Reklama

Ser i czekolada mają prozdrowotne właściwości? Dietetyczka komentuje wyniki badania

Z badania opublikowanego na łamach „Journal of Alzheimer's Disease” wynika, że umiarkowane spożycie sera, gorzkiej czekolady i czerwonego wina może korzystnie wpływać na zdrowie. Czy rzeczywiście powinny być to produkty pierwszego wyboru?

Publikacja: 27.03.2025 13:29

Dr n. med. Anna Lewitt: Nadmiar tłuszczów, cukrów czy alkoholu może negatywnie wpłynąć na zdrowie, d

Dr n. med. Anna Lewitt: Nadmiar tłuszczów, cukrów czy alkoholu może negatywnie wpłynąć na zdrowie, dlatego nie można określić ich „bezpiecznej” dawki.

Foto: Adobe Stock

W zorganizowanym przez UK Biobank badaniu wzięło udział 1929 uczestników w wieku 46-77 lat. Przez dziesięć lat obserwowano reakcje ich organizmów na produkty, których zwykle nie utożsamia się ze zdrowym trybem życia: żółty ser, gorzką czekoladę i czerwone wino. Przed przystąpieniem do analizy ankietowani odpowiadali na szereg szczegółowych pytań związanych z ich stanem zdrowia, nawykami żywieniowymi, poziomem aktywności fizycznej, a także przebytymi chorobami. Sprawdzano ich masę ciała, poziom cukru we krwi, pobierano próbki moczu, a także analizowano wskaźniki BMI. Pomiary powtarzano cyklicznie raz do roku.

Pozostało jeszcze 95% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Zdrowie
Terapia hormonalna chroni kobiety przed rakiem piersi – ale nie każda. Nowe odkrycie
Zdrowie
Ewa Chodakowska tłumaczy współpracę z laboratoriami medycznymi: To mój największy kryzys
Zdrowie
L4-shaming – nowe zjawisko dotyczące chorowania daje o sobie znać w młodym pokoleniu
Zdrowie
Dr n. med. Agnes Frankel: Skóra to taka sukienka na całe życie
Materiał Promocyjny
Sprzedaż motocykli mocno się rozpędza
Zdrowie
Jakie są normy cholesterolu we krwi? Aktualne wytyczne
Reklama
Reklama