Choć przed nadmiarem słodkości przestrzega niejedna trenerka fitness, proponując alternatywy w postaci deserów wykonanych z daktyli czy puddingów z awokado, może okazać się, że niewielkie porcje czekolady – i to niekoniecznie gorzkiej – nie zawsze rujnują marzenia o smukłej sylwetce. Wręcz przeciwnie. Naukowcy z Uniwersytetu w Murcji podjęli się próby wykazania, że mleczna czekolada, spożywana przez kobiety powyżej 50 .roku życia w niewielkich ilościach i we wskazanych momentach dnia może nie tylko pozostawić figurę w nienaruszonym stanie, ale i przyczynić się do szybszego spalania tkanki tłuszczowej.
Do udziału w badaniu zaproszono 24 kobiety w wieku 50-56 lat, których waga ciała wynosiła 65-75 kg. Żadna z pań nie miała potwierdzonych alergii pokarmowych ani zaburzeń odżywiania. Uczestniczki przez dwa tygodnie spożywały 100g mlecznej czekolady w ciągu godziny po przebudzeniu, łącząc tę porcję ze śniadaniem, następnie przez dwa kolejne tygodnie raczyły się taką samą dawką godzinę przed snem i wreszcie przez ostatnie 14 dni eksperymentu rezygnowały ze słodkiej przekąski. Masa ciała pań biorących w badaniu została sprawdzona przed i po eksperymencie. Jak się okazało, mimo spożywanych słodkości, które przeliczono na 542 kalorie w trakcie trwania eksperymentu, panie nie przybrały na wadze. Co więcej, spożywanie 100g czekolady rano pozwoliło o 16% zredukować podaż kalorii w ciągu dnia. Z kolei spożycie porcji słodkości wieczorem przyczyniło się do zmniejszenia uczucia głodu i chęci podjadania tuż przed pójściem spać. Niezależnie od pory dnia, w okresie regularnego jedzenia czekolady rano lub wieczorem, panie zgodnie deklarowały mniejszą chęć na sięganie po jakiekolwiek przekąski między posiłkami.
Czy zatem mleczną czekoladę należy na stałe włączyć do codziennej diety, traktując ją jako przysmak pozwalający utrzymać nienaganną sylwetkę? O opinię w tej kwestii poprosiliśmy dr inż. Alicję Ponder z Katedry Żywności Funkcjonalnej i Ekologicznej warszawskiej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.
Czytaj więcej
Dieta planetarna, według najnowszych badań, zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego, nowotworów, cukrzycy typu 2 czy otyłości. Co wchodzi w jej skład i czym różni się od innych znanych modeli żywienia? Dietetyk wyjaśnia.
Z przeprowadzonego przez hiszpańskich naukowców badania wynika, że mleczna czekolada zjedzona w odpowiednim momencie dnia przyspiesza metabolizm, redukuje uczucie głodu, co w konsekwencji prowadzi do zmniejszonej podaży kalorycznej. Czy wyniki badania są, pani zdaniem, wiarygodne?