Reklama

Świąteczny stół nie sprzyja asertywności. "Nieświadomie odtwarzamy wzorce"

Czas rodzinnych świątecznych spotkań to dla wielu osób także moment pełen presji związanej z jedzeniem i komentarzami dotyczącymi wyglądu czy stylu życia. Dr n. o zdr. Patrycja Kłósek, dietetyk, radzi, jak dbać o swoje granice i zdrową relację z jedzeniem oraz nie ulegać presji otoczenia.

Publikacja: 19.04.2025 14:49

Dr n. o zdr. Patrycja Kłósek: Badania pokazują, że w towarzystwie jemy więcej, często nieświadomie.

Dr n. o zdr. Patrycja Kłósek: Badania pokazują, że w towarzystwie jemy więcej, często nieświadomie.

Foto: Adobe Stock

Dlaczego większości ludzi święta tak bardzo kojarzą się z jedzeniem – że ma go być dużo, że trzeba jeść więcej niż zwykle, że w tym czasie można sobie „pozwolić”?

Dr n. o zdr. Patrycja Kłósek: Święta są mocno zakorzenione w naszej kulturze jako czas obfitości, wspólnoty i... stołu. Jedzenie staje się wtedy nie tylko pokarmem, ale symbolem troski, gościnności i świętowania. Tradycyjnie „zastaw się, a postaw się” wciąż bywa aktualne – mamy poczucie, że pokazanie bogactwa stołu to wyraz szacunku dla gości, a jedzenie więcej niż zwykle to część tego rytuału. Do tego dochodzi przekonanie, że „w święta kalorie się nie liczą”. To pozwala na chwilowe odpuszczenie rygorów codzienności.

Pozostało jeszcze 88% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Zdrowie
Odkryto nowe zależności pomiędzy ograniczeniem otyłości a szansą na zajście w ciążę
Zdrowie
Miliarderka założyła szkołę medyczną. Doskonały program nauczania?
Zdrowie
Stalking odciska piętno nie tylko na psychice ofiary. Lekarze ostrzegają
Zdrowie
Fundacja Gatesów przekaże rekordową kwotę na wsparcie „kobiecych spraw”
Materiał Promocyjny
Bieszczady to region, który wciąż zachowuje aurę dzikości i tajemniczości
Zdrowie
Wirusy przestają dominować wśród przyczyn raka wątroby. Oto, co go teraz powoduje
Materiał Promocyjny
Jak sfinansować rozwój w branży rolno-spożywczej?
Reklama
Reklama