Aktualizacja: 24.05.2025 08:25 Publikacja: 19.04.2025 14:49
Dr n. o zdr. Patrycja Kłósek: Badania pokazują, że w towarzystwie jemy więcej, często nieświadomie.
Foto: Adobe Stock
Dr n. o zdr. Patrycja Kłósek: Święta są mocno zakorzenione w naszej kulturze jako czas obfitości, wspólnoty i... stołu. Jedzenie staje się wtedy nie tylko pokarmem, ale symbolem troski, gościnności i świętowania. Tradycyjnie „zastaw się, a postaw się” wciąż bywa aktualne – mamy poczucie, że pokazanie bogactwa stołu to wyraz szacunku dla gości, a jedzenie więcej niż zwykle to część tego rytuału. Do tego dochodzi przekonanie, że „w święta kalorie się nie liczą”. To pozwala na chwilowe odpuszczenie rygorów codzienności.
Nastolatkom zagraża poważny kryzys zdrowotny. Najnowszy raport o stanie zdrowia młodzieży wskazuje, że w ciągu n...
„Syndrom złamanego serca” nie jest jedynie poetyckim określeniem bolesnych przeżyć z powodu zawodu miłosnego, al...
Nie tylko mikroplastik może negatywnie oddziaływać na zdrowie. Dotyczy to też przedmiotów codziennego użytku, ta...
Indeks glikemiczny produktów spożywczych ma szczególne znaczenie dla osób chorych na cukrzycę i stosujących diet...
10 maja obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Tocznia. To jedna z chorób autoimmunologicznych, w przebiegu któryc...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas