Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Aktualizacja: 19.09.2025 04:26 Publikacja: 27.03.2025 13:29
Dr n. med. Anna Lewitt: Nadmiar tłuszczów, cukrów czy alkoholu może negatywnie wpłynąć na zdrowie, dlatego nie można określić ich „bezpiecznej” dawki.
Foto: Adobe Stock
W zorganizowanym przez UK Biobank badaniu wzięło udział 1929 uczestników w wieku 46-77 lat. Przez dziesięć lat obserwowano reakcje ich organizmów na produkty, których zwykle nie utożsamia się ze zdrowym trybem życia: żółty ser, gorzką czekoladę i czerwone wino. Przed przystąpieniem do analizy ankietowani odpowiadali na szereg szczegółowych pytań związanych z ich stanem zdrowia, nawykami żywieniowymi, poziomem aktywności fizycznej, a także przebytymi chorobami. Sprawdzano ich masę ciała, poziom cukru we krwi, pobierano próbki moczu, a także analizowano wskaźniki BMI. Pomiary powtarzano cyklicznie raz do roku.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Endometrioza dotyka milionów kobiet w Polsce, a jej diagnoza wciąż zajmuje nawet kilkanaście lat. Dzięki determi...
Naukowcy mają kolejny dowód na to, że kobiety powinny spożywać „zdrowe” tłuszcze – tym razem chodzi o ochronę pr...
Walka z nadwagą i otyłością zwiększa szanse zajścia w ciążę – taki wniosek płynie z nowego raportu naukowców z U...
Najbogatsza kobieta świata, Alice L. Walton, otworzyła szkołę medyczną, w której przyszli lekarze będą uczyć się...
Stalking negatywnie odbija się nie tylko na psychice kobiety. W najnowszym raporcie zespół amerykańskich i kanad...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas