19 zł za pierwszy miesiąc czytania RP.PL
„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Aktualizacja: 16.01.2025 00:24 Publikacja: 07.09.2024 10:31
Kobieta w restauracji
Jeszcze kilka dekad temu jedzenie w restauracji w pojedynkę było postrzegane jako coś niezręcznego lub nawet smutnego. Dziś diametralnie się to zmieniło.
Foto: Adobe Stock
Badania przeprowadzone przez OpenTable i Kayak pokazują, że ponad połowa amerykańskich konsumentów planuje w tym roku spróbować jedzenia w pojedynkę, a najchętniej robią to przedstawiciele Generacji Z i Millenialsów. Jakie czynniki stoją za rosnącym zainteresowaniem solo dining i w jaki sposób restauracje mogą wykorzystać ten trend?
„Dry January”, czyli „suchy styczeń” to jeden z noworocznych trendów i coraz chętniej podejmowane postanowienie. Okazuje się jednak, że jest pewna grupa, która już dawno ograniczyła spożycie alkoholu. Chodzi o przedstawicieli pokolenia Z.
Analogicznie do społeczności inceli, kobiety o radykalnych poglądach na temat ról płciowych we współczesnym świecie zaczęły tworzyć własną grupę w mediach społecznościowych - femosferę. Zdaniem ekspertki jest ona potencjalnie niebezpieczna.
– Jeśli nie chcesz być postrzegany jak osoba starsza, to tak się nie zachowuj – brzmi motto 76-letniej Evelyn Block. Jej niebieskie loki wystają spod kasku, który jako sędzia zawodów wrotkarskich nosi w pracy. Jak w dojrzałym wieku utrzymać tak dobrą kondycję?
Monica Bellucci czy Jennifer Lawrence w minionych miesiącach często decydowały się na kreacje w kolorze brązowym. Wybór okazał się słuszny, gdyż to właśnie odcień mocha mousse został ogłoszony kolorem roku 2025. Jakie inne trendy zapowiadane są na nadchodzące miesiące?
Obecność kobiet w świecie nauki staje się coraz bardziej powszechna, a ich osiągnięcia zasługują na uznanie w dziedzinach wcześniej dostępnych głównie dla mężczyzn. Choć nadal wiele jest do zrobienia, warto przyjrzeć się dotychczasowym zmianom.
Dobry program księgowy to podstawa funkcjonowania biura rachunkowego. Jego podstawowym zadaniem jej ułatwienie i przyspieszenie pracy księgowych. Dzięki temu, że program wykonuje podstawowe, powtarzalne zadania, profesjonaliści mogą się skupić na bardziej skomplikowanych zadaniach, lub zaoferować swoje usługi większej liczbie klientów.
Zapowiedzi końca popularności mody na „cichy luksus” okazały się przedwczesne. Udowadniają to wyniki włoskiej marki Brunello Cucinelli, która mimo spowolnienia na rynku dóbr luksusowych radzi sobie znakomicie.
Mąż nie dbał o gromadzenie dóbr materialnych. Ja też mam takie podejście i moje dzieci o tym wiedzą. Gdy mnie zabraknie, nie odziedziczą majątku – deklaruje wdowa pod Stevie Jobsie, Laurene Powell Jobs. Inne zamożne gwiazdy wyznają te same zasady.
Zespół naukowców z Uniwersytetu Cambridge podzielił się wynikami badania dotyczącego mikrobiomu jelitowego. Okazuje się, że spożywając błonnik, pomagamy „dobrym” bakteriom, które chronią nasz organizm przed infekcjami.
Nikt nie jest w pełni bezpieczny w internecie. Raport przygotowany przez firmę Yubico pokazuje, że problem dotyczy również chętnie korzystającego z nowych technologii pokolenia Z.
Czasem, gdy obserwujesz pracę koleżanki po fachu, myślisz: jak ona to robi? Wygląda pięknie i jest taka zdolna! – tak Julianne Moore przedstawiła Tildę Swinton, z którą zagrała w najnowszym filmie Pedro Almodóvara. Czyżby mówiła też o sobie?
Luksusowym hotelom nie wystarcza już oferowanie klientom i klientkom eleganckich apartamentów, kompleksowych zabiegów spa czy wyjątkowych doznań kulinarnych. Przed najsilniejszymi markami hotelowymi otwiera się cały wachlarz nowych możliwości zarabiania.
W najnowszym odcinku podcastu „Rzecz w tym” Bogusław Chrabota rozmawia z Rafałem Dutkiewiczem, byłym prezydentem Wrocławia, a obecnie liderem Pracodawców RP. Dyskusja dotyczy wyzwań stojących przed polską gospodarką w 2025 roku: rekordowego deficytu budżetowego, kryzysu demograficznego, kosztów energii i inwestycji w innowacyjność. Czy Polska znajdzie sposób na długofalowy rozwój w tych trudnych warunkach?
Eksperci zajmujący się rynkiem pracy dostrzegają nowe zjawisko, które zaczyna się rozprzestrzeniać wśród pracowników. Młodzi pracownicy korporacji zaczynają zmieniać styl pracy, co potencjalnie może być niekorzystne dla firmy. Na czym polega „soft quitting”?
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas