W zorganizowanym przez UK Biobank badaniu wzięło udział 1929 uczestników w wieku 46-77 lat. Przez dziesięć lat obserwowano reakcje ich organizmów na produkty, których zwykle nie utożsamia się ze zdrowym trybem życia: żółty ser, gorzką czekoladę i czerwone wino. Przed przystąpieniem do analizy ankietowani odpowiadali na szereg szczegółowych pytań związanych z ich stanem zdrowia, nawykami żywieniowymi, poziomem aktywności fizycznej, a także przebytymi chorobami. Sprawdzano ich masę ciała, poziom cukru we krwi, pobierano próbki moczu, a także analizowano wskaźniki BMI. Pomiary powtarzano cyklicznie raz do roku.
Tak przeprowadzone badania pozwoliły ustalić, że wskazane produkty mogą, wbrew powszechnemu przekonaniu, korzystnie wpływać na zdrowie: flawanoidy zawarte w gorzkiej czekoladzie wspomagają pracę serca i mózgu, ser wzmacnia kości i jelita, a rezweratrol zawarty w czerwonym winie wspomaga zdrowie serca i zmniejsza stany zapalne. Czy jednak racjonalna dieta powinna uwzględniać te produkty, a w ich konsumpcji należy zachować umiar? Kwestie te omawiamy z dr n. med. Anną Lewitt, dietetykiem klinicznym, absolwentką Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Czytaj więcej
Badanie wykazało, że niewielkie porcje mlecznej czekolady o poranku mogą pomagać dojrzałym kobiet...
Czy rzeczywiście spożywanie wskazanych produktów w niewielkich ilościach może przyczynić się do poprawy stanu zdrowia, a konkretniej do poprawy pracy serca, wzmocnienia kości czy wzmożonej pracy mózgu?
Ser żółty, gorzka czekolada oraz czerwone wino to produkty, które nie kojarzą się z zasadami zdrowego odżywiania. Prędzej znajdziemy je na liście produktów niezalecanych w diecie niż tych dozwolonych. Jednak warto przyjrzeć się im bliżej, ponieważ mogą one mieć pewne korzyści zdrowotne. Wino zawiera alkohol, który w żadnym wypadku nie jest korzystny dla zdrowia. Czerwone wino bywa jednak rozpatrywane jako produkt potencjalnie korzystny dla zdrowia ze względu na zawartość rezweratrolu. Liczne badania sugerują, że rezweratrol może pozytywnie wpływać na układ krążenia, m.in. poprzez działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne oraz poprawiające funkcję śródbłonka naczyń krwionośnych. Zawartość rezweratrolu w winie może się znacznie różnić w zależności od rodzaju wina, regionu uprawy winogron i procesu produkcji. Czerwone wino zawiera rezweratrol w dawce od 0,2 do 5,8 mg/litr wina, a białe wino znacznie mniej, zwykle poniżej 0,1 mg/litr wina. Warto jednak zaznaczyć, że rezweratrol można przyjmować również w formie suplementów. Suplementy diety zawierające rezweratrol są często standaryzowane na określoną dawkę, np. 100 mg, 250 mg lub 500 mg na kapsułkę. Aby uzyskać równoważną ilość rezweratrolu z wina, musielibyśmy spożyć jego bardzo duże ilości. Dla porównania: typową dawkę 100 mg rezweratrolu, dostępną w 1 tabletce suplementu, uzyskamy dopiero po wypiciu od 17 do nawet 500 litrów czerwonego wina, ponieważ różne rodzaje czerwonego wina różnią się istotnie pod względem zawartości tej substancji. Potencjalne korzyści zdrowotne związane ze spożyciem sera żółtego mogą wynikać z faktu, że jest on źródłem wapnia i białka, które wspierają zdrowie kości i zębów. Ponadto ser żółty zawiera witaminy ważne dla organizmu, takie jak witamina A, D, B12 oraz fosfor. Gorzka czekolada, szczególnie ta zawierająca co najmniej 80 proc. kakao, jest bogata w antyoksydanty i flawonoidy. Składniki te mogą pomóc w ochronie przed stresem oksydacyjnym, wspierać pamięć oraz zmniejszać ryzyko chorób serca. Należy jednak podkreślić, że korzyści te są często dyskutowane w kontekście umiarkowanego spożycia tych produktów, a nie ich nadmiernej konsumpcji.
Czytaj więcej
Zdrowe życie nie oznacza nieustannych restrykcji. Kto wierzy w ideę dirty wellness, jakie są jej...