Odkryto nowy ważny powód, dla którego ciężarne powinny jeść ryby. Chodzi o autyzm

Lekarze od wielu lat zalecają kobietom w ciąży spożywanie konkretnych gatunków ryb i owoców morza, aby wspierać prawidłowy rozwój mózgu ich dziecka. Wyniki najnowszego badania rzucają na tę kwestię nowe światło – tym razem w kontekście zapobiegania autyzmowi.

Publikacja: 18.09.2024 11:15

Naukowcy zauważyli prawidłowość, która zdecydowanie przemawia za spożywaniem ryb w trakcie ciąży.

Kobieta w ciąży je ryby

Naukowcy zauważyli prawidłowość, która zdecydowanie przemawia za spożywaniem ryb w trakcie ciąży.

Foto: Adobe Stock

Lekarze są zgodni co do tego, że kobiety w ciąży, a także te, które planują macierzyństwo, powinny spożywać niektóre ryby i owoce morza. Przestrzegają jednocześnie, aby unikać surowego mięsa tych zwierząt, a także wysokoprzetworzonych produktów rybnych.

Spożywanie ryb w ciąży a ryzyko wystąpienia autyzmu u dziecka 

Pozostało jeszcze 91% artykułu

19 zł za pierwszy miesiąc czytania RP.PL

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Zdrowie
Szczupłe ciało nie gwarantuje długiego życia w zdrowiu. Zbadano, co jest ważniejsze
Zdrowie
Pora picia kawy wpływa na ryzyko przedwczesnej śmierci. Nowe wyniki badań
SPOŁECZEŃSTWO
Gubernatorka Tokio wytacza nowe działa w walce z ujemnym przyrostem naturalnym w stolicy Japonii
Zdrowie
Miejsce zamieszkania ma związek z objawami menopauzy. Zła wiadomość dla mieszkanek wsi
Zdrowie
WHO potwierdza skuteczność nowych leków na otyłość. Jest jednak pewne ryzyko