Eksperci zgodnie uważają dietę śródziemnomorską za jedną z najzdrowszych, a wręcz najzdrowszą na świecie. Wśród jej licznych zalet wymienia się obniżanie ryzyka zachorowania między innymi na choroby układu sercowo-naczyniowego, cukrzycę typu drugiego i nowotwory różnego typu.
Dieta śródziemnomorska obniża ryzyko rozwoju raka piersi
Przypomnijmy, że dieta śródziemnomorska bazuje na warzywach, owocach i pełnoziarnistych zbożach, a także bogatych w zdrowe tłuszcze oliwie z oliwek i orzechach. Dieta śródziemnomorska jest szczególnie bogata w antyoksydanty, błonnik i jednonienasycone kwasy tłuszczowe, czyli składniki znane ze swoich przeciwzapalnych i antynowotworowych właściwości.
Stosowanie diety śródziemnomorskiej powinny rozważyć w szczególności kobiety w starszym wieku, na co zwraca uwagę zespół naukowców z kilku uniwersytetów medycznych w Iranie. Eksperci przeanalizowali 31 anglojęzycznych raportów z badań z lat 2006-2023, koncentrujących się na wpływie tego sposobu odżywiania się na występowanie nowotworu piersi u kobiet.
W badaniach wzięły udział kobiety w wieku od 20 do 104 lat. Spośród wszystkich analizowanych badań 26 dotyczyło Europejek, dziewięć – mieszkanek obydwu Ameryk, zaś cztery – Azjatek, przy czym większość badań przeprowadzono w Stanach Zjednoczonych i Hiszpanii.
Czytaj więcej
Rak jelita grubego jest jednym z najczęściej występujących nowotworów złośliwych. Od kilku lat za...