Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 30.06.2025 07:08 Publikacja: 27.03.2025 13:29
Dr n. med. Anna Lewitt: Nadmiar tłuszczów, cukrów czy alkoholu może negatywnie wpłynąć na zdrowie, dlatego nie można określić ich „bezpiecznej” dawki.
Foto: Adobe Stock
W zorganizowanym przez UK Biobank badaniu wzięło udział 1929 uczestników w wieku 46-77 lat. Przez dziesięć lat obserwowano reakcje ich organizmów na produkty, których zwykle nie utożsamia się ze zdrowym trybem życia: żółty ser, gorzką czekoladę i czerwone wino. Przed przystąpieniem do analizy ankietowani odpowiadali na szereg szczegółowych pytań związanych z ich stanem zdrowia, nawykami żywieniowymi, poziomem aktywności fizycznej, a także przebytymi chorobami. Sprawdzano ich masę ciała, poziom cukru we krwi, pobierano próbki moczu, a także analizowano wskaźniki BMI. Pomiary powtarzano cyklicznie raz do roku.
Na łamach czasopisma „JAMA Internal Medicine” opublikowano niepokojące wyniki badań, z których wynika, że drasty...
Według danych za 2024 rok w Polsce na cukrzycę choruje około 3 milionów osób, a przewidywania wskazują, że do 20...
Aby organizm prawidłowo funkcjonował, ciśnienie krwi musi osiągać właściwe wartości. Nadciśnienie – czyli przekr...
Nie od dziś wiadomo, że praca w nocy może negatywnie odbijać się na zdrowiu. Nowy raport udowadnia, że kobiety,...
Gościem kolejnego odcinka podcastu „Powiedz to kobiecie” jest dziennikarka i neurologopedka Monika Szubrycht, au...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas