Polacy nie znają zasad zbilansowanej diety. Płeć ma tutaj duże znaczenie. Badanie

Czy Polki i Polacy odżywiają się zdrowo? Jaka jest nasza wiedza na temat zbilansowanej diety? Z najnowszego badania wynika, że w porównaniu z mężczyznami kobiety mają większą świadomość tego, z czego powinien składać się zdrowy jadłospis.

Publikacja: 11.06.2025 10:08

Dla 19 proc. badanych kluczowe znaczenie w podejmowaniu wyborów żywieniowych ma szybkość przygotowan

Dla 19 proc. badanych kluczowe znaczenie w podejmowaniu wyborów żywieniowych ma szybkość przygotowania posiłków.

Foto: Adobe Stock

Temat zdrowego odżywiania się jest wszechobecny. Ze wszystkich stron docierają do nas nowe (i często sprzeczne) informacje na temat wpływu poszczególnych produktów żywnościowych na nasze zdrowie. Sytuacji nie ułatwia zabiegany tryb życia i notoryczny brak czasu, które często wymuszają na nas dokonywanie wyboru między zdrowiem a wygodą.

Do takich między innymi wniosków doszli autorzy badania, które przeprowadziła firma Maison & Partners na zlecenie firmy cateringów dietetycznych Nice To Fit You. Ekspertów interesowały nawyki żywieniowe Polek i Polaków, a także stan ich wiedzy, motywacje, bariery i deklarowana gotowość do zmiany swojego sposobu odżywiania się na zdrowszy.

Czytaj więcej

Ten rodzaj diety nasila objawy depresji? Opublikowano nowe wyniki badań

Ankiety w gronie 1096 dorosłych Polek i Polaków zrealizowano w maju 2025 roku. Wyniki badania opublikowano w raporcie pod tytułem „Postawy, nawyki i wybory żywieniowe Polaków”.

Klęska informacyjnego urodzaju: jesteśmy przytłoczeni informacjami o zdrowym żywieniu i nie wiemy, co wybrać

Blisko trzy czwarte respondentów (57 proc.) oceniło swoją wiedzę na zdrowego żywienia jako co najwyżej średnią, przy czym wyżej oceniły się osoby lepiej zarabiające. Jednocześnie tylko 42 proc. badanych rzeczywiście wie, z jakich produktów powinien składać się dobrze zbilansowany posiłek, co eksperci z Nice To Fit You zmierzyli przy pomocy testu wiedzy. Okazało się też, że zwłaszcza wśród kobiet subiektywna ocena własnej wiedzy pokrywa się z jej rzeczywistym poziomem.

Jaki odżywiają się Polki i Polacy? Z ankiet wynika, że 40 proc. respondentów zawsze stara się jeść zdrowo i zarazem smacznie, zaś 27 proc. często stoi przed wyborem: zjeść zdrowo lub wygodnie.

Dla 19 proc. badanych kluczowe znaczenie w podejmowaniu wyborów żywieniowych ma szybkość przygotowania posiłków, a blisko co czwarty (24 proc.) stwierdził, że gotuje samodzielnie. Jedynie po cztery procent przyznało, że „je to, co wpadnie mu w ręce” lub to, co serwuje aktualnie firmowa kantyna.

Jak respondenci oceniają jakość własnej diety? Jedynie 32 proc. z nich karmiłoby swoje dziecko tym, co jedzą oni sami – bo uważają, że jedzą zdrowo. Tylko czasami zgodziłoby się na to 40 proc., uważając, że ich jadłospis należałoby poprawić. Aż 27 proc. badanych przyznało, że ich menu nie jest właściwie zbilansowane.

Czytaj więcej

Oto produkty, których jakość wpływa na proces starzenia. Ważna informacja dla kobiet

Z badania wynika jednocześnie, że blisko jedna trzecia Polaków odczuwa zagubienie w natłoku informacji o tematyce żywieniowej. Dotyczy to zwłaszcza kobiet. Niemało, bo 20 proc. badanych stwierdziło, że po internecie krąży tak wiele rozbieżnych lub sprzecznych informacji, że nie wiedzą, komu mają ufać i czyimi wskazówkami się kierować.

Autorzy badania zauważyli też lukę między poziomem wiedzy o zdrowym odżywianiu a praktyką. Najlepiej wypadły w tym obszarze kobiety i osoby starsze. Jednocześnie aż 44 proc. (i jednocześnie połowie osób w wieku od 35 do 44 lat) zdarza się czasem trafiać na informacje, które uświadamiają im ich błędy żywieniowe.

„Wyniki naszego badania jasno pokazują, że dostęp do informacji o zdrowym odżywianiu przestał być problemem braku, a stał się problemem nadmiaru” – komentuje Urszula Kupraszewicz, dyrektor ds. rozwoju biznesu w Nice To Fit You. „Polacy szukając informacji, uświadamiają sobie błędy, ale jednocześnie czują presję czasu, co potęguje poczucie dokonywania wyboru między zdrowiem a wygodą” – dodaje ekspertka.

Źródło:
Materiały prasowe

Temat zdrowego odżywiania się jest wszechobecny. Ze wszystkich stron docierają do nas nowe (i często sprzeczne) informacje na temat wpływu poszczególnych produktów żywnościowych na nasze zdrowie. Sytuacji nie ułatwia zabiegany tryb życia i notoryczny brak czasu, które często wymuszają na nas dokonywanie wyboru między zdrowiem a wygodą.

Do takich między innymi wniosków doszli autorzy badania, które przeprowadziła firma Maison & Partners na zlecenie firmy cateringów dietetycznych Nice To Fit You. Ekspertów interesowały nawyki żywieniowe Polek i Polaków, a także stan ich wiedzy, motywacje, bariery i deklarowana gotowość do zmiany swojego sposobu odżywiania się na zdrowszy.

Pozostało jeszcze 82% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Zdrowie
Potęga ciszy. Psycholog wyjaśnia, dlaczego warto ją zrozumieć
Zdrowie
Badanie: Polacy za mało wiedzą o chorobach otępiennych. Oto ich nieoczywiste symptomy
Zdrowie
Ten rodzaj diety nasila objawy depresji? Opublikowano nowe wyniki badań
Zdrowie
Minął rok działania programu in vitro. „Bez jasnych i etycznych regulacji prawnych postęp będzie niemożliwy”
Zdrowie
Opóźnianie snu – niekorzystny dla zdrowia nawyk dopada coraz więcej osób. Czym grozi?