Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Aktualizacja: 18.10.2025 14:33 Publikacja: 22.02.2025 14:18
Dr inż. Alicja Ponder: w badaniach naukowych potwierdzono, że spożywanie czekolady o wysokiej zawartości kakao wpływa też pozytywnie na poprawę nastroju: wydziela się więcej dopaminy i endorfin.
Foto: Adobe Stock
Choć przed nadmiarem słodkości przestrzega niejedna trenerka fitness, proponując alternatywy w postaci deserów wykonanych z daktyli czy puddingów z awokado, może okazać się, że niewielkie porcje czekolady – i to niekoniecznie gorzkiej – nie zawsze rujnują marzenia o smukłej sylwetce. Wręcz przeciwnie. Naukowcy z Uniwersytetu w Murcji podjęli się próby wykazania, że mleczna czekolada, spożywana przez kobiety powyżej 50 .roku życia w niewielkich ilościach i we wskazanych momentach dnia może nie tylko pozostawić figurę w nienaruszonym stanie, ale i przyczynić się do szybszego spalania tkanki tłuszczowej.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Zespół amerykańskich naukowców dokonał odkrycia, które w przyszłości może pomóc milionom par bezskutecznie stara...
„Człowiek to najlepszy firewall” – to hasło tegorocznej konferencji Akademii cyberPEKAO – wydarzenia edukacyjnego zorganizowanego przez Bank Pekao S.A. Spotkanie było poświęcone jednemu z najważniejszych współczesnych wyzwań: jak budować odporność na cyberzagrożenia?
Nowe badanie wykazało, że biurka, przy których można pracować w pozycji stojącej, nie mają korzystnego wpływu na...
Wysoko przetworzone jedzenie może wywoływać nowotwory płuc nawet u osób, które nie palą. Potwierdzają to wyniki...
Postarzają nas nie tylko takie czynniki klimatyczne jak zanieczyszczenie powietrza czy promienie UV. Do ważnych...
Rozbudowa szybkich sieci ładowania jest szczególnie ważna dla wzrostu sprzedaży samochodów ciężarowych, bez których trudno myśleć o dekarbonizacji – ocenia Małgorzata Kulis, dyrektor zarządzająca Volvo Trucks Polska.
W ramach trzeciej edycji kampanii „Smakuj Świadomie” marka Mondelez przeprowadziła badanie, którego celem było u...
Dziś wszystkie technologie, które będą pomagały przemysłowi w prognozowaniu i optymalizowaniu zużycia energii, są już dostępne. Redukcja strat i przestojów czy zwiększanie elastyczności systemu nigdy nie były prostsze – mówi Anna Nowak-Jaworska, prezeska Schneider Electric Polska.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas