Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 19.07.2025 02:05 Publikacja: 27.03.2025 13:29
Dr n. med. Anna Lewitt: Nadmiar tłuszczów, cukrów czy alkoholu może negatywnie wpłynąć na zdrowie, dlatego nie można określić ich „bezpiecznej” dawki.
Foto: Adobe Stock
W zorganizowanym przez UK Biobank badaniu wzięło udział 1929 uczestników w wieku 46-77 lat. Przez dziesięć lat obserwowano reakcje ich organizmów na produkty, których zwykle nie utożsamia się ze zdrowym trybem życia: żółty ser, gorzką czekoladę i czerwone wino. Przed przystąpieniem do analizy ankietowani odpowiadali na szereg szczegółowych pytań związanych z ich stanem zdrowia, nawykami żywieniowymi, poziomem aktywności fizycznej, a także przebytymi chorobami. Sprawdzano ich masę ciała, poziom cukru we krwi, pobierano próbki moczu, a także analizowano wskaźniki BMI. Pomiary powtarzano cyklicznie raz do roku.
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Rodzaj terapii hormonalnej może zmniejszyć lub zwiększyć ryzyko zachorowania na raka piersi u kobiet w młodszym...
Kilka dni temu w internecie rozgorzała dyskusja na temat współpracy prywatnej sieci laboratoriów medycznych Diag...
Pandemia koronawirusa pozostawiła trwały ślad na świadomości zdrowotnej Polaków – wynika z badania Opinia24, prz...
W najnowszym odcinku podcastu „Powiedz to kobiecie” Anna Zejdler rozmawia z dr n. med. Agnes Frankel, specjalist...
Moda na motocykle przybiera na sile już od kilku lat. W ubiegłym roku liczba nowych rejestracji była dwa razy wyższa niż pięć lat wcześniej.
Wysoki poziom cholesterolu może prowadzić do udarów mózgu i zawałów serca. Badanie poziomu cholesterolu jest jed...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas