Z tego artykułu dowiesz się:
- Jakie sztuczne słodziki były analizowane w badaniu?
- W jaki sposób przeprowadzono badanie nad skutkami spożywania sztucznych słodzików?
- Jakie są wyniki dotyczące wpływu sztucznych słodzików na funkcje poznawcze?
- Jakie są potencjalne mechanizmy wpływu sztucznych słodzików na mózg?
- Jakie ograniczenia posiadało badanie dotyczące sztucznych słodzików?
Brazylijscy naukowcy przeanalizowali spożycie siedmiu sztucznych substancji słodzących – aspartamu, sacharyny, acesulfamu K, erytrytolu, ksylitolu, sorbitolu i tagatozy. Te składniki występują głównie w żywności wysokoprzetworzonej, takiej jak wody smakowe, napoje gazowane, napoje energetyczne, jogurty i niskokaloryczne desery. Niektóre z nich są również stosowane jako samodzielny słodzik. Wyniki badania zostały opublikowane w „Neurology” – czasopiśmie medycznym Amerykańskiej Akademii Neurologii.
Jak wyglądało badanie dotyczące sztucznych słodzików?
Badanie przeprowadzone przez zespół naukowców objęło w sumie 12 772 dorosłych z całej Brazylii. Średni wiek uczestników wynosił 52 lata, a ich losy obserwowano średnio przez 8 lat. Na początku badania uczestnicy mieli za zadanie wypełnić kwestionariusze dotyczące diety, szczegółowo opisując, co jedli i pili w ciągu ostatniego roku. Następnie naukowcy podzielili ich na trzy grupy w oparciu o całkowitą ilość spożywanych sztucznych słodzików. Osoby należące do grupy z najniższym spożyciem przyjmowały dziennie średnio 20 mg słodzików, zaś z najwyższym – 191 mg.
Na początku, w środku i na końcu badania uczestnicy zostali poddani testom poznawczym, które oceniały takie obszary, jak płynność werbalna, pamięć robocza, zdolność do przypominania sobie słów i szybkość przetwarzania. Podczas analizy wyników naukowcy uwzględnili wiek, płeć, istnienie nadciśnienia tętniczego i chorób układu krążenia.
Czytaj więcej
OpenAI zapowiedziała wprowadzenie serii rozwiązań, których celem jest wzmocnienie bezpieczeństwa...