Odkryto nowy ważny powód, dla którego ciężarne powinny jeść ryby. Chodzi o autyzm

Lekarze od wielu lat zalecają kobietom w ciąży spożywanie konkretnych gatunków ryb i owoców morza, aby wspierać prawidłowy rozwój mózgu ich dziecka. Wyniki najnowszego badania rzucają na tę kwestię nowe światło – tym razem w kontekście zapobiegania autyzmowi.

Publikacja: 18.09.2024 11:15

Naukowcy zauważyli prawidłowość, która zdecydowanie przemawia za spożywaniem ryb w trakcie ciąży.

Kobieta w ciąży je ryby

Naukowcy zauważyli prawidłowość, która zdecydowanie przemawia za spożywaniem ryb w trakcie ciąży.

Foto: Adobe Stock

Lekarze są zgodni co do tego, że kobiety w ciąży, a także te, które planują macierzyństwo, powinny spożywać niektóre ryby i owoce morza. Przestrzegają jednocześnie, aby unikać surowego mięsa tych zwierząt, a także wysokoprzetworzonych produktów rybnych.

Spożywanie ryb w ciąży a ryzyko wystąpienia autyzmu u dziecka 

Pozostało jeszcze 90% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Zdrowie
Ewa Chodakowska tłumaczy współpracę z laboratoriami medycznymi: To mój największy kryzys
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Zdrowie
L4-shaming – nowe zjawisko dotyczące chorowania daje o sobie znać w młodym pokoleniu
Zdrowie
Dr n. med. Agnes Frankel: Skóra to taka sukienka na całe życie
Zdrowie
Jakie są normy cholesterolu we krwi? Aktualne wytyczne
Zdrowie
Naukowcy rzucają nowe światło na przybieranie na wadze kobiet w średnim wieku
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama