chcę, aby traktował mnie jak księżniczkę”. Coraz więcej kobiet marzy o takim modelu związku
Styl życia
Urlop „uruchamia” wypalenie zawodowe? Oto, jak to działa
Reklama
Reklama