Reklama
Rozwiń

Świąteczny stół nie sprzyja asertywności. "Nieświadomie odtwarzamy wzorce"

Czas rodzinnych świątecznych spotkań to dla wielu osób także moment pełen presji związanej z jedzeniem i komentarzami dotyczącymi wyglądu czy stylu życia. Dr n. o zdr. Patrycja Kłósek, dietetyk, radzi, jak dbać o swoje granice i zdrową relację z jedzeniem oraz nie ulegać presji otoczenia.

Publikacja: 19.04.2025 14:49

Dr n. o zdr. Patrycja Kłósek: Badania pokazują, że w towarzystwie jemy więcej, często nieświadomie.

Dr n. o zdr. Patrycja Kłósek: Badania pokazują, że w towarzystwie jemy więcej, często nieświadomie.

Foto: Adobe Stock

Dlaczego większości ludzi święta tak bardzo kojarzą się z jedzeniem – że ma go być dużo, że trzeba jeść więcej niż zwykle, że w tym czasie można sobie „pozwolić”?

Dr n. o zdr. Patrycja Kłósek: Święta są mocno zakorzenione w naszej kulturze jako czas obfitości, wspólnoty i... stołu. Jedzenie staje się wtedy nie tylko pokarmem, ale symbolem troski, gościnności i świętowania. Tradycyjnie „zastaw się, a postaw się” wciąż bywa aktualne – mamy poczucie, że pokazanie bogactwa stołu to wyraz szacunku dla gości, a jedzenie więcej niż zwykle to część tego rytuału. Do tego dochodzi przekonanie, że „w święta kalorie się nie liczą”. To pozwala na chwilowe odpuszczenie rygorów codzienności.

Pozostało jeszcze 88% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Zdrowie
Naukowcy rzucają nowe światło na przybieranie na wadze kobiet w średnim wieku
Zdrowie
Przełom w zapobieganiu poronieniom. Odkryto ich nieznaną dotychczas przyczynę
Zdrowie
Odkryto nowy sposób walki z pewnym rodzajem bólu. Ciekawe wyniki badania pod kierownictwem Polki
Zdrowie
Zdrowie psychiczne młodych matek drastycznie się pogarsza. Badanie wykazało niepokojącą tendencję
Zdrowie
Jakie są normy poziomu cukru we krwi? Aktualne wytyczne