Znajomość indeksu glikemicznego produktów żywnościowych jest istotna nie tylko w przypadku osób chorych na cukrzycę. Przyda się każdemu, kto chce zdrowo się odżywiać, zadbać o smukłą sylwetkę i zmniejszyć ryzyko rozwoju poważnych chorób w przyszłości.
Czym jest indeks glikemiczny? Kto powinien zwracać na niego uwagę?
Indeks glikemiczny (IG) jest parametrem, który wskazuje, o ile wzrośnie poziom glukozy we krwi po 120 minutach po zjedzeniu produktu zawierającego 50 g węglowodanów przyswajalnych. Wskaźnik określany jest w skali od 0 do 100. Punktem odniesienia jest wartość po spożyciu 50 g czystej glukozy, której IG wynosi 100.
Produkty żywnościowe dzieli się na te o wysokim, niskim i średnim indeksie glikemicznym. Żywność o niskim indeksie glikemicznym zalecana jest przede wszystkim osobom, które muszą zwracać szczególną uwagę na poziom cukru we krwi. Ale nie tylko. Tego typu produkty jak najczęściej powinien wybierać każdy, kto chce zadbać o zdrową dietę i sylwetkę. Pomagają one również w zapobieganiu rozwojowi cukrzycy.
Czytaj więcej
Dzieci oglądające zaledwie pięć minut reklam śmieciowego jedzenia spożywają o 130 kilokalorii dzi...
Produkty o niskim indeksie glikemicznym. Co znajdziemy na liście?
Jedzenie produktów o niskim indeksie glikemicznym powoduje wolny wzrost poziomu glukozy we krwi. Jak podaje serwis diety.nfz.gov.pl, są to produkty bezpieczne, które nie wywołują gwałtownych wahań poziomu cukru we krwi, mogących prowadzić do rozwoju cukrzycy i jej powikłań. Produkty o niskim indeksie glikemicznym to te, których wskaźnik wynosi poniżej 55. Na ich liście znajdują się: