Świetne samopoczucie, promienna cera, nienaganna sylwetka, a przede wszystkim wierność własnym przekonaniom i konsekwentny brak zgody na krzywdę zwierząt w celu pozyskania jedzenia – to główne argumenty przytaczane przez te gwiazdy Hollywood, które od lat przestrzegają zasad diety wegańskiej. Korzyści wynikające ze spożywania produktów roślinnych, takich jak owoce, warzywa, orzechy, nasiona czy kiełki docenia między innymi Demi Moore, która w wieku 62 lat zachwyca urodą i ma godną pozazdroszczenia kondycję fizyczną. Zdobywczyni Złotego Globu dla najlepszej aktorki za główną rolę kobiecą w filmie „Substancja” od 20 lat stroni od alkoholu, a także regularnie praktykuje jogę, co niewątpliwie również ma wpływ na jej wygląd i dobre samopoczucie.
Zwolenniczką diety opartej wyłącznie a składnikach roślinnych jest też Ariana Grande, która pozostaje wierna swoim przekonaniom od 2013 roku. – Od najmłodszych lat odżywiałam się zdrowo, ograniczając produkty zwierzęce do minimum, jednak od dziś jestem w 100 procentach weganką – pisała przed dwunastoma laty na ówczesnym Twitterze. – Wierzę w to, że moje dobre samopoczucie zawdzięczam właśnie tak skomponowanej diecie – wyjaśniała w jednym z późniejszych wywiadów dla „The Mirror”, deklarując przy tym niesłabnącą miłość do zwierząt, która stanowi istotny czynnik decydujący o jej wyborach żywieniowych.
Stanowczego wyboru dotyczącego spożywanych produktów dokonała przed laty również Natalie Portman, która od 2011 roku konsekwentnie stosuje dietę wegańską, będącą w jej przypadku następstwem praktykowanego od dziewiątego roku życia wegetarianizmu. – Uważam, że jest to przejaw podstawowej empatii. Zrozumiałam to już jako dziecko, gdy w wieku dziewięciu lat zostałam wegetarianką – podkreśliła podczas panelu w ramach konferencji Change NOW 2025 w maju bieżącego roku. Zdobywczyni Oscara dla najlepszej aktorki pierwszoplanowej w filmie „Czarny łabędź” podzieliła się też innymi spostrzeżeniami na temat stosowanej diety i powodów, dla których konsekwentnie unika produktów pochodzących od zwierząt. Użyła w tym celu kilku obrazowych porównań. Czym argumentuje praktykowane od lat metody żywieniowe?
Natalie Portman: poruszająca lektura, która skłoniła ją do zmiany dotychczasowej diety
Utalentowana aktorka, która przyszła na świat w Jerozolimie w 1981 roku, od najmłodszych lat była aktywna zawodowo. Najpierw występowała w reklamach, a następnie w obsypywanych nagrodami produkcjach, takich jak choćby „Leon zawodowiec”, „Gorączka”, „Marsjanie atakują”, „Piękne dziewczyny” czy „Wszyscy mówią: kocham cię”. Obecność na wielkim ekranie w młodym wieku, a także związany z nią sukces finansowy sprawiły, że Natalie Portman w pełni świadomie podejmowała decyzje związane nie tylko z jej rozwojem zawodowym, ale i z wieloma innymi dziedzinami życia, które zwykle podlegają dogłębnej analizie po osiągnięciu dojrzałości. Po tym, jak w wieku 9 lat została wegetarianką, zapoznała się z treścią książki „Eating Animals” autorstwa Jonathana Safrana Foera. Poruszająca lektura napisana przez rodzica, który w obliczu decyzji dotyczących żywienia swojego syna wyrusza w podróż, by przyjrzeć się procesom związanym z produkcją jedzenia, hodowlą zwierząt i przemysłem spożywczym, zmotywowała wrażliwą aktorkę do wprowadzenia radykalnych zmian w jej dotychczasowej diecie.