Ponad dekadę temu ówczesna członkini działu sprzedażowego firmy Samyang Roundsquare, Kim Jung-soo, z fascynacją obserwowała reakcje klientów restauracji spożywających wyjątkowo pikantne danie. Po latach opisała, że posiłek wywoływał u konsumentów ekscytację wymieszaną z cierpieniem i choć na ich czołach widoczne były krople potu, a paniczne ruchy dłońmi miały ukoić objawy pieczenia w ustach, niestrudzenie dojadali zupę do końca, ciesząc się z niewątpliwego osiągnięcia w postaci opróżnienia talerza.
Kim Jung-soo postanowiła odtworzyć danie i dodać je do oferty firmy, w której pracowała. Gdy reprezentanci koncernu podsuwali jej do spróbowania kolejne prototypy pikantnej potrawy, bez wahania odpowiadała, że należy jeszcze bardziej wyostrzyć ich smak. Po roku prób, w trakcie których zużyto ponad 2 tony sosów, powstała najostrzejsza zupa świata, której oryginalną koreańską nazwę można przetłumaczyć na „ognisty kurczak”. Co przyczyniło się do jej gigantycznej popularności i sprawiło, że pomysłodawczyni dania została miliarderką?
Cardi B jechała 30 minut, by nabyć zupę Buldak
W jednym z nagrań zamieszczonych na TikToku amerykańska raperka i autorka tekstów, Cardi B, przyznaje, że jechała ponad 30 minut do sklepu, w którym mogła nabyć pikantną zupę. Proces przygotowania i spożywania posiłku starannie udokumentowała, konstatując, że Buldak jest smaczny i możliwy do zjedzenia mimo pikantnego smaku.
Innego zdania byli reprezentanci duńskiego Ministerstwa Żywności, Rolnictwa i Rybołówstwa, którzy w obawie przed narażeniem mieszkańców kraju na ostre zatrucie pokarmowe wycofali ze sprzedaży jedną z najostrzejszych odmian zupy, Buldak 3x Spicy Hot Chicken.