Zespół naukowców z Japonii pod kierownictwem dr. Takeshiego Yoneshiro odkrył, że pora roku, w której doszło do zapłodnienia, może mieć wpływ na to, jak działa metabolizm człowieka w dorosłym życiu. Choć ćwiczenia i dieta nadal są kluczowymi czynnikami determinującymi ilość tkanki tłuszczowej, czynniki środowiskowe prawdopodobnie również odgrywają pewną rolę. Wyniki badania zostały opublikowane w czasopiśmie „Nature Metabolism”.
Czym jest brunatna i biała tkanka tłuszczowa?
Sposób odżywiania i aktywność fizyczna są ważne dla zachowania homeostazy energetycznej organizmu. Okazuje się jednak, że wpływają na nią także bodźce środowiskowe. Jak przyznają w swoim badaniu naukowcy, ekspozycja na zimno ma wpływ na wydatek energetyczny całego ciała, ponieważ aktywuje narządy metaboliczne, w tym brunatną tkankę tłuszczową. Indywidualne różnice w aktywności tej tkanki są powiązane ze wzrostem wskaźnika masy ciała (BMI) wraz z wiekiem, akumulacją tłuszczu trzewnego, insulinoopornością i ryzykiem kardiometabolicznym. Do tej pory nie wiedziano zbyt wiele o czynnikach wpływających na te różnice. W najnowszym badaniu naukowcy postawili hipotezę, że warunki meteorologiczne, których doświadczają rodzice przed ciąż i w czasie jej trwania, mogą mieć wpływ na aktywność brunatnej tkanki tłuszczowej oraz regulować homeostazę energetyczną u ludzi.
Czytaj więcej
Wiele z dotychczas przeprowadzonych badań wykazało, że dieta ma istotny wpływ na organizm. Nie uw...
Każdy człowiek ma dwa rodzaje tkanki tłuszczowej – brunatną i białą. Pierwsza z nich jest zlokalizowana głównie na karku oraz wzdłuż dużych naczyń krwionośnych. Jej głównym zadaniem jest utrzymywanie odpowiedniej temperatury ciała oraz rozprowadzanie ciepła po organizmie (termogeneza). Najwięcej brunatnej tkanki tłuszczowej występuje u noworodków. Dzięki temu są one w stanie utrzymać ciepło po urodzeniu. Biała tkanka tłuszczowa odpowiada za magazynowanie energii w organizmie, właśnie w formie tłuszczu. Jej nadmiar zwiększa ryzyko otyłości i wystąpienia chorób metabolicznych.
Wpływ pory roku na metabolizm i masę ciała
W najnowszym badaniu naukowcy sprawdzili, jaki jest związek między miesiącem urodzenia i zapłodnienia a aktywnością brunatnej tkanki tłuszczowej. Wzięło w nim udział 356 zdrowych, młodych mężczyzn. Pora narodzin i zapłodnienia zostały sklasyfikowane jako pora ciepła (od 16 kwietnia do 16 października) lub pora zimna (pozostałe miesiące). Obecność i ilościową aktywność metaboliczną brunatnej tkanki tłuszczowej oceniano za pomocą pozytonowej tomografii emisyjnej z użyciem fluorodeoksyglukozy oraz tomografii komputerowej po dwugodzinnej ekspozycji na zimno (19 stopni Celsjusza).