W badaniach przeprowadzonych przez amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA) stwierdzono, że produkty pochodzenia zwierzęcego bogate są w minerały i witaminy, których nie mają napoje roślinne. Z tą tezą zgadza się Agnieszka Piskała-Topczewska dietetyczka, specjalistka ds. żywienia
- Po pierwsze tradycyjne mleko jest najlepszym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, którego nie znajdziemy w tak dużych ilościach w produktach roślinnych. To szczególnie ważne dla dzieci i młodych dorosłych – organizm najbardziej intensywnie wysyca się wapniem do 25. roku życia. Wówczas mleko i produkty nabiałowe powinny być istotnym elementem codziennej diety. Jeśli nie zadbamy o to na etapie wzrostu i rozwoju, możemy cierpieć osteoporozę oraz osteopenię już w wieku 35 lat. Niestety trafiają do mnie właśnie tacy pacjenci — mówi.
Agnieszka Piskała-Topczewska wspomina też o witaminach i aminokwasach, które są zawarte w mleku. -Zbilansowana dieta jest bardzo ważna, ponieważ organizm nie jest w stanie sam ich wyprodukować. Chodzi przede wszystkim o aminokwas egzogenny o nazwie tryptofan, który odpowiada za prawidłowe działanie układu oraz zwiększa odporność. Dodatkowo w pełnotłustym tłustym mleku znajdują się witaminy takie jak: A, D, K. W ''mleku'' roślinnym jest ich dużo mniej i nie zawsze są one równie dobrze przyswajalne.
Czytaj więcej
Nie każdą infekcję od razu trzeba leczyć farmaceutykami. Najpierw zawsze warto sięgnąć po skarby natury.
Właściwości mleka działają prewencyjnie w przypadku raka piersi u kobiet
Ekspertka sugeruje też, że osoby próbujące ograniczyć ilość spożywanych kalorii, powinny zrezygnować ze słodyczy, a nie wysokotłuszczowego mleka. Zawarty w nim tłuszcz zwierzęcy zawiera krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe CLA — czyli kwas linowy. - Wyniki wielu badań naukowych wskazują, że prawdopodobnie kwas linolowy wspomaga proces utraty tkanki tłuszczowej, obniżania ogólnej masy ciała oraz redukowania poziomu cholesterolu we krwi. Według naukowców wspomniane kwasy również działają prewencyjnie w przypadku raka piersi u kobiet — tłumaczy dietetyczka.