Mniej cukru w dzieciństwie ogranicza ryzyko poważnych chorób w dorosłości. Nowe wyniki badań

Pierwsze 1000 dni życia dziecka - od momentu poczęcia, aż do do ukończenia 2 lat - wydaje się być niezwykle ważne dla zdrowia w dorosłości. Naukowcy odkryli, że ograniczenie cukru w tym okresie zmniejsza ryzyko wystąpienia poważnych chorób.

Publikacja: 12.11.2024 09:41

Badacze doszli do wniosku, że dieta niskocukrowa zapewnia dziecku najwięcej korzyści zdrowotnych, gd

Badacze doszli do wniosku, że dieta niskocukrowa zapewnia dziecku najwięcej korzyści zdrowotnych, gdy jest stosowana już od momentu poczęcia i obejmuje okres odstawiania od piersi oraz przechodzenia na pokarmy stałe.

Foto: Adobe Stock

Dieta niskocukrowa matki w okresie ciąży oraz ograniczenie spożycia cukru przez dziecko we wczesnym okresie życia może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 o 35 proc. i na nadciśnienie tętnicze o 20 proc. Zdaniem naukowców pierwsze 1000 dni od momentu poczęcia ma ogromny wpływ na przyszłe zdrowie człowieka, a także na jego skłonności do sięgania po słodycze przez całe życie.

Naukowcy wykorzystali do badań „naturalny eksperyment”

W styczniu 1940 roku w Wielkiej Brytanii wprowadzono reglamentację żywności, aby umożliwić jej sprawiedliwy podział w okresie wojennych niedoborów. Reglamentacja dotyczyła m.in. mięsa, sera oraz cukru. Zakończono ją we wrześniu 1953 roku. Od tego momentu średnie dzienne spożycie cukru przez osobę dorosłą wzrosło niemal natychmiast, z około 40 gramów do 80 gramów. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zdrowia około 60 tys. osób przed i po zakończeniu reglamentacji, opierając się na danych z UK Biobank. Jest to duża baza danych biomedycznych oraz źródło długoterminowych badań. Osoby uwzględnione w badaniu urodziły się między październikiem 1951 roku a marcem 1956 roku. Na podstawie analizy danych, badaczom udało się określić skutki tak dużego wzrostu spożycia cukru.

Tadeja Gracner z University of Southern California i główna autorka badania przyznała, że racjonowanie cukru stworzyło interesujący naturalny eksperyment. Jakie były jego wyniki? Naukowcy przyjrzeli się zdrowiu osób urodzonych w trakcie reglamentacji żywności i tych urodzonych wkrótce po jej zakończeniu. Obie grupy przeżyły te same zmiany społeczne, ale różniło ich spożycie cukru w ciągu pierwszego tysiąca dni od momentu poczęcia. Analiza przeprowadzona przez zespół naukowców wykazała, że u osób z pierwszej grupy ryzyko otyłości zostało zmniejszone o 30 proc. Poza tym, jak zostało już wspomniane, ograniczenie spożycia cukru we wczesnym okresie życia zmniejszyło ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 i nadciśnienie tętnicze. Przyczyniło się też do opóźnienia wystąpienia tych chorób, odpowiednio o 4 i o 2 lata.

Czytaj więcej

Niedobór witaminy D zwiększa ryzyko tych chorób? Nowe wyniki badań

Dieta matki w ciąży ma ogromny wpływ na zdrowie dziecka

Badacze doszli do wniosku, że dieta niskocukrowa zapewnia dziecku najwięcej korzyści zdrowotnych, gdy jest stosowana już od momentu poczęcia i obejmuje okres odstawiania od piersi oraz przechodzenia na pokarmy stałe. Dieta matki w czasie ciąży ma zatem duże znaczenie. Samo racjonowanie cukru w ​​okresie życia płodowego odpowiadało za około jedną trzecią redukcji ryzyka. Tymczasem autorzy badania twierdzą, że w Stanach Zjednoczonych kobiety w ciąży i karmiące piersią spożywają ponad trzykrotnie więcej zalecanej ilości dodanego cukru, średnio przekraczając 80 gramów dziennie. Wytyczne żywieniowe dla Amerykanów na lata 2020–2025 wydane przez Departament Rolnictwa oraz Departament Zdrowia i Opieki Społecznej Stanów Zjednoczonych zakładają, aby osoby w wieku 2 lat i starsze ograniczyły dzienne spożycie dodanego cukru do mniej niż 10 proc. całkowitej liczby kalorii. Podobne zalecenia podaje WHO. Oznacza to, że przy dziennym spożyciu 2000 kcal, cukier powinien stanowić do 200 kcal, co odpowiada około 50 g.

Co ciekawe, wdrożenie diety niskocukrowej w okresie ciąży oraz we wczesnych latach życia dziecka może potencjalnie zmniejszyć jego preferencję do słodyczy w całym dorosłym życiu. Dr Mark Corkins, szef wydziału gastroenterologii dziecięcej i profesor pediatrii w The University of Tennessee Health Science Center w wypowiedzi dla CNN przyznał, że „jesteśmy stworzeni do lubienia słodkich rzeczy od momentu narodzin”. Stwierdził także, że ludzie przez wieki sięgali po owoce, aby zaspokoić swoją potrzebę słodkości i w ten sposób dostarczali sobie cenne witaminy i minerały. Obecnie jednak większość osób wybiera cukier rafinowany. Jego wysokie spożycie ma z kolei duży wpływ na nasze ciała.

Czytaj więcej

Trening o właściwej porze może zmniejszać ryzyko nowotworu. O której najlepiej ćwiczyć?

„Kiedy spożywasz więcej cukru, zmienia to sposób działania twojego metabolizmu i zaczynasz go odkładać i oszczędzać. Jesteśmy stworzeni do oszczędzania jedzenia na okresy głodu. Nie mamy już okresów głodu, więc teraz przechowujemy je jako tłuszcz” - powiedział Corkins. Jednocześnie podkreślił istotną rolę rodziców w procesie budowania prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci. 

Tadeja Gracner przyznała z kolei, że dodany cukier znajduje się wszędzie, nawet w produktach dla niemowląt i małych dzieci. Wskazała przy tym na konieczność poprawy wiedzy żywieniowej wśród rodziców oraz na konieczność pociągnięcia do odpowiedzialności firm produkujących żywność. 

Dieta niskocukrowa matki w okresie ciąży oraz ograniczenie spożycia cukru przez dziecko we wczesnym okresie życia może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 o 35 proc. i na nadciśnienie tętnicze o 20 proc. Zdaniem naukowców pierwsze 1000 dni od momentu poczęcia ma ogromny wpływ na przyszłe zdrowie człowieka, a także na jego skłonności do sięgania po słodycze przez całe życie.

Naukowcy wykorzystali do badań „naturalny eksperyment”

Pozostało 91% artykułu
Zdrowie
Światowy Dzień AIDS. Epidemia zbiera ostatnio w Polsce wyjątkowo obfite żniwo
Zdrowie
Przy siedzącym trybie życia regularne ćwiczenia nie zapewnią zdrowia. Nowe wyniki badań
Zdrowie
Wystarczy już 5 minut. Prosta zmiana w rutynie dnia pomoże obniżyć ciśnienie krwi
Zdrowie
Trening o właściwej porze może zmniejszać ryzyko nowotworu. O której najlepiej ćwiczyć?
Materiał Promocyjny
Przewaga technologii sprawdza się na drodze
Zdrowie
Tłuszcz pod skórą jest w porządku - pod jednym warunkiem. Naukowcy zbadali temat
Walka o Klimat
„Rzeczpospolita” nagrodziła zasłużonych dla środowiska