Aktualizacja: 18.04.2025 23:30 Publikacja: 25.01.2024 11:02
para
Katarzyna Urbańska: W romantycznych relacjach za posiłek płaci ten, kto zaprosił - niezależnie od płci.
Foto: Adobe Stock
Trenerka etykiety i savoir-vivre'u Katarzyna Urbańska uważa, że podczas rozmowy rekrutacyjnej czy spotkania biznesowego kwestia pieniędzy powinna znaleźć się niemal na samym końcu poruszanych tematów. - W biznesie warto zachować dyskrecję i wstrzemięźliwość, szczególnie w kwestii finansów — mówi.
Ekspertka tłumaczy, że na początku lepiej porozmawiać o celach i motywacjach, jakie ma dana firma czy osoba. Dopiero później można przejść do wątku pieniędzy. Zgodnie z etykietą będzie to w dużo lepszym tonie. - Sprawianie wrażenia, że decydujemy się na rozmowę o szczegółach propozycji dopiero po usłyszeniu kwoty, nie jest mile widziane. Najpierw warto rozmawiać o filozofii instytucji, a dopiero później o wynagrodzeniu. Wówczas trzeba jednak mówić wprost. Umiejętność rozmowy o pieniądzach pokazuje, że mamy klasę - dodaje. Jeżeli chodzi o prywatne rozmowy w firmie — dotyczące majątku i oszczędności — jeżeli wątek nie ma uzasadnienia, lepiej unikać pytania o tego typu szczegóły.
Zdaniem prawie 40 proc. Polaków wszyscy jesteśmy w równym stopniu narażeni na cyberataki, wynika z nowego badani...
Dania przyspiesza reformę i będzie kolejnym krajem w Europie, który wprowadzi obowiązkowy pobór wojskowy dla kob...
Znana z takich filmów jak „X-Men: Apocalypse”, „Ocean's 8” czy „Predator” amerykańska aktorka Olivia Munn wypowi...
62 proc. uczniów polskich szkół ponadpodstawowych doświadcza przemocy rówieśniczej przynajmniej czasami, a 60,9...
Polityka klimatyczna i rynek energii w Polsce: podstawy prawne, energetyka społeczna. praktyczny proces powołania i rejestracji spółdzielni energetycznych oraz podpisania umowy z OSD
Najnowsza edycja corocznego badania konsumenckiego Mastercard pokazuje zmiany w wydatkach Polaków przeznaczonych...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas