Kolejna zaleta diety śródziemnomorskiej. Obniża ryzyko rozwoju jednego z nowotworów

Dieta śródziemnomorska, uchodząca za jedną z najzdrowszych na świecie, skutecznie zapobiega wielu chorobom, co ma swoje potwierdzenie w nauce. Do tych ustaleń doszło nowe odkrycie: okazuje się, że stosowanie diety śródziemnomorskiej obniża ryzyko zachorowania na raka piersi, zwłaszcza u kobiet w starszym wieku.

Publikacja: 30.04.2025 10:33

Stosowanie diety śródziemnomorskiej powinny rozważyć w szczególności kobiety w starszym wieku.

Stosowanie diety śródziemnomorskiej powinny rozważyć w szczególności kobiety w starszym wieku.

Foto: Adobe Stock

Eksperci zgodnie uważają dietę śródziemnomorską za jedną z najzdrowszych, a wręcz najzdrowszą na świecie. Wśród jej licznych zalet wymienia się obniżanie ryzyka zachorowania między innymi na choroby układu sercowo-naczyniowego, cukrzycę typu drugiego i nowotwory różnego typu.

Dieta śródziemnomorska obniża ryzyko rozwoju raka piersi

Przypomnijmy, że dieta śródziemnomorska bazuje na warzywach, owocach i pełnoziarnistych zbożach, a także bogatych w zdrowe tłuszcze oliwie z oliwek i orzechach. Dieta śródziemnomorska jest szczególnie bogata w antyoksydanty, błonnik i jednonienasycone kwasy tłuszczowe, czyli składniki znane ze swoich przeciwzapalnych i antynowotworowych właściwości.

Stosowanie diety śródziemnomorskiej powinny rozważyć w szczególności kobiety w starszym wieku, na co zwraca uwagę zespół naukowców z kilku uniwersytetów medycznych w Iranie. Eksperci przeanalizowali 31 anglojęzycznych raportów z badań z lat 2006-2023, koncentrujących się na wpływie tego sposobu odżywiania się na występowanie nowotworu piersi u kobiet.

W badaniach wzięły udział kobiety w wieku od 20 do 104 lat. Spośród wszystkich analizowanych badań 26 dotyczyło Europejek, dziewięć – mieszkanek obydwu Ameryk, zaś cztery – Azjatek, przy czym większość badań przeprowadzono w Stanach Zjednoczonych i Hiszpanii.

Czytaj więcej

Odkryto możliwą przyczynę raka jelita grubego. Ma związek z dzieciństwem

Pod uwagę wzięto między innymi takie czynniki jak region zamieszkania i wiek badanych oraz spożycie alkoholu (w dietę śródziemnomorską wpisuje się umiarkowane spożycie wina). Raport z analiz opublikowano niedawno na łamach czasopisma naukowego „Health Science Reports”.

Dieta śródziemnomorska ma korzystny wpływ szczególnie na kobiety w starszym wieku

Naukowcy ustalili, że stosowanie diety śródziemnomorskiej obniża ryzyko zachorowania na raka piersi u kobiet średnio o 13 proc. Szczególnie duży wpływ tego sposobu odżywiania się zauważono u kobiet w wieku postmenopauzalnym – w ich przypadku ryzyko spada o 12 proc.

Najsilniejszy pozytywny wpływ diety śródziemnomorskiej wystąpił w Azji, zaś umiarkowany – w Europie i obydwu Amerykach. Co ciekawe, istotnego związku nie zauważono u kobiet w wieku przedmenopauzalnym. Dotyczy to wszystkich regionów świata, których dotyczą badania.

Zdaniem autorów badania kluczową rolę w pozytywnym wpływie diety śródziemnomorskiej na redukcję ryzyka zachorowania na nowotwór piersi odgrywają zawarte w roślinach fitoestrogeny. Substancje te regulują aktywność estrogenu, zmniejszając szkodliwy wpływ nadmiaru tego hormonu na rozwój raka piersi.

Czytaj więcej

Dziś chirurg onkologiczny piersi to nie wycinacz tkankowy, ale filozof

Badacze zwracają uwagę na potrzebę podjęcia bardziej zaawansowanych badań pod kątem takich czynników jak rodzinna historia nowotworów, mutacje genetyczne i styl życia. Dotyczy to również spożywania budzącego wśród naukowców kontrowersje czerwonego wina.

Niektóre wcześniejsze badania wykazały, że zawarty w winie resweratrol odgrywa rolę w obniżaniu ryzyka rozwoju nowotworów. Co więcej, okazało się, że obecność czerwonego wina w diecie ma korzystny wpływ na kobiety w wieku postmenopauzalnym (w przypadku kobiet w wieku przedmenopauzalnym nie zauważono żadnego związku).

Autorzy badania podkreślają jednak, że potencjalne korzyści nie powinny przysłaniać ryzyka wynikającego ze spożycia alkoholu. W ich opinii potrzeba dalszych, szeroko zakrojonych badań na temat roli czerwonego wina w diecie śródziemnomorskiej i ewentualnej bezpiecznej dawki, która wpływa na redukcję ryzyka zachorowania na raka piersi.

Źródło:
www.onlinelibrary.wiley.com

Eksperci zgodnie uważają dietę śródziemnomorską za jedną z najzdrowszych, a wręcz najzdrowszą na świecie. Wśród jej licznych zalet wymienia się obniżanie ryzyka zachorowania między innymi na choroby układu sercowo-naczyniowego, cukrzycę typu drugiego i nowotwory różnego typu.

Dieta śródziemnomorska obniża ryzyko rozwoju raka piersi

Pozostało jeszcze 91% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Zdrowie
Odkryto możliwą przyczynę raka jelita grubego. Ma związek z dzieciństwem
SPOŁECZEŃSTWO
USA: Trump ucina finansowanie największemu instytutowi w kraju, który bada zdrowie kobiet
Zdrowie
Świąteczny stół nie sprzyja asertywności. "Nieświadomie odtwarzamy wzorce"
Zdrowie
Korzystanie ze smartfona po 50 zmniejsza ryzyko przykrej choroby? Zaskakujące ustalenia
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Zdrowie
Słaba higiena jamy ustnej ma związek z pewnymi dokuczliwym bólami. Pionierskie badanie