Lekarze są zgodni co do tego, że kobiety w ciąży, a także te, które planują macierzyństwo, powinny spożywać niektóre ryby i owoce morza. Przestrzegają jednocześnie, aby unikać surowego mięsa tych zwierząt, a także wysokoprzetworzonych produktów rybnych.
Spożywanie ryb w ciąży a ryzyko wystąpienia autyzmu u dziecka
Okazuje się, że spożywanie odpowiednich gatunków ryb nie tylko wspiera prawidłowy rozwój mózgu dziecka, ale może również znacząco obniżyć ryzyko pojawienia się u niego zaburzeń ze spektrum autyzmu. Nowych ustaleń w tej kwestii dostarczają wyniki badania, które zrealizował zespół amerykańskich naukowców z Drexel University, Harvard Medical School oraz Harvard Pilgrim Health Care Institute.
Celem badania było ustalenie związku między spożyciem ryb oraz suplementów zawierających kwasy omega-3 przez kobiety spodziewające się dziecka a przypadkami autyzmu zdiagnozowanymi u ich dzieci. Raport na ten temat opublikowano niedawno na łamach naukowego czasopisma „The American Journal of Clinical Nutrition”.
W badaniu wykorzystano dane pochodzące od prawie 13,5 tysiąca pacjentek w trakcie ciąży, dotyczące spożycia przez nie ryb i suplementów diety, zawierających oleje rybne i kwasy omega-3. Kolejne dane dotyczyły zaburzeń ze spektrum autyzmu, które zdiagnozowano u dzieci tych kobiet. Analizie poddano dane pochodzące z okresu między rokiem 1999 a 2020.
Czytaj więcej
Dążenie kobiety ciężarnej do uzyskania ochrony ubezpieczeniowej, bez ustalenia wynagrodzenia za pracę na nadmiernie rażąco wysokim poziomie jest zachowaniem rozsądnym i uzasadnionym - zarówno z osobistego, jak i społecznego punktu widzenia.