Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 07.07.2025 08:15 Publikacja: 31.01.2024 14:51
Tradycyjne mleko jest najlepszym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia.
Foto: Adobe Stock
W badaniach przeprowadzonych przez amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA) stwierdzono, że produkty pochodzenia zwierzęcego bogate są w minerały i witaminy, których nie mają napoje roślinne. Z tą tezą zgadza się Agnieszka Piskała-Topczewska dietetyczka, specjalistka ds. żywienia
- Po pierwsze tradycyjne mleko jest najlepszym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, którego nie znajdziemy w tak dużych ilościach w produktach roślinnych. To szczególnie ważne dla dzieci i młodych dorosłych – organizm najbardziej intensywnie wysyca się wapniem do 25. roku życia. Wówczas mleko i produkty nabiałowe powinny być istotnym elementem codziennej diety. Jeśli nie zadbamy o to na etapie wzrostu i rozwoju, możemy cierpieć osteoporozę oraz osteopenię już w wieku 35 lat. Niestety trafiają do mnie właśnie tacy pacjenci — mówi.
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
W najnowszym odcinku podcastu „Powiedz to kobiecie” Anna Zejdler rozmawia z dr n. med. Agnes Frankel, specjalist...
Wysoki poziom cholesterolu może prowadzić do udarów mózgu i zawałów serca. Badanie poziomu cholesterolu jest jed...
Dodatkowe kilogramy, które pojawiają się u kobiet w średnim wieku, to całkowicie naturalne zjawisko, które jedna...
Dlaczego dochodzi do poronień, nawet jeżeli płód jest całkowicie zdrowy? Zespołowi brytyjskich naukowców udało s...
Nowe badanie pod kierownictwem polskiej anestezjolog udowadnia, że zarówno psychoterapia, jak i trening uważnośc...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas