Doktor Tomasz Rusinowicz mówi, kto jest szczególnie narażony na odmrożenia i hipotermię oraz wyjaśnia, na co zwrócić uwagę, przebywając dłużej w niskiej te...
Istnieją produkty, których jedzenie pozwala zrzucić kilogramy. Łączy je niski indeks glikemiczny. Co to oznacza i z czym można je łączyć? Dietetyczka Katar...
Odkryto, że jedzenie jogurtu greckiego pomaga pozbyć się otyłości brzusznej. Ten produkt nie tylko poprawia zdrowie jelit, ale także przyśpiesza metabolizm...
Większość ludzi spędza dziś wiele godzin każdego dnia, korzystając ze smartfona. Co więcej: mają to urządzanie niemal cały czas przy sobie - blisko ciała....
W pracy transplantologa piękna możliwość obserwowania biorców, patrzenia, jak po przeszczepie poprawiło się ich życie. To jest fantastyczna nagroda dla lek...
Katarzyna Szczerbowska, była dziennikarka z diagnozą schizofrenii, aktualnie rzeczniczka Biura do spraw pilotażu Narodowego Programu Ochrony Zdrowia Psychi...
"Warunki laboratoryjne albo ogrodów zoologicznych zakładają przede wszystkim: ograniczenie wolności, nagromadzenie niespokrewnionych ze sobą osób, wyjęcie...
Coraz częściej słyszy się o tym, że przed negatywnym wpływem niebieskiego światła na wzrok mogą chronić nowoczesne szkła. Czy warto zainwestować w ''blue c...
Francuski Le Monde donosi, że w dziele Leonarda da Vinci znaleziono dwa szczegóły zdradzające stan zdrowia Mony Lisy. Czyżby cierpiała na nadmiar cholester...
Kobiety częściej niż mężczyźni doświadczają migreny. Neurolog podkreśla jednak, że nie zawsze ma to związek z hormonami. - Z moich obserwacji wynika, że na...
Wyniki nowych badań wskazują, że samotność wpływa na fizjologię człowieka, a w efekcie może prowadzić m.in. do chorób układu sercowo-naczyniowego. Jedną z...
Dr n. med. Grażyna Cholewińska-Szymańska, konsultant wojewódzki w dziedzinie chorób zakaźnych, radzi, by nie bagatelizować Krakena - najnowszej mutacji kor...
Jeżeli proces wybudzania trwa wyjątkowo długo, a żołądek nieustannie domaga się tłuszczu i cukru to znak, że noce nie są wystarczająco regenerujące. Po czy...
Jesień często wiąże się ze spadkiem motywacji, utratą energii i nasilonym odczuwaniem smutku. Na co zatem szczególnie warto teraz zwrócić uwagę w trosce o...
Wyniki najnowszych badań bezlitośnie podsumowują specyfikę przetworzonej żywności: nie dość, że jej spożywanie sprzyja wzrostowi ryzyka zachorowania na ra...
Od lat nie ustają postulaty o likwidację zmiany czasu, ale jak dotychczas nie udało się ich zrealizować. Tymczasem sprawa nie jest wcale taka błaha, jak z...