Pora picia kawy wpływa na ryzyko przedwczesnej śmierci. Nowe wyniki badań

Liczne badania naukowe łączą picie kawy z dłuższym życiem i lepszym zdrowiem serca oraz niższym ryzykiem cukrzycy typu 2 i chorób układu krążenia. Okazuje się jednak, że te i inne korzyści mogą zależeć od tego, o której godzinie sięga się po napój.

Publikacja: 11.01.2025 10:51

Nowe badanie pokazało, że spożywanie kawy tylko rano wiązało się z 16 proc. niższym ryzykiem przedwc

Nowe badanie pokazało, że spożywanie kawy tylko rano wiązało się z 16 proc. niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci z dowolnej przyczyny.

Foto: Adobe Stock

Najnowsze badanie na temat związku między czasem picia kawy a śmiertelnością zostało opublikowane w European Heart Journal. Dotyczyło osób dorosłych ze Stanów Zjednoczonych. Dr Lu Qi z Tulane University, jeden z autorów, przyznał, że jest to „pierwsze badanie testujące wzorce czasu picia kawy i wyniki zdrowotne”.

Kiedy najlepiej pić kawę? Naukowcy znają odpowiedź

Wyniki opierają się na analizie danych pochodzących od 40 725 dorosłych w wieku 18 lat i starszych. Dane te pochodziły z badania National Health and Nutrition Examination Survey przeprowadzonego w latach 1999–2018. Uwzględniono także wyniki 1463 dorosłych pozyskane z badania Women’s and Men’s Lifestyle Validation Study. Do zidentyfikowania wzorców czasu picia kawy wykorzystano analizę klastrową.

Naukowcy podzielili czas picia kawy na trzy okresy - poranek (od 4:00 do 11:59), popołudnie (od 12:00 do 16:59) i wieczór (od 17:00 do 3:59). Uwzględniono zarówno napoje kofeinowe, jak i bezkofeinowe. Następnie badacze wyodrębnili dwa wzorce czasu spożycia - rano i przez cały dzień. Pod koniec obserwacji odnotowano 4295 zgonów z wszystkich przyczyn, 1268 z powodu chorób sercowo-naczyniowych i 934 z powodu raka.

Czytaj więcej

Picie kawy i herbaty a ryzyko zachorowania na nowotwory głowy i szyi. Nowe badania

Do jakich wniosków doszli badacze? Okazało się, że w porównaniu z osobami, które nie piły kawy, spożywanie napoju tylko rano wiązało się z 16 proc. niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci z dowolnej przyczyny i 31 proc. niższym ryzykiem zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Co ciekawe, u osób które piły kawę przez cały dzień, ryzyko nie zmniejszyło się. Wyniki nie uległy zmianie nawet po uwzględnieniu czynników zakłócających, takich jak godziny snu, wiek czy płeć. Okazało się również, że w przypadku osób, które wypijały kawę rano, nie miało znaczenia to, czy piły mniej niż jedną, czy więcej niż trzy filiżanki kawy oraz to, czy zawiera ona kofeinę, czy nie. Spożywanie tego napoju w godzinach porannych i tak okazywało się lepsze od innych wzorców pod względem ryzyka śmiertelności.

Dlaczego nie należy pić kawy po południu?

Naukowcy zaznaczają, że badanie miało charakter obserwacyjny, co oznacza, że ustanawia ono jedynie związek, a nie związek przyczynowo-skutkowy między piciem porannej kawy a ryzykiem przedwczesnej śmierci. Warto też wspomnieć o kilku wadach, o których mówią sami autorzy. Przede wszystkim dane dotyczące spożycia kawy, na których opierało się badanie, mogły być nieścisłe lub stronnicze i nie uwzględniać długoterminowych nawyków. Możliwe jest także, że istniały czynniki zakłócające, których nie dało się całkowicie wykluczyć.

Czytaj więcej

Jak picie kawy wpływa na jelita? Nowe wyniki badań

Z badania wynika, że istnieje szansa, że poranny wzór picia kawy może być wyznacznikiem ogólnie zdrowego stylu życia, a co za tym idzie osoby, które piją napój rano są bardziej chętne do ćwiczeń i zdrowego odżywiania. Poza tym autorzy nie mieli dostępu do informacji genetycznych, dlatego nie byli w stanie zbadać genetycznie uwarunkowanej szybkości metabolizmu kofeiny. Dr Lu Qi twierdzi, że możliwym wyjaśnieniem wyników jest to, że „spożywanie kawy po południu lub wieczorem może zaburzyć rytmy dobowe i poziom hormonów, takich jak melatonina”. Niski poziom melatoniny wiąże się z kolei z wyższym ciśnieniem krwi i stresem oksydacyjnym oraz większym ryzykiem chorób układu krążenia.

Dietetyczka Vanessa King w wypowiedzi dla CNN przyznała, że kawa zawiera przeciwutleniacze, które wpływają na zmniejszenie stanu zapalnego w organizmie poprzez neutralizację wolnych rodników. Te zaś zwiększają ryzyko chorób układu krążenia i mogą uszkadzać komórki. Autorzy badania zaznaczyli również, że niektóre markery stanu zapalnego we krwi mają własne zegary i są najwyższe właśnie w godzinach porannych. Z tego względu picie kawy o tej porze może zapewnić więcej korzyści zdrowotnych niż w późniejszych godzinach z uwagi na właściwości przeciwzapalne napoju.

Źródła:
edition.cnn.com
academic.oup.com
www.theguardian.com

Najnowsze badanie na temat związku między czasem picia kawy a śmiertelnością zostało opublikowane w European Heart Journal. Dotyczyło osób dorosłych ze Stanów Zjednoczonych. Dr Lu Qi z Tulane University, jeden z autorów, przyznał, że jest to „pierwsze badanie testujące wzorce czasu picia kawy i wyniki zdrowotne”.

Kiedy najlepiej pić kawę? Naukowcy znają odpowiedź

Pozostało jeszcze 92% artykułu
SPOŁECZEŃSTWO
Gubernatorka Tokio wytacza nowe działa w walce z ujemnym przyrostem naturalnym w stolicy Japonii
Zdrowie
Miejsce zamieszkania ma związek z objawami menopauzy. Zła wiadomość dla mieszkanek wsi
Zdrowie
WHO potwierdza skuteczność nowych leków na otyłość. Jest jednak pewne ryzyko
Zdrowie
Odkryto zaskakujący czynnik, który wpływa na występowanie u kobiet choroby Alzheimera
https://track.adform.net/adfserve/?bn=78448410;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Zdrowie
Ekspertka w sprawie głodzonej dziewczynki: Rodzice decydują o tym, co dziecko je, a ono – ile zje