Jak zauważa ekspertka, popularne stwierdzenie, że „cukier żywi raka” to jeden z mitów funkcjonujących wśród pacjentów onkologicznych. – Węglowodany występują w większości produktów spożywczych: produktach zbożowych, owocach, warzywach, ziemniakach, mleku, miodzie, wyrobach cukierniczych, słodzonych napojach, konserwach i przetworach, a nawet produktach wędliniarskich czy rybnych, dlatego nie jest możliwe, aby całkowicie wykluczyć je z diety. Eliminacja węglowodanów z diety zaburza prawidłowy metabolizm organizmu. Wszystkie komórki, w tym także nowotworowe wykorzystują do swojego metabolizmu glukozę. Jest ona jedynym źródłem energii dla komórek nerwowych i krwinek czerwonych. W związku z tym nie należy pozbawiać zdrowych komórek tego niezbędnego do uzyskania energii składnika – zaznacza dr n. med. i n. o zdr. Agnieszka Surwiłło-Snarska.