Reklama
Rozwiń

Popularny produkt może zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego. Nowe wyniki badań

Rak jelita grubego to trzeci najczęściej występujący rodzaj nowotworu na świecie. Jednym z czynników ryzyka jest zła dieta. Ostatnio naukowcy odkryli, że włączenie do niej jednego produktu może zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia tej choroby.

Publikacja: 17.02.2025 17:40

Wyniki badania wskazują, że długotrwałe spożywanie jogurtu może selektywnie wpływać na ryzyko raka j

Wyniki badania wskazują, że długotrwałe spożywanie jogurtu może selektywnie wpływać na ryzyko raka jelita grubego, zwłaszcza w przypadku występowania zaburzonej bariery jelitowej.

Foto: Adobe Stock

Według danych NFZ w Polsce na raka jelita grubego zapada rocznie około 18 tys. osób. Ta podstępna choroba może rozwijać się przez lata, nie dając żadnych objawów. Ryzyko zachorowania jest większe u osób otyłych, prowadzących siedzący tryb życia i spożywających duże ilości przetworzonej żywności. Do czynników ryzyka zalicza się też picie alkoholu, palenie tytoniu oraz cukrzyca typu 2.

Naukowcy mówią, jak zadbać o zdrowie jelit

12 lutego w czasopiśmie Gut Microbes został opublikowany artykuł dotyczący długotrwałego spożycia pewnego produktu i częstości występowania raka jelita grubego. Tym produktem jest jogurt. Okazuje się, że jego stała obecność w diecie może potencjalnie zmniejszyć ryzyko wystąpienia pewnego podtypu wspomnianego rodzaju nowotworu poprzez zmianę flory bakteryjnej jelit. Włączenie jogurtu do codziennego jadłospisu może być sposobem na wzmocnienie zdolności obronnych organizmu i wspieranie zróżnicowanego mikrobiomu jelitowego.

Jogurt jako sfermentowany produkt mleczny zawiera głównie żywe bakterie kwasu mlekowego. Jednym z bardziej istotnych szczepów są bakterie z rodzaju Bifidobacterium. Zespół badaczy przyznał, powołując się na inne badania, że probiotyki takie jak jogurt mogą być skuteczne w zapobieganiu chorobom zapalnym jelit i biegunkom, zmniejszać ryzyko cukrzycy typu 2, śmiertelności z powodu chorób sercowo-naczyniowych i śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny.

Czytaj więcej

Zimne kąpiele nie dla każdego. Zbadano, co dokładnie dzieje się w ciele po morsowaniu

Związek między spożyciem jogurtu a ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego

W najnowszym badaniu naukowcy przeprowadzili analizę na dużą skalę, wykorzystując dane z dwóch badań kohortowych w Stanach Zjednoczonych – Health Professionals Follow-up Study i the Nurses’ Health Study. Objęły one ponad 130 tys. uczestników. W badaniach zebrano szczegółowe informacje na temat diety, stylu życia i zdrowia uczestników na przestrzeni kilku dekad. Dane dotyczące spożycia jogurtu uzyskano na podstawie kwestionariuszy. Na tej podstawie naukowcy obliczyli średnie długoterminowe spożycie przez każdą osobę. Następnie uczestników podzielono na kilka kategorii w zależności od częstotliwości spożycia jogurtu – od mniej niż jednej porcji miesięcznie do co najmniej dwóch porcji tygodniowo.

Przypadki zachorowania na raka jelita grubego zidentyfikowano za pomocą kwestionariuszy, dokumentacji medycznej i aktów zgonu. Osobom, u których potwierdzono chorobę, pobrano próbki tkanek. Następnie próbki zostały poddane analizie, aby określić cechy guza. Wyekstrahowano z nich również DNA, aby zmierzyć obecność Bifidobacterium. Guzy zostały sklasyfikowane jako Bifidobacterium-dodatnie lub Bifidobacterium-ujemne. Oprócz tego badacze uwzględnili lokalizację nowotworu.

W kolejnym etapie naukowcy zbadali, w jaki sposób spożycie jogurtu wiąże się z ryzykiem raka jelita grubego, w szczególności w odniesieniu do guzów Bifidobacterium-dodatnich i Bifidobacterium-ujemnych. W analizach uwzględniono takie czynniki, jak wiek, aktywność fizyczna, palenie, spożycie alkoholu, masa ciała, spożycie czerwonego i przetworzonego mięsa oraz spożycie witamin. Nowotwory z Bifidobacterium-dodatnim stwierdzono u około 31 proc. osób z rakiem jelita grubego, co oznacza, że potencjalny efekt ochronny związany ze spożywaniem jogurtu może ograniczać się tylko do określonej podgrupy pacjentów.

Czytaj więcej

Kawa czy zielona herbata? Naukowcy sprawdzili, jak wpływają na mózg

Zespół doszedł do wniosku, że osoby, które spożywały co najmniej dwie porcje jogurtu tygodniowo, miały o 20 proc. niższe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego z obecnością Bifidobacterium w porównaniu z osobami, które spożywały mniej niż jedną porcję miesięcznie. Związek ochronny był najbardziej zauważalny w przypadku nowotworów w proksymalnej części jelita, czyli skierowanej ku początkowi przewodu pokarmowego. Wynik ten nie jest jednak statystycznie istotny, co oznacza, że nie można jednoznacznie stwierdzić, że jogurt wpływa na zmniejszenie ryzyka.

Czego nie uwzględniono w badaniu?

Aby potwierdzić opisane wyżej potencjalne powiązania, niezbędne będą dalsze badania. Naukowcy przyznali, że przeprowadzona przez nich analiza miała pewne ograniczenia. Przede wszystkim istnieje ryzyko, że pacjenci źle oszacowali spożycie jogurtu. Poza tym nie zmierzono poziomu innych korzystnych bakterii występujących w produkcie, takich jak Lactobacillus. Nie wiemy zatem, jaka była rola pozostałych gatunków.

Niemniej jednak wyniki wskazują, że długotrwałe spożywanie jogurtu może selektywnie wpływać na ryzyko raka jelita grubego, zwłaszcza w przypadku występowania zaburzonej bariery jelitowej. Ten potencjał przeciwnowotworowy prawdopodobnie ma związek z utrzymaniem zrównoważonej mikroflory. To z kolei może przyczyniać się do płynnego przemieszczania się treści jelitowej, likwidacji szkodliwych drobnoustrojów, utrzymania funkcji bariery jelitowej i produkcji bioaktywnych peptydów oraz krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Bifidobacterium, które wytwarzają te kwasy, potencjalnie wykazują działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne wobec raka, jednocześnie aktywując układ odpornościowy. Można zatem przypuszczać, że spożycie jogurtu wzmacnia funkcję bariery błony śluzowej jelit, zapobiegając przenikaniu bakterii do guza.

Źródła:
www.independent.co.uk
www.nfz.gov.pl
www.news-medical.net
www.tandfonline.com

Według danych NFZ w Polsce na raka jelita grubego zapada rocznie około 18 tys. osób. Ta podstępna choroba może rozwijać się przez lata, nie dając żadnych objawów. Ryzyko zachorowania jest większe u osób otyłych, prowadzących siedzący tryb życia i spożywających duże ilości przetworzonej żywności. Do czynników ryzyka zalicza się też picie alkoholu, palenie tytoniu oraz cukrzyca typu 2.

Naukowcy mówią, jak zadbać o zdrowie jelit

Pozostało jeszcze 91% artykułu
Zdrowie
"Dyspepsja to jeden z najczęściej bagatelizowanych objawów chorób jelit". Co to takiego?
Zdrowie
Zimne kąpiele nie dla każdego. Zbadano, co dokładnie dzieje się w ciele po morsowaniu
Zdrowie
„Kortyzolowa twarz" to sposób na biznes. Niewygodna prawda o modnej „chorobie"
Zdrowie
Nowe zalecenia WHO dotyczące soli. Oto wszystko, co trzeba wiedzieć
Zdrowie
Shinrin-yoku: jak praktykowane w Japonii kąpiele leśne wpływają na zdrowie?
Materiał Promocyjny
Raportowanie zrównoważonego rozwoju - CSRD/ESRS w praktyce