Odkryto nowy ważny powód, dla którego ciężarne powinny jeść ryby. Chodzi o autyzm

Lekarze od wielu lat zalecają kobietom w ciąży spożywanie konkretnych gatunków ryb i owoców morza, aby wspierać prawidłowy rozwój mózgu ich dziecka. Wyniki najnowszego badania rzucają na tę kwestię nowe światło – tym razem w kontekście zapobiegania autyzmowi.

Publikacja: 18.09.2024 11:15

Naukowcy zauważyli prawidłowość, która zdecydowanie przemawia za spożywaniem ryb w trakcie ciąży.

Kobieta w ciąży je ryby

Naukowcy zauważyli prawidłowość, która zdecydowanie przemawia za spożywaniem ryb w trakcie ciąży.

Foto: Adobe Stock

Lekarze są zgodni co do tego, że kobiety w ciąży, a także te, które planują macierzyństwo, powinny spożywać niektóre ryby i owoce morza. Przestrzegają jednocześnie, aby unikać surowego mięsa tych zwierząt, a także wysokoprzetworzonych produktów rybnych.

Spożywanie ryb w ciąży a ryzyko wystąpienia autyzmu u dziecka 

Pozostało jeszcze 90% artykułu

Tylko 9 zł z Płatnościami powtarzalnymi

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Zdrowie
Minął rok działania programu in vitro. „Bez jasnych i etycznych regulacji prawnych postęp będzie niemożliwy”
Materiał Promocyjny
BIO_REACTION 2025
Zdrowie
Opóźnianie snu – niekorzystny dla zdrowia nawyk dopada coraz więcej osób. Czym grozi?
Zdrowie
Decydująca dekada. Naukowcy wskazali kluczowy okres dla utrzymania zdrowia na lata
Zdrowie
Młodzi projektanci z prestiżową nagrodą. Stworzyli przedmiot, który może pomóc wielu kobietom
Materiał Promocyjny
Edycja marzeń, czyli realme inspirowany Formułą 1
Zdrowie
Otyłość jest szczególnie niebezpieczna w pewnym wieku. Naukowcy ostrzegają