Istnieje szereg sposobów na utrzymanie organizmu w dobrej kondycji i spowolnienie procesów starzenia. Oprócz regularnej aktywności fizycznej, unikania używek i kilku innych praktyk ogromne znaczenie ma również to, co jemy.
To właśnie rodzaj diety wzięła pod lupę grupa amerykańskich gerontologów z Uniwersytetu Stanforda w badaniu nad czynnikami wpływającymi na procesy starzenia – oraz ich odwrócenie. Celem badaczy było sprawdzenie, w jaki sposób na wiek biologiczny komórek ludzkiego organizmu wpływają dwa rodzaje diety: wegańska oraz zawierająca produkty pochodzenia zwierzęcego.
Dieta wegańska odmładza. Wystarczy osiem tygodni
Badanie, do którego naukowcy zaangażowali 21 par zdrowych, dorosłych bliźniąt jednojajowych, polegało na tym, że przez okres ośmiu tygodni jedno z bliźniąt jadło wyłącznie produkty roślinne, z kolei w menu drugiego znajdowały się zarówno produkty roślinne. Eksperyment trwał od marca do maja 2022 roku.
Co istotne, obydwa rodzaje diet były zdrowe i zbalansowane pod względem dziennej podaży wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Badanym zalecono jednocześnie, aby zminimalizowali spożycie wysoko przetworzonego pieczywa, soli, nasyconych tłuszczów i słodzonych napojów.
Naukowcy zbadali wpływ obydwu rodzajów diet na proces zwany metylacją DNA. Biorą w niej udział tak zwane grupy metylowe, które są wskaźnikami wieku biologicznego. Wyniki swoich obserwacji opublikowali na łamach czasopisma naukowego „BMC Medicine”.