Reklama
Rozwiń
Reklama

Odkryto nowy ważny powód, dla którego ciężarne powinny jeść ryby. Chodzi o autyzm

Lekarze od wielu lat zalecają kobietom w ciąży spożywanie konkretnych gatunków ryb i owoców morza, aby wspierać prawidłowy rozwój mózgu ich dziecka. Wyniki najnowszego badania rzucają na tę kwestię nowe światło – tym razem w kontekście zapobiegania autyzmowi.

Publikacja: 18.09.2024 11:15

Naukowcy zauważyli prawidłowość, która zdecydowanie przemawia za spożywaniem ryb w trakcie ciąży.

Kobieta w ciąży je ryby

Naukowcy zauważyli prawidłowość, która zdecydowanie przemawia za spożywaniem ryb w trakcie ciąży.

Foto: Adobe Stock

Lekarze są zgodni co do tego, że kobiety w ciąży, a także te, które planują macierzyństwo, powinny spożywać niektóre ryby i owoce morza. Przestrzegają jednocześnie, aby unikać surowego mięsa tych zwierząt, a także wysokoprzetworzonych produktów rybnych.

Spożywanie ryb w ciąży a ryzyko wystąpienia autyzmu u dziecka 

Pozostało jeszcze 90% artykułu

RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskasz dodatkowo pełny dostęp do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie otrzymasz dostęp do NYT: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Reklama
Zdrowie
Neuroatypowość w gabinecie ginekologicznym. „Nie można naruszać praw pacjentki”
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Zdrowie
Psychoonkolog Adrianna Sobol: Przestańmy straszyć rakiem
Zdrowie
Charlotte Chopin: recepta na wyśmienitą formę 102-letniej nauczycielki jogi
Zdrowie
Przełomowe odkrycie w leczeniu niepłodności. „Osiągnęliśmy coś, co wydawało się niemożliwe"
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Zdrowie
Jak regulacja wysokości biurka może wpływać na zdrowie pracowników?
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama