Zbadano, jak i dlaczego odchudzają się dziś Polacy. Dietetyczka komentuje

Co trzeci Polak był na 1-2 dietach w ciągu ostatnich dwóch lat, a co 10 osoba spróbowała ponad trzech różnych diet. Jak ocenia podejście Polaków do odchudzania dietetyczka?

Publikacja: 02.04.2024 10:29

Zdaniem dietetyczki część osób decydujących się na dietę robi to po to, aby nie odstawać od społecze

Zdaniem dietetyczki część osób decydujących się na dietę robi to po to, aby nie odstawać od społeczeństwa, być częścią grupy.

Foto: Adobe Stock

Z cytowanego badania „Zwyczaje żywieniowe Polaków” przeprowadzonego dla Glovo, wynika też, że do najczęściej wybieranych diet należą post przerywany, dieta wegetariańska, diety głodówkowe oraz keto – kolejno 23 proc., 22 proc., 22proc. i 21 proc.. Mniej popularne są diety: wegańska (11 proc.) czy bezglutenowa (17 proc.)

Główną motywacją do rozpoczęcia diety są powody zdrowotne. Na drugim miejscu jest chęć schudnięcia. Co ważne, ankietowani wskazywali w badaniu, że stawiają na odpowiedzialne tempo odchudzania. 

Wyniki badania komentuje dietetyk kliniczny i psychodietetyk Karolina Wardal-Runo.

Jak pani ocenia skuteczność tych diet? Czy każdą z nich może stosować każda osoba? Jak w ogóle powinien odbywać się dobór diety?

Karolina Wardal-Runo: Skuteczność diet zależna jest od kontekstu działania. Zarówno post przerywany, jak i dieta wegetariańska, diety 'głodówkowe' oraz ketogeniczne, to tylko narzędzia w rękach dietetyków. Każdym modelem diet, jesteśmy w stanie dojść do redukcji masy ciała. Natomiast zdecydowanie nie każdym modelem jesteśmy w stanie zoptymalizować stan zdrowia, wpłynąć realnie na poprawę funkcjonowania m.in. układu sercowo-naczyniowego, immunologocznego, kwestii hormonalnych, metabolicznych, czy też neurologicznych/ psychologicznych.

Aby dieta skutecznie pomogła poprawić stan zdrowia, musi być stosowana przez całe życie. Jeśli dany człowiek jest w stanie zjadać posiłki wedle konkretnego przedziału godzinowego, stosując posty przerywane, korzyści mogą być znaczne. Jednak patrząc na moją praktykę, takich osób jest niewiele. Biorąc pod uwagę pracę, imprezy, święta, po prostu życie w społeczeństwie, czy też pierwszy spadek motywacji.

Ważne jest to, abyśmy przestrzegali postu fizjologicznego dla organizmu, czyli brak spożycia posiłków optymalnie przez 12-14h. To będzie zdecydowanie najlepsze rozwiązanie dla większości z nas.

Poza tym nie każdy człowiek może być na poście przerywanym. Do tej grupy należą osoby z hipoglikemią reaktywną, kobiety w ciąży, czy też dzieci.

Tak zwane diety głodówkowe, ultrarestrykcyjne mogą promować szybką utratę masy ciała ale nie są korzystne dla zdrowia i zapobiegania chorobom w dłuższym okresie stosowania. Organizm jest w takiej sytuacji narażony na wiele niedoborów substancji odżywczych, co w konsekwencji przełoży się na zaburzenie funkcjonowania całego organizmu, gdyż jesteśmy organizmami psycho-neuro-immuno-endokrynologicznymi, czyli cały organizm to sieci naczyń połączonych.

Czytaj więcej

Świąteczne rozluźnienie rygoru żywieniowego nie zaszkodzi? Dietetyczka tłumaczy

Diety ketogeniczne mogą przynieść wiele korzyści dla zdrowia, jeśli są właściwie poprowadzone, odpowiednio zbilansowane. To samo dotyczy diety wegetariańskiej, wegańskiej i bezglutenowej.

Należy udać się do dietetyka, który spersonalizuje dietę. Dostosuje do danego organizmu względem makro, mikroelementów, witamin i ewentualnie dobierze zasadną suplementację. Gdyż są takie medele diet, które wymagają wdrożenia suplementów. Przykładem jest dieta wegańska. Tu bezwzględnie konieczne jest wprowadzenie z zewnątrz chociażby WitB12. Także doborem diety powinien zająć się doświadczony dietetyk.

Z badania, o którym mowa, wiadomo, że 30 proc. Polaków przyznaje, że było na 1-2 dietach w ciągu ostatnich dwóch lat, a co dziesiąta osoba spróbowała w tym czasie ponad 3 różnych diet. Jak pani ocenia ten fakt? Bycie na diecie do dziś moda czy faktyczna potrzeba wielu osób?

Coraz więcej osób przechodzi na dietą nie tylko z powodu mody ale i z faktycznej potrzeby. Obecnie możemy zaobserwować większą świadomość ludzi ale i niestety coraz większy odsetek osób z nadwagą oraz otyłością.

Znana jest nam zależność między żywieniem a zdrowiem. Chcemy zapobiegać chorobom, żyć lepiej, dłużej, chcemy być bardziej wydajni.

To nie tylko trend, ale po prostu zdrowy rozsądek. Dłuższe życie w zdrowiu, lepsza jakość tego życia. Dziś wiemy, że to co zjadamy realnie przeklada się na pracę naszego całego organizmu. Wiemy również, że dzięki właściwej diecie, jesteśmy w stanie zapobiec wystapieniu wielu chorób cywilizacyjnych, związanych z przewlekłym stanem zapalnym, które stanowią istotny czynnik wzrostu śmiertelności. Naprawę wiele jest w naszych rękach.

Natomiast żyjemy szybciej, chcemy więcej, chcemy być bardziej efektywni. Narzucamy sobie zbyt wiele, przez co nie jesteśmy w stanie wszystkiego udźwignąć.

Ludzie szukają rozwiązania, podejmują różne modele diet, niekoniecznie adekwatne do ich zapotrzebowania i stylu życia. Wiele osób podchodzi do diety na zadadzie " wszystko albo nic", dlatego też większość tych prób kończy się niepowodzeniem.

Druga kwestia potrzeby bycia na diecie, to potrzeba zapanowania nad każdym aspektem własnego życia i wiara, że jedzenie konkretnych produktów, bycia na diecie, pozwoli maksymalnie je wydłużyć.

Ankieta wykazała też, że dla Polaków główną motywacją do rozpoczęcia diety są powody zdrowotne. Na drugim miejscu jest chęć schudnięcia. Jak pani zdaniem należy rozumieć stwierdzenie „mam zdrowotne powody do bycia na diecie”? O co najczęściej chodzi – o wykluczenia, redukcję kalorii, jeszcze coś innego?

Odpowiedzi na to pytanie padły już po części wcześniej. Jeszcze kilka lat temu głównym powodem bycia na diecie, była chęć redukcji masy ciała, a dietetyk był kojarzony jedynie z odchudzaniem. Czasy się zmieniły, świadomość ludzi również. "Zdrowotny powód do bycia na diecie" wynika ze świadomości ludzi, że właściwym żywieniem jesteśmy w stanie zapobiec wielu chorobom, czy też wyleczyć pewne jednostki chorobowe odpowiednio zbilansowaną dietą. I mowa tu nie tylko o chorobach tj.: cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, które dotyczą coraz większej części społeczeństwa, ale również - depresja, w której to żywienie ma kluczowe znaczenie.

Nie ma takiej jednostki chorobowej, w której dieta nie miałby znaczenia. Żywienie człowieka jest warunkiem jego życia, a brak wsparcia żywieniowego w okresie choroby może decydować o nieskuteczności terapii choroby podstawowej.

Kolejnym powodem są alergie, nietolerancje pokarmowe, a nawet kwestie dbania o środowisko naturalne.

Równocześnie strony nie można powiedzieć, że 100 proc. społeczeństwa decyduje się na przejście, na dietę jedynie z powodów zdrowotnych. To również chęć przystosowania się do społeczeństwa, chęć bycia częścią grupy, przecież mało kto chce 'odstawać' od reszty.

Karolina Wardal-Runo

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie, na kierunku Żywienie Człowieka i Ocena Żywności, o specjalizacji Dietetyka i Żywienie Człowieka oraz Psychodietetyki w Wyższej Szkole Nauk Społecznych w Lublinie. W swojej pracy realizuje nurt psychodietetyki, ponieważ zmianę w zakresie stylu życia upatruje w pracy na wielu aspektach życia: żywienia, aktywności fizycznej oraz psychiki, traktując je integralnie i nierozerwalnie.
– Certyfikowany Członek Polskiego Stowarzyszenia Dietetyki.
– Dietetyk przyjazny chorym na celiakię.
– Dietetyk przyjazny insulinoopornym (SOIT- School of Insulinresistance Therapy).
– Certyfikowany Ekspert Programu ModuLife dotyczący żywienia osób z chorobą Leśniowskiego-Crohna.

Styl życia
Raport: samotne matki bardziej narażone na ubóstwo. Wskazano powody
Materiał Promocyjny
Tajniki oszczędnościowych obligacji skarbowych. Możliwości na różne potrzeby
Styl życia
"Zrobione przez kobiety? Powinno być tańsze”. Badanie ujawniło seksizm wśród miłośników win
Styl życia
Przerywanie lektury książki to nie grzech. Wiadomo, jakie woluminy warto odkładać bez wahania
Styl życia
Prezenty na komunię psują dzieci? Psycholog Maria Rotkiel: Winne są zaniedbania dorosłych
Materiał Promocyjny
Naukowa Fundacja Polpharmy ogłasza start XXIII edycji Konkursu o Grant Fundacji
Styl życia
Starożytna kobieta uratowana spod kół buldożerów. Cenne znalezisko na placu budowy