Odkryto nowy ważny powód, dla którego ciężarne powinny jeść ryby. Chodzi o autyzm

Lekarze od wielu lat zalecają kobietom w ciąży spożywanie konkretnych gatunków ryb i owoców morza, aby wspierać prawidłowy rozwój mózgu ich dziecka. Wyniki najnowszego badania rzucają na tę kwestię nowe światło – tym razem w kontekście zapobiegania autyzmowi.

Publikacja: 18.09.2024 11:15

Naukowcy zauważyli prawidłowość, która zdecydowanie przemawia za spożywaniem ryb w trakcie ciąży.

Kobieta w ciąży je ryby

Naukowcy zauważyli prawidłowość, która zdecydowanie przemawia za spożywaniem ryb w trakcie ciąży.

Foto: Adobe Stock

Lekarze są zgodni co do tego, że kobiety w ciąży, a także te, które planują macierzyństwo, powinny spożywać niektóre ryby i owoce morza. Przestrzegają jednocześnie, aby unikać surowego mięsa tych zwierząt, a także wysokoprzetworzonych produktów rybnych.

Spożywanie ryb w ciąży a ryzyko wystąpienia autyzmu u dziecka 

Pozostało jeszcze 90% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Zdrowie
Korzystanie ze smartfona po 50 zmniejsza ryzyko przykrej choroby? Zaskakujące ustalenia
Zdrowie
Słaba higiena jamy ustnej ma związek z pewnymi dokuczliwym bólami. Pionierskie badanie
Zdrowie
Odkryto nowy zaskakujący czynnik, od którego może zależeć masa ciała
Zdrowie
Grubancypacja – ryzykowne „wyzwolenie” z otyłości. O ciemnej stronie modnego aktywizmu
Materiał Partnera
Konieczność transformacji energetycznej i rola samorządów
Zdrowie
Cate Blanchett zachwala ekstremalny rytuał zdrowotny. Lekarze ostrzegają: Nie dla każdego