Aktualizacja: 18.05.2025 11:59 Publikacja: 31.01.2024 14:51
Tradycyjne mleko jest najlepszym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia.
Foto: Adobe Stock
W badaniach przeprowadzonych przez amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA) stwierdzono, że produkty pochodzenia zwierzęcego bogate są w minerały i witaminy, których nie mają napoje roślinne. Z tą tezą zgadza się Agnieszka Piskała-Topczewska dietetyczka, specjalistka ds. żywienia
- Po pierwsze tradycyjne mleko jest najlepszym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, którego nie znajdziemy w tak dużych ilościach w produktach roślinnych. To szczególnie ważne dla dzieci i młodych dorosłych – organizm najbardziej intensywnie wysyca się wapniem do 25. roku życia. Wówczas mleko i produkty nabiałowe powinny być istotnym elementem codziennej diety. Jeśli nie zadbamy o to na etapie wzrostu i rozwoju, możemy cierpieć osteoporozę oraz osteopenię już w wieku 35 lat. Niestety trafiają do mnie właśnie tacy pacjenci — mówi.
Indeks glikemiczny produktów spożywczych ma szczególne znaczenie dla osób chorych na cukrzycę i stosujących diet...
10 maja obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Tocznia. To jedna z chorób autoimmunologicznych, w przebiegu któryc...
Kolejne badania udowadniają różnoraki wpływ hormonalnych pigułek antykoncepcyjnych na zdrowie kobiet. Według naj...
Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda opublikowali niedawno wyniki wieloletnich obserwacji, które pokazują, że nie ty...
Pod koniec ubiegłego tygodnia informowaliśmy o cofnięciu przed administrację Donalda Trumpa finansowania dla dzi...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas