Odkryto nowy ważny powód, dla którego ciężarne powinny jeść ryby. Chodzi o autyzm

Lekarze od wielu lat zalecają kobietom w ciąży spożywanie konkretnych gatunków ryb i owoców morza, aby wspierać prawidłowy rozwój mózgu ich dziecka. Wyniki najnowszego badania rzucają na tę kwestię nowe światło – tym razem w kontekście zapobiegania autyzmowi.

Publikacja: 18.09.2024 11:15

Naukowcy zauważyli prawidłowość, która zdecydowanie przemawia za spożywaniem ryb w trakcie ciąży.

Naukowcy zauważyli prawidłowość, która zdecydowanie przemawia za spożywaniem ryb w trakcie ciąży.

Foto: Adobe Stock

Lekarze są zgodni co do tego, że kobiety w ciąży, a także te, które planują macierzyństwo, powinny spożywać niektóre ryby i owoce morza. Przestrzegają jednocześnie, aby unikać surowego mięsa tych zwierząt, a także wysokoprzetworzonych produktów rybnych.

Spożywanie ryb w ciąży a ryzyko wystąpienia autyzmu u dziecka 

Okazuje się, że spożywanie odpowiednich gatunków ryb nie tylko wspiera prawidłowy rozwój mózgu dziecka, ale może również znacząco obniżyć ryzyko pojawienia się u niego zaburzeń ze spektrum autyzmu. Nowych ustaleń w tej kwestii dostarczają wyniki badania, które zrealizował zespół amerykańskich naukowców z Drexel University, Harvard Medical School oraz Harvard Pilgrim Health Care Institute.

Celem badania było ustalenie związku między spożyciem ryb oraz suplementów zawierających kwasy omega-3 przez kobiety spodziewające się dziecka a przypadkami autyzmu zdiagnozowanymi u ich dzieci. Raport na ten temat opublikowano niedawno na łamach naukowego czasopisma „The American Journal of Clinical Nutrition”.

W badaniu wykorzystano dane pochodzące od prawie 13,5 tysiąca pacjentek w trakcie ciąży, dotyczące spożycia przez nie ryb i suplementów diety, zawierających oleje rybne i kwasy omega-3. Kolejne dane dotyczyły zaburzeń ze spektrum autyzmu, które zdiagnozowano u dzieci tych kobiet. Analizie poddano dane pochodzące z okresu między rokiem 1999 a 2020.

Czytaj więcej

Przejście na umowę o pracę z uwagi na ciążę nie musi być nadużyciem. Prawnik wyjaśnia

Suplementy diety z kwasami omega-3 nie zastąpią ryby 

Naukowcy zauważyli prawidłowość, która jednoznacznie przemawia za spożywaniem ryb w trakcie ciąży. Analizy wykazały, że dzieci kobiet, które będąc w ciąży, jadły ryby częściej niż raz w tygodniu, były narażone na ryzyko wystąpienia zaburzeń ze spektrum autyzmu mniejsze aż o 20 proc. w porównaniu do tych, których matki jako ciężarne spożywały jedną porcję ryb tygodniowo lub w ogóle nie uwzględniały ich w diecie.

Zależność, o której mowa, była szczególnie silna zwłaszcza w przypadku dziewczynek. Jednocześnie badacze nie zauważyli istotnego statystycznie związku między spożyciem przez przyszłe matki suplementów diety zawierających oleje rybne lub kwasy omega-3 a zdiagnozowanymi przypadkami autyzmu u dzieci.

„To badanie dostarcza jeszcze jednego dowodu na bezpieczeństwo, a także na korzyści, jakie płyną z konsumpcji ryb w trakcie ciąży” – podsumowała powyższe analizy doktor Emily Oken, współautorka badania, wykładowczyni na Harvard Medical School i Harvard Pilgrim Health Care Institute.

Czytaj więcej

Ile dodatkowych kalorii potrzebuje kobieta w ciąży? Są precyzyjne ustalenia

„Inne udowodnione korzyści dotyczą niższego ryzyka wystąpienia przedwczesnego porodu oraz lepszego rozwoju funkcji poznawczych u dziecka. Osoby będące w ciąży powinny spożywać różne rodzaje ryb, co najmniej dwa razy w tygodniu” – dodała doktor Oken.

Autorzy badania twierdzą, że wzrost liczby diagnoz zaburzeń ze spektrum autyzmu, jaki notuje się od szeregu lat w Stanach Zjednoczonych, wynika między innymi z niedoboru ryb w diecie kobiet ciężarnych. Sugerują jednocześnie, że wyniki ich analiz powinny przyczynić się do promowania wśród przyszłych matek konsumpcji ryb pod warunkiem, że są one bezpieczne pod względem obecności takich szkodliwych substancji, jak np. rtęć.

Źródła:
The American Journal of Clinical Nutrition
Drexel.edu

Lekarze są zgodni co do tego, że kobiety w ciąży, a także te, które planują macierzyństwo, powinny spożywać niektóre ryby i owoce morza. Przestrzegają jednocześnie, aby unikać surowego mięsa tych zwierząt, a także wysokoprzetworzonych produktów rybnych.

Spożywanie ryb w ciąży a ryzyko wystąpienia autyzmu u dziecka 

Pozostało 91% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Zdrowie
Jakich chorób będzie więcej po powodzi? Dr n. med. Grażyna Cholewińska wyjaśnia
Zdrowie
Wieczorne spacery po mocno oświetlonych miastach mogą wywoływać poważną chorobę. O co chodzi?
Zdrowie
Nie każdy może beztrosko pić poranną kawę. Lekarka wyjaśnia, kto powinien uważać
Zdrowie
Post przerywany może przyczyniać się do zachorowania na nowotwór? Naukowcy ostrzegają
Materiał Promocyjny
Transformacja napędzana biomasą
Zdrowie
Rewolucyjne odkrycie dotyczące starzenia się. Dwa momenty w życiu są przełomowe