Popularne napoje groźne dla zdrowia mózgu. Wyniki badania

Najnowszy raport międzynarodowego grona naukowców dostarczył danych, z których wynika, iż picie w nadmiarze napojów gazowanych i owocowych oraz kawy wiąże się z podwyższonym ryzykiem wystąpienia udaru mózgu.

Publikacja: 24.10.2024 10:35

Naukowcy zauważyli, że spożywanie dwóch lub więcej szklanek napojów gazowanych wiąże się ze wzrostem

Naukowcy zauważyli, że spożywanie dwóch lub więcej szklanek napojów gazowanych wiąże się ze wzrostem ryzyka wystąpienia udaru mózgu o 22 procent.

Foto: Adobe Stock

Dziś już powszechnie wiadomo, że napoje gazowane, zwłaszcza te słodzone, nie są najzdrowszym sposobem na ugaszenie pragnienia. Nowych danych na temat wpływu napojów gazowanych, produktów ze słowem „sok” na etykiecie oraz kawy na ryzyko wystąpienia udaru mózgu dostarczyły obserwacje poczynione przez naukowców z irlandzkiego Uniwersytetu w Galway, Uniwersytetu McMastera w Hamilton w Kanadzie oraz autorów badania Interstroke.

Słodkie napoje zwiększają ryzyko wystąpienia udaru mózgu

Badanie zrealizowano przy udziale prawie 27 tysięcy osób z 27 krajów z całego świata, z czego niemal 13,5 tysiąca badanych przebyło już w życiu udar mózgu. Wyniki badań opublikowano na łamach czasopism naukowych „Journal of Stroke” oraz „International Journal of Stroke”.

Naukowcy zauważyli, że spożywanie dwóch lub więcej szklanek napojów gazowanych wiąże się ze wzrostem ryzyka wystąpienia udaru mózgu o 22 procent. Dotyczy to zarówno napojów słodzonych cukrem, jak i tych „dietetycznych”, zawierających sztuczne słodziki. Największym ryzykiem obarczeni są mieszkańcy Europy Środkowej i Wschodniej, Bliskiego Wschodu, Afryki oraz Ameryki Południowej.

Czytaj więcej

Popularny słodzik może sprzyjać chorobom sercowo-naczyniowym. Wyniki badania

Co ciekawe, na podwyższenie ryzyka wystąpienia udaru mózgu wpływają również soki i napoje na bazie koncentratów owocowych, zawierające dodatek cukru i substancji konserwujących. W przypadku tego rodzaju napojów ryzyko drastycznie wzrasta – o 37 procent przy spożywaniu dwóch szklanek dziennie.

Badacze zauważyli również, że najbardziej narażone na udar są kobiety. Dobra wiadomość jest przy tym taka, że ryzyko wystąpienia udaru spada przy wypijaniu ponad siedmiu szklanek wody dziennie.

Kawa również groźna dla zdrowia mózgu

Naukowcy wzięli na warsztat również ryzyko wiążące się z piciem kawy. Z analiz wynikło, że wypijanie więcej niż czterech filiżanek kawy w ciągu dnia wiąże się ze wzrostem ryzyka udaru o 37 procent — czyli podobnie jak w przypadku słodzonych napojów na bazie koncentratów owocowych. Autorzy badania nie wykryli jednocześnie istotnych zależności w przypadku spożywania mniejszych ilości kawy.

Wyniki badania udowodniły również, że w obniżaniu ryzyka wystąpienia udaru mózgu istotną rolę może odgrywać regularne picie herbaty. U badanych pijących 3-4 filiżanki czarnej herbaty dziennie ryzyko to spadało o 29 procent, a w przypadku takiej samej dziennej dawki herbaty zielonej — o 27 procent.

Czytaj więcej

Cukier podwyższa wiek biologiczny kobiet. Nowe badanie pokazało, że liczy się każdy gram

Autorzy raportu tłumaczą tę prawidłowość korzystnym wpływem antyoksydantów, w które bogata jest zarówno czarna, jak i zielona herbata. Przestrzegają jednocześnie przed dodawaniem do herbaty mleka, czyli przyrządzaniem popularnej „bawarki”. Dodatek mleka redukuje bowiem działanie antyoksydantów, a co za tym idzie — ich pozytywną rolę w obniżaniu ryzyka udaru.

Źródło:
www.universityofgalway.ie

Dziś już powszechnie wiadomo, że napoje gazowane, zwłaszcza te słodzone, nie są najzdrowszym sposobem na ugaszenie pragnienia. Nowych danych na temat wpływu napojów gazowanych, produktów ze słowem „sok” na etykiecie oraz kawy na ryzyko wystąpienia udaru mózgu dostarczyły obserwacje poczynione przez naukowców z irlandzkiego Uniwersytetu w Galway, Uniwersytetu McMastera w Hamilton w Kanadzie oraz autorów badania Interstroke.

Słodkie napoje zwiększają ryzyko wystąpienia udaru mózgu

Pozostało 87% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Zdrowie
Wystarczy już 5 minut. Prosta zmiana w rutynie dnia pomoże obniżyć ciśnienie krwi
Zdrowie
Mniej cukru w dzieciństwie ogranicza ryzyko poważnych chorób w dorosłości. Nowe wyniki badań
Zdrowie
Trening o właściwej porze może zmniejszać ryzyko nowotworu. O której najlepiej ćwiczyć?
Zdrowie
Tłuszcz pod skórą jest w porządku - pod jednym warunkiem. Naukowcy zbadali temat
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Zdrowie
Telefony komórkowe mają negatywny wpływ na kondycję serca. Wyniki badania