Według danych NFZ w Polsce na raka jelita grubego zapada rocznie około 18 tys. osób. Ta podstępna choroba może rozwijać się przez lata, nie dając żadnych objawów. Ryzyko zachorowania jest większe u osób otyłych, prowadzących siedzący tryb życia i spożywających duże ilości przetworzonej żywności. Do czynników ryzyka zalicza się też picie alkoholu, palenie tytoniu oraz cukrzyca typu 2.
Naukowcy mówią, jak zadbać o zdrowie jelit
12 lutego w czasopiśmie Gut Microbes został opublikowany artykuł dotyczący długotrwałego spożycia pewnego produktu i częstości występowania raka jelita grubego. Tym produktem jest jogurt. Okazuje się, że jego stała obecność w diecie może potencjalnie zmniejszyć ryzyko wystąpienia pewnego podtypu wspomnianego rodzaju nowotworu poprzez zmianę flory bakteryjnej jelit. Włączenie jogurtu do codziennego jadłospisu może być sposobem na wzmocnienie zdolności obronnych organizmu i wspieranie zróżnicowanego mikrobiomu jelitowego.
Jogurt jako sfermentowany produkt mleczny zawiera głównie żywe bakterie kwasu mlekowego. Jednym z bardziej istotnych szczepów są bakterie z rodzaju Bifidobacterium. Zespół badaczy przyznał, powołując się na inne badania, że probiotyki takie jak jogurt mogą być skuteczne w zapobieganiu chorobom zapalnym jelit i biegunkom, zmniejszać ryzyko cukrzycy typu 2, śmiertelności z powodu chorób sercowo-naczyniowych i śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny.
Czytaj więcej
Zimne kąpiele to jeden z najpopularniejszych trendów w świecie wellness. Zyskały one popularność jako sposób na poprawę zdrowia, samopoczucia i odporności. Zespół naukowców z University of South Australia sprawdził, czy faktycznie są korzystne dla ciała.
Związek między spożyciem jogurtu a ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego
W najnowszym badaniu naukowcy przeprowadzili analizę na dużą skalę, wykorzystując dane z dwóch badań kohortowych w Stanach Zjednoczonych – Health Professionals Follow-up Study i the Nurses’ Health Study. Objęły one ponad 130 tys. uczestników. W badaniach zebrano szczegółowe informacje na temat diety, stylu życia i zdrowia uczestników na przestrzeni kilku dekad. Dane dotyczące spożycia jogurtu uzyskano na podstawie kwestionariuszy. Na tej podstawie naukowcy obliczyli średnie długoterminowe spożycie przez każdą osobę. Następnie uczestników podzielono na kilka kategorii w zależności od częstotliwości spożycia jogurtu – od mniej niż jednej porcji miesięcznie do co najmniej dwóch porcji tygodniowo.